Ελλείψεις φαρμάκων και «νεκροί» ασθενείς

Ελλείψεις φαρμάκων και «νεκροί» ασθενείς

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική έλλειψη βασικών φαρμάκων που αφορούν στην αντιμετώπιση χρονίων παθήσεων όπως τον σακχαρώδη διαβήτη, τη νόσο του Πάρκινσον, την ημικρανία κ.ά. παρατηρείται στην ελληνική αγορά, φαινόμενο το οποίο οφείλεται στις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων. Οπως τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Δημήτρης Βαγιωνάς, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, οι παράλληλες εξαγωγές έχουν φτάσει το δεκάμηνο του 2001 στα 130 δισεκατομμύρια δραχμές, όταν πέρυσι ήταν 103 δισεκατομμύρια, το 1996 14 δισεκατομμύρια και ακόμα πιο πίσω, το 1992-93, μόλις 59 εκατομμύρια δραχμές. O κ. Βαγιωνάς επισήμανε ότι κύρια αιτία του φαινομένου είναι η τιμή των φαρμάκων στη χώρα μας, που είναι 3 ώς 4 φορές χαμηλότερη από την αντίστοιχη των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με αποτέλεσμα -κυρίως οι φαρμακαποθήκες- να εξάγουν στις χώρες αυτές.

Παράλληλα, σημαντική αύξηση καταγράφεται και στις δαπάνες φαρμάκων στα νοσοκομεία, οι οποίες ανήλθαν για το 2000 σε 144,5 δισεκατομμύρια δραχμές από 126 δισ. που ήταν το 1999. Σύμφωνα με τον κ. Βαγιωνά αυτό οφείλεται «στην ασυδοσία που επικρατεί στα κρατικά νοσοκομεία με την κατασπατάληση φαρμάκων σε δικαιούχους και μη, αλλά κυρίως σε αλλοδαπούς και απόρους». Και διευκρίνισε ότι δεν γίνεται έλεγχος στα βιβλιάρια απορίας, ενώ έκανε λόγο για την «κυκλοφορία» 6.000 βιβλιαρίων Δημοσίου στη Θεσσαλονίκη, οι δικαιούχοι των οποίων… έχουν αποδημήσει. O κ. Βαγιωνάς συμπλήρωσε ότι σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται το φαινόμενο, ένας αλλοδαπός έχοντας συνταγή νοσοκομειακού γιατρού να λαμβάνει το αναγραφόμενο φάρμακο από περισσότερα του ενός δημόσια νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να συλλέγει μεγάλες ποσότητες του φαρμάκου οι οποίες και καταλήγουν σε χώρες όπως η Αλβανία, η Ρωσία και η Τουρκία.

Ο κ. Βαγιωνάς αναφέρθηκε και στο πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, το οποίο έχει φέρει σε αδιέξοδο τους φαρμακοποιούς, με αποτέλεσμα να απειλούν με διακοπή της χορήγησης με πίστωση στους ασφαλισμένους. Ειδικότερα, το Δημόσιο χρωστάει μόνο στα φαρμακεία της Αττικής περισσότερα από 18 δισεκατομμύρια δραχμές και σημειώνεται ότι δεν έχει πληρώσει από τον Μάιο του 2001.

O κ. Λεγάκης ανέφερε ότι στη Βουλγαρία, και ειδικά στις παραποτάμιες περιοχές του Εβρου, έχουν εμφανιστεί τον τελευταίο καιρό λοιμώξεις μεταδιδόμενες μέσω τσιμπουριών, που και αυτές αποδίδονται στην οικονομική μετανάστευση. Οπως εξήγησε μάλιστα, το τσίμπημα ενός τσιμπουριού μπορεί να προκαλέσει από μηνιγγίτιδα έως αρθρίτιδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή