Επίσημη πρεμιέρα πολωνικής ταινίας στις φυλακές του Κορυδαλλού

Επίσημη πρεμιέρα πολωνικής ταινίας στις φυλακές του Κορυδαλλού

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρωτότυπη ταινία «Corpus Christi», του ανερχόμενου Πολωνού σκηνοθέτη Γιαν Κομάσα, έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές και κάνει πάταγο σε κάθε διεθνή διαγωνισμό όπου προβάλλεται. Η δραματική προσωπογραφία ενός 20χρονου που βιώνει μια πνευματική μεταμόρφωση έχει ήδη αποσπάσει το Ασημένιο Αστρο στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου της Ελ Γκούνια, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται στην πολυπόθητη λίστα των προτεινόμενων ταινιών για το Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Ωστόσο, χάρη στη Filmcenter Trianon, η οποία έχει αναλάβει τη διανομή της στην Ελλάδα, χθες το πρωί η ταινία κέρδισε μια ακόμη σημαντικότερη πρωτιά: την πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά της κινηματογραφίας που μια ταινία πραγματοποιεί την επίσημη πρεμιέρα της πίσω από τα σίδερα των φυλακών.

Λίγα λεπτά μετά τις 9 το πρωί της Πέμπτης, στην αίθουσα του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας «Γεώργιος Ζουγανέλης», το οποίο στεγάζεται εντός του σωφρονιστικού ιδρύματος Κορυδαλλού, δεκάδες κρατούμενοι μαζεύτηκαν για να παρακολουθήσουν το συναρπαστικό δράμα του Πολωνού σκηνοθέτη. «Παραμένοντας πιστοί στις αξίες της ισότιμης πρόσβασης στον πολιτισμό, θέλαμε να πραγματοποιήσουμε μια πρεμιέρα-σημείο αναφοράς για το κοινωνικό γίγνεσθαι», αναφέρει περήφανα η εταιρεία διανομής του κινηματογράφου Τριανόν, εξηγώντας πως η απόφασή της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θεματική της ταινίας.

Πνευματικό ταξίδι

Μια γρήγορη ματιά στο σενάριο του «Corpus Christi» είναι αρκετή για να αντιληφθεί κανείς το γιατί. Το πολωνικό δράμα εξιστορεί το πνευματικό ταξίδι ενός 20χρονου, ο οποίος βρίσκεται στο αναμορφωτήριο και επιθυμεί να γίνει ιερέας, παρότι το ποινικό μητρώο του καθιστά το όνειρό του αδύνατο. Οταν ο νεαρός ταξιδεύει σε μια μικρή κωμόπολη για να εργαστεί σε ένα ταπεινό ξυλουργείο, αποφασίζει να προσποιηθεί παράτυπα τον ιερέα και καταλήγει να αναλάβει καθήκοντα στην τοπική ενορία. Η άφιξη του χαρισματικού ιεροκήρυκα, καθώς και ένα τραγικό συμβάν που ταλανίζει τη μικρή τοπική κοινωνία, δίνει τη δυνατότητα στη μικρή κωμόπολη να αποκαταστήσει την εύθραυστη ισορροπία της, καθώς η ταινία εξελίσσεται σε ένα απρόβλεπτο κινηματογραφικό αποτύπωμα της σημασίας της δεύτερης ευκαιρίας στη ζωή.

Η πρεμιέρα του «Corpus Christi» πίσω από τις πόρτες του Κορυδαλλού αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τη στιγμή που η ταινία είναι εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα. «Υπήρξε μια περίπτωση –που μάλιστα φιγουράρισε στα πολωνικά πρωτοσέλιδα– ενός αγοριού που παρίστανε τον ιερέα για περίπου τρεις μήνες – μάλιστα ο Ματέους Πάτσεβιτς, ο οποίος έγραψε το σενάριο, είχε τότε αρθρογραφήσει επί τούτου», δηλώνει ο σκηνοθέτης Γιαν Κομάσα αναφορικά με τη θεματική της τρίτης μεγάλου μήκους ταινίας του. «Ξέρετε, όμως, ανάλογες περιπτώσεις αποκαλύπτονται κάθε χρόνο – στην Ισπανία κάποιος παρίστανε τον ιερέα για πάνω από 12 χρόνια. Πολύ συχνά οι άνθρωποι προσπαθούν απλώς να κρυφτούν από το δικαστικό σύστημα και είναι πολύ πιο εύκολο να ξεγελάσουν μια μικρή κοινότητα που δεν ρωτάει πολλά», συμπληρώνει, προτού καταλήξει ότι στόχος του ήταν να επικεντρωθεί στην απεγνωσμένη προσπάθεια ενός κρατουμένου να πει στον κόσμο τι θα έκανε αν του δινόταν συγχώρεση, αναμόρφωση και μια δεύτερη ευκαιρία.

Σε αυτά ακριβώς τα τρία χαρακτηριστικά βασίζεται, εδώ και 15 χρόνια, η δράση του 2ου ΣΔΕ Κορυδαλλού «Γεώργιος Ζουγανέλης», το οποίο ιδρύθηκε στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού το 2005, με διευθυντή τον θεολόγο Γιώργο Ζουγανέλη. Τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας είναι ένας θεσμός εκπαίδευσης ενηλίκων, ο οποίος στοχεύει στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού των κρατουμένων, ενώ με την ολοκλήρωση της φοίτησης χορηγεί στους συμμετέχοντες τίτλο σπουδών ισότιμο με αυτόν του γυμνασίου. Η φοίτηση στα ΣΔΕ διαρκεί δύο σχολικά έτη και ταυτόχρονα βοηθά στον ευεργετικό υπολογισμό της ποινής, καθώς μία ημέρα φοίτησης στο σχολείο ισοδυναμεί με δύο ημέρες ποινής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή