«Οσοι ελάμβαναν T4 να επισκεφθούν τον γιατρό τους»…

«Οσοι ελάμβαναν T4 να επισκεφθούν τον γιατρό τους»…

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη κλινικής μελέτης προκειμένου να εξακριβωθούν οι αιτίες για τις οποίες το φάρμακο T4 εμφανίζεται να έχει μειωμένη δραστικότητα, τόνισε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σωτήρης Ράπτης, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους ασθενείς στους οποίους χορηγείτο το T4, αφού η μικρότερη ποσότητα του φαρμάκου που τελικά ελάμβαναν δεν έχει επιφέρει κάποια αρνητική επίπτωση στον οργανισμό τους.

Και τόνισε ότι οι ασθενείς θα πρέπει να επισκεφθούν τον γιατρό τους προκειμένου να αλλάξουν φάρμακο, ενώ σε περίπτωση που δεν μπορούν να βρουν τα άλλα σκευάσματα λόγω έλλειψής τους, μπορούν να συνεχίζουν να παίρνουν το T4 έως την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε υπολογίζεται ότι θα έχει αποκατασταθεί η επάρκεια στην αγορά.

Αναφερόμενος στην απόφαση του ΕΟΦ για απόσυρση του T4, ο κ. Ράπτης είπε ότι είναι ορθή, αφού οι καταγγελίες για μειωμένη αποτελεσματικότητά του είναι πολλές. Και σημείωσε ότι το πρόβλημα εστιάζεται στη μειωμένη απορρόφηση του φαρμάκου από τον Οργανισμό, καθώς στους εργαστηριακούς ελέγχους που έγιναν αποδείχθηκε ότι το T4 περιέχει δραστική ποσότητα φαρμακευτικής ουσίας. Αλλωστε, ο καθηγητής Φαρμακευτικής Τεχνολογίας και Ελέγχου Φαρμάκων του ΑΠΘ κ. Εμμανουήλ Γεωργαράκης αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του ελέγχου διαλυτοποίησης, σύμφωνα με τα οποία τα σκευάσματα με λακτόζη πληρούν τις προδιαγραφές της Αμερικανικής Φαρμακοποίας με τις σύγχρονες απαιτήσεις.

Ο κ. Ράπτης υπογραμμίζει ότι υπάρχει περίπτωση η μειωμένη απορροφητικότητα να έχει σχέση με την αλλαγή εκδόχου αραίωσης από διβασικό φωσφορικό ασβέστιο σε λακτόζη, καθώς, σύμφωνα με μελέτες, το 70% του ελληνικού πληθυσμού άνω των 14 ετών εμφανίζει έλλειψη του ενζύμου λακτάση, δεν μπορεί δηλαδή να διασπάσει τη λακτόζη. Σημειώνεται ότι η λακτόζη χρησιμοποιείται ως έκδοχο αραίωσης στο T4 που παρασκευάζεται στην Αμερική και στη Γερμανία.

Πάντως, αντίθετος στην απόσυρση του T4, εφόσον δεν έχει εξασφαλιστεί η επάρκεια των άλλων φαρμάκων που ρυθμίζουν το πρόβλημα θυρεοειδισμού, δηλώνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Σύλλογου κ. Δημήτρης Βαγιωνάς, ο οποίος κάνει λόγο και για σοβαρή οικονομική επιβάρυνση των ασθενών εφόσον ο ΙΦΕΤ εισάγει σχετικά σκευάσματα με τριπλάσια τιμή από αυτήν που είχε το T4.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή