Ελληνες εκπαιδευτικοί σε θερινό σχολείο στο CERN

Ελληνες εκπαιδευτικοί σε θερινό σχολείο στο CERN

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέκα τυχεροί Ελληνες εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν από τις 24 έως τις 28 Αυγούστου 2020 στις εγκαταστάσεις του CERN στη Γενεύη! Πρόκειται βέβαια για το καινοτόμο πρόγραμμα Θερινό Σχολείο με τίτλο «Παίζοντας με τα Πρωτόνια» που υλοποιείται για πέμπτη συνεχή χρονιά από τα πειράματα CMS, ATLAS και ALICE στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Σωματιδιακής Φυσικής (CERN) σε συνεργασία με το Perimter Institute και με την υποστήριξη των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών Research Infrastructure for Citizens in Europe (REINFORCE) και FRONTIERS.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που εργάζονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα αλλά και σε αμιγή ελληνικά σχολεία του εξωτερικού και είναι δάσκαλοι ή καθηγητές θετικών επιστημών. Το ταξίδι θα κάνουν δέκα εκπαιδευτικοί κατόπιν επιλογής με όλα τα έξοδα (εισιτήρια, διαμονή και διατροφή) καλυμμένα από υποτροφίες που παρέχουν τα έργα REINFORCE και FRONTIERS.

Το Θερινό Σχολείο θα περιλαμβάνει διαλέξεις από μέλη της επιστημονικής κοινότητας του CERN και συνεργαζόμενων με αυτό πανεπιστημίων και ερευνητικών ινστιτούτων, επισκέψεις στις πειραματικές εγκαταστάσεις του Οργανισμού και κυρίως πολλά βιωματικά και διαδραστικά εργαστήρια όπου οι συμμετέχοντες δάσκαλοι θα έχουν την ευκαιρία να σχεδιάσουν πρωτότυπες και δημιουργικές εκπαιδευτικές δράσεις για τους μικρούς μαθητές τους με στόχο να αναπτύξουν το ενδιαφέρον τους για την έρευνα, την επιστημονική ανακάλυψη και την τεχνολογική καινοτομία.

Επειτα από τέσσερα χρόνια εφαρμογής σε περισσότερα από 150 δημοτικά σχολεία στην Ελλάδα και στη Μ. Βρετανία, το πρόγραμμα, μέσω των εκπαιδευτικών που έχουν επιμορφωθεί στο CERN, έχει φέρει περίπου 9.000 μαθητές πιο κοντά στα επιστημονικά ερωτήματα και στις τεχνολογικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ερευνητές στο CERN, εξάπτοντας την περιέργειά τους και καλλιεργώντας τη δημιουργικότητα και την κριτική τους σκέψη. Η επιλογή του CERN να γίνει στην Ελλάδα η πρώτη συστηματική εφαρμογή δράσεων στις φυσικές επιστήμες στη δημοτική εκπαίδευση είναι μια αναγνώριση του έργου των Ελλήνων δασκάλων.

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ηλεκτρονικά στη σελίδα http://cern.ch/go/nX99. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι τα μεσάνυχτα της 29ης Φεβρουαρίου 2020. Τα αποτελέσματα επιλογής θα γνωστοποιηθούν μέσω email στους νικητές την 20ή Μαρτίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή