Την Τετάρτη παρουσιάστηκε η νέα εκδοτική σειρά της «Κ» για τον Ελευθέριο Βενιζέλο

Την Τετάρτη παρουσιάστηκε η νέα εκδοτική σειρά της «Κ» για τον Ελευθέριο Βενιζέλο

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «Κ» είναι μια εφημερίδα που αγαπά την Ιστορία. Τούτο δεν φαίνεται μόνον από την αναδρομή σε ιστορικά θέματα που γίνεται σε τακτικότατη βάση αλλά και από τις προσφορές προς τους αναγνώστες της. Την περασμένη Τετάρτη παρουσιάστηκε η νέα μας εκδοτική σειρά, η τετράτομη βιογραφία του Ελευθέριου Βενιζέλου. To πόνημα υπογράφει ο Νίκος Ε. Παπαδάκης, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», με τον πρώτο τόμο να κυκλοφορεί αυτήν την Κυριακή. Η παρουσίαση έγινε στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Γουλανδρή στο Παγκράτι με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και τον τέως υπουργό Εθνικής Αμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη να κάθονται στην πρώτη σειρά πλάι στον στενό συνεργάτη του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Στέλιο Νικηφοράκη.

Την Τετάρτη παρουσιάστηκε η νέα εκδοτική σειρά της «Κ» για τον Ελευθέριο Βενιζέλο-1

Η Βρετανίδα πρέσβειρα Κέιτ Σμίθ με τον πρόεδρο της Βουλής, Κ. Τασούλα.

Πρώτος ανέβηκε στο βήμα ο διευθυντής της «Κ», Αλέξης Παπαχελάς. «Αν πριν από 60-70 χρόνια κάποιος έλεγε πως η “Κ» θα έβγαζε τη βιογραφία του Βενιζέλου, θα ακουγόταν παράδοξο» υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας πόσο σφοδρός πολέμιος του Κρητικού πολιτικού υπήρξε ο ιδρυτής της εφημερίδας Γεώργιος Βλάχος. «Ομως οι χώρες ωριμάζουν, οι εφημερίδες ωριμάζουν και η Ιστορία ωριμάζει μέσα μας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αν έχει κάνει κάτι η “Κ” είναι πως έχει συμβάλει στην έννοια της εθνικής συνεννόησης και στο να ξεπεραστούν οι διχασμοί». Συνέχισε αναφερόμενος στο μεγάλο βεληνεκές της προσωπικότητας του Βενιζέλου, ο οποίος ήταν ένας «απόστολος του κοσμοπολίτικου ελληνισμού, μιας χώρας που κοιτάζει τον υπόλοιπο κόσμο στα μάτια χωρίς να φοβάται» και ταυτόχρονα ήταν και αρχιτέκτων της σχολής του πολιτικού ρεαλισμού στην Ελλάδα. Ως ηγέτης βέβαια έκανε και λάθη. «Το σημαντικό στοιχείο του βιβλίου είναι πως παρουσιάζει ανάγλυφη την προσωπικότητά του και βλέπουμε τον άνθρωπο πίσω από τον πολιτικό» υπογράμμισε ο διευθυντής της «Κ», λέγοντας πως στη χώρα μας σπανίζουν οι καλές βιογραφίες.

Την Τετάρτη παρουσιάστηκε η νέα εκδοτική σειρά της «Κ» για τον Ελευθέριο Βενιζέλο-2

Γ. Μπαμπινιώτης, Ευ. Χατζηβασιλείου και ο συγγραφέας Ν. Παπαδάκης.

Ο συνάδελφος Ηλίας Μαγκλίνης, που παρουσίαζε την εκδήλωση, κάλεσε στο βήμα τον ιστορικό Γιώργο Μαυρογορδάτο που εστίασε την ομιλία του στις δυσκολίες που έχει να υπερπηδήσει ο βιογράφος του Βενιζέλου. Ο Κρης πολιτικός κυριάρχησε για πολλά έτη στον δημόσιο βίο, εκφώνησε άπειρους πολιτικούς λόγους στη Βουλή και σε μπαλκόνια, ήταν μανιώδης επιστολογράφος, είχε εντονότατη διεθνή παρουσία, πρωτοστάτησε στις πιο καίριες διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα πριν και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, «ήταν ένας προικισμένος υπεράνθρωπος» με τον όρο του Μαξ Βέμπερ, «με ικανότητες απρόσιτες στον μέσο άνθρωπο». Ταυτόχρονα, ο Βενιζέλος είχε παράλληλα και πολυκύμαντο ιδιωτικό βίο. Συνεπώς, η ιχνηλάτηση της ζωής του απαιτεί να ξεπεράσει κανείς πολλά εμπόδια που μπορεί να τον απομακρύνουν από τον στόχο του, κατέληξε ο Γιώργος Μαυρογορδάτος.

Την Τετάρτη παρουσιάστηκε η νέα εκδοτική σειρά της «Κ» για τον Ελευθέριο Βενιζέλο-3

Από δεξιά, Στ. Νικηφοράκης, Γ. Πρασιανάκης, Κ. Βιρβιδάκης, Ευ. Αποστολάκης.

Τελευταίος πήρε τον λόγο ο συγγραφέας της βιογραφίας, Νίκος Παπαδάκης, που μίλησε αρχικά για την ανάγκη να υπάρξει ένα τέτοιο έργο το οποίο να εξετάζει όλες τις πτυχές μιας τόσο σημαντικής μορφής που σφράγισε τη σύγχρονη Ιστορία. Εχοντας ο ίδιος ταυτιστεί με το δραστήριο Ιδρυμα Ερευνας και Μελέτης για τον Βενιζέλο, υπογράμμισε πως η βιογραφία αυτή μπορεί να διαβαστεί και ως μυθιστόρημα και αναφέρθηκε στη φιλοδοξία του να κάνει ορατές και τις ανθρώπινες ποιότητες που χαρακτήριζαν τον Κρητικό πέρα από τη δημόσια παρουσία του. Με τη λήξη της εκδήλωσης σχηματίστηκαν στο φουαγιέ του αμφιθεάτρου πολλά πηγαδάκια, στα οποία ερωτήματα από το παρελθόν έσμιγαν με ερωτήματα από το παρόν: «Τι λέτε να έκανε σήμερα ο Βενιζέλος αν είχε απέναντί του τον Ερντογάν;» ήταν ένα από αυτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή