Μεγάλη Δευτέρα για κυβέρνηση και αγρότες

Μεγάλη Δευτέρα για κυβέρνηση και αγρότες

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Επισκέψεις», δηλώσεις και προετοιμασίες κινητοποιήσεων ενώ πλησιάζει η μεγάλη μέρα (Δευτέρα) που θα ανακοινωθεί η τιμή προϊόντος για τους παραγωγούς βάμβακος. O κ. K. Λαλιώτης επισκέφθηκε, εθιμοτυπικά μεν, την κατάλληλη στιγμή δε, τα γραφεία της ΠΑΣΕΓΕΣ της κορυφαίας Συνεταιριστικής Οργάνωσης των αγροτών, ο ΣΥδήλωσε ότι συμπαρίσταται στους τρόπους δράσης που θα επιλέξουν οι αγρότες και οι τελευταίοι κρατούν ζεστές τις μηχανές των τρακτέρ ώς τη Δευτέρα. O γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι «θα έχουμε την καλύτερη δυνατή τιμή και άρα θα υπάρχει αίσιο τέλος για τις κινητοποιήσεις των βαμβακοπαραγωγών». Αντίθετα χαρακτήρισε το συλλαλητήριο για τον καπνό στη Θεσσαλονίκη «επιτυχημένη αγωνιστική εκδήλωση των Ελλήνων αγροτών που βοήθησε την ελληνική κυβέρνηση να πάρει τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες». H συνάντηση, στην οποία επίσης παραβρέθηκαν τα προεδρεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, χαρακτηρίστηκε από όλους επιτυχής χωρίς όμως να έχει και κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα πέραν των συνηθισμένων ευχολογίων.

Παράλληλα εγκρίθηκαν τα επιπλέον 76 δισ. δρχ. για τις επιδοτήσεις των βαμβακοπαραγωγών από τη σύνοδο υπουργών της E.E. που όμως δεν αναιρούν την εφαρμογή του κανονισμού και την «ποινή» επί της τιμής που θα υπάρξει αν η παραγωγή είναι μεγάλη.

Ο κ. N. Κωνσταντόπουλος, δήλωσε ότι ο ΣΥθα στηρίξει τους αγρότες σε όποιες μορφές δράσης αποφασίσουν. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι ο πρωθυπουργός σήμερα ζητεί από τους αγρότες να «ξεπεράσουν τις νοοτροπίες των επιδοτήσεων» ενώ την παραμονή των εκλογών του 2000 δήλωνε πως «η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τους πόρους για τους αγρότες μέχρι το 2007, ύψους 9 τρισ. δραχμών».

Και ενώ αυτά συμβαίνουν σε επίπεδο θεσμών και κομμάτων οι αγρότες κάνουν πρόβες κινητοποιήσεων. Το πρώτο μπλόκο εθνικής οδού συμβολικό διάρκειας περίπου μισής ώρας, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, στο ύψος του Πολυκάστρου Κιλκίς. Βαμβακοπαραγωγοί και καπνοπαραγωγοί της περιοχής Αξιούπολης, Πολυκάστρου και των γύρω χωριών με διακόσια περίπου τρακτέρ έστειλαν με την κίνησή τους αυτή «μήνυμα» στο υπουργείο Γεωργίας. Στο νομό Θεσσαλονίκης, τα 70 τρακτέρ που εχουν συγκεντρωθεί έξω από την Χαλάστρα παρέμειναν στο ίδιο σημείο για τρίτη μέρα, όπως και οι αγρότες στη Χαλκηδόνα, με 150 τρακτέρ.

Ενα δεύτερο σημαντικό συμπέρασμα το οποίο συνάγεται από τη μελέτη των στατιστικών στοιχείων είναι ότι ο αριθμός των εισαγόμενων υποθέσεων, π.χ. στο Πρωτοδικείο Πειραιώς (αλλά το ίδιο ισχύει και με το Πρωτοδικείο Αθηνών) είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των κατ’ έτος εκδιδόμενων αποφάσεων. Δηλαδή, κατ’ έτος, ο αριθμός των εκδιδόμενων αποφάσεων είναι από αρκετά έως πολύ μικρότερος από τον αριθμό των εισαγόμενων υποθέσεων (περίπου το 60%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή