Βανδάλισαν το Μνημείο Ολοκαυτώματος Τρικάλων

Βανδάλισαν το Μνημείο Ολοκαυτώματος Τρικάλων

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεύτερο κρούσμα βανδαλισμού εβραϊκού μνημείου σε διάστημα λίγων ημερών σημειώθηκε προχθές, αυτή τη φορά στα Τρίκαλα. Μετά τη βεβήλωση της Συναγωγής, με αισχρά και υβριστικά συνθήματα αντισημιτικού μίσους στα τέλη του 2019, στις 2 Ιανουαρίου έγινε ο βανδαλισμός του Μνημείου Ολοκαυτώματος των Τρικάλων. Το μνημείο υπέστη σοβαρότατες ζημιές, αφού καταστράφηκε τμήμα της περίφραξης και οι δράστες αποκόλλησαν το Αστρο του Δαβίδ. Υπενθυμίζεται ότι το μνημείο είχε βεβηλωθεί με αντισημιτικά συνθήματα τρεις φορές τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2019.

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣ) κατήγγειλε το νέο κρούσμα και έστειλε επιστολές στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, στον δήμαρχο Τρικκαίων και στον διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Τρικάλων ζητώντας την άμεση σύλληψη των υπευθύνων και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη. Επιπλέον ζητεί τη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων φύλαξης και προστασίας των χώρων εβραϊκού ενδιαφέροντος της πόλης, δηλαδή της Συναγωγής, του Μνημείου Ολοκαυτώματος και του εβραϊκού νεκροταφείου, ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες πράξεις στο μέλλον, οι οποίες βλάπτουν την εικόνα της πόλης τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

«Εκφράζουμε την ελπίδα ότι η πόλη των Τρικάλων, ο Δήμος, η Εκκλησία και οι κοινωνικοί φορείς θα θωρακίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης απέναντι στους οπαδούς της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού», σημειώνει το ΚΙΣ. Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ισραηλιτική Κοινότητα Τρικάλων, εκφράζοντας τη θλίψη και την αγανάκτησή της και ζητώντας επίσης την παραπομπή των υπευθύνων στη Δικαιοσύνη και την προστασία των ιερών χώρων της Κοινότητας.

Ο Δήμος Τρικκαίων, με χθεσινή ανακοίνωσή του, καταδίκασε «με τον πλέον απερίφραστο τρόπο» τον βανδαλισμό, τονίζοντας ότι «πρόκειται για απαράδεκτες, σκοταδιστικές ενέργειες μισαλλοδοξίας και ρατσισμού, ενάντια σε κάθε έννοια σεβασμού στον Ανθρωπο και τα πιστεύω του. Σε μια πόλη με καταγεγραμμένη μακρόχρονη ιστορία συνύπαρξης τριών θρησκειών, με σεβασμό και προβολή της διαφορετικής πίστης, παρόμοιες ενέργειες πλήττουν τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, την ειρηνική συμβίωση». Κάλεσε επίσης όλους τους κατοίκους της πόλης «να διαφυλάξουν την ιστορία της, τον σεβασμό στον συνάνθρωπο, όπως έμπρακτα έχουν εκφραστεί πολλές φορές στο διάβα των αιώνων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή