Αντιδράσεις για τα νέα κλειστά κέντρα

Αντιδράσεις για τα νέα κλειστά κέντρα

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Να βοηθήσουμε, αλλά όχι και έτσι». Με αυτήν την επωδό απαντούν οι δήμαρχοι στον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη δημιουργία 10 νέων δομών φιλοξενίας σε ισάριθμες περιοχές σε όλη τη χώρα. Την ίδια στιγμή, στα νησιά η ένταση έχει αυξηθεί επικίνδυνα, με κάποιους θερμοκέφαλους να επιτίθενται πετώντας μπουκάλια με νερό στον βουλευτή της Ν.Δ. κ. Νότη Μηταράκη, όταν εκείνος προσπάθησε να εισέλθει στο δημαρχείο Χίου για το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα. Το θέμα του συμβουλίου ήταν αποκλειστικά οι ανακοινώσεις του υφυπουργού  Εθνικής Αμυνας, υπεύθυνου συντονιστή για το Μεταναστευτικό, κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, την προηγούμενη εβδομάδα. Μάλιστα, όταν ο βουλευτής εισήλθε τελικά στο δημαρχείο, άτομα που είχαν συγκεντρωθεί έσπασαν την πόρτα για να μπουν στο κτίριο.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στους δήμους όπου προβλέπεται να δημιουργηθούν δομές στην ενδοχώρα, ζητεί να υπάρξει διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες και να εγγυηθεί η κυβέρνηση τον τρόπο λειτουργίας των δομών. Ηδη, ομάδα δημάρχων σχεδιάζει να καταθέσει επίσημα, μέσω της ΚΕΔΕ, πρόταση, ώστε κάθε δήμος να μπορεί να υποδέχεται αριθμό αιτούντων άσυλο σε ποσοστό 1% του πληθυσμού του. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Τρικκαίων, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, τονίζει στην «Κ» ότι η ΚΕΔΕ  «ακούει τις ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών και είναι έτοιμη να συμβάλει στην εξεύρεση λύσεων». Ωστόσο, προσθέτει ότι «υπήρχαν και τοπικές κοινωνίες που δεν είχαν πρόβλημα στην υποδοχή και στη φιλοξενία αιτούντων άσυλο, υπάρχουν και θετικά παραδείγματα. Πρέπει να δούμε αν η εμπειρία τους μπορεί να βοηθήσει και τους υπόλοιπους».

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως προϋπόθεση για τον διαμοιρασμό των αιτούντων άσυλο ότι ο φιλοξενούμενος πληθυσμός στις περιοχές δεν θα ξεπερνά το 1% των κατοίκων, σε επίπεδο Περιφέρειας. «Ζητάμε αυτός ο καταμερισμός να γίνει ανά δήμο, έτσι ώστε το βάρος να είναι μικρότερο για τον κάθε δήμο», διευκρινίζει ο δήμαρχος Αρταίων κ. Χρήστος Τσιρογιάννης. Ο δήμαρχος Αρταίων ενημερώθηκε κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο υπουργείο Εσωτερικών, ότι το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει τη φιλοξενία 1.500 αιτούντων άσυλο στον συγκεκριμένο δήμο και ειδικότερα στην έκταση Χανόπουλο, η οποία είναι ιδιωτική.

«Τα δημοτικά συμβούλια της περιοχής έχουν ήδη αντιδράσει», τονίζει ο κ. Τσιρογιάννης, συμπληρώνοντας πως θεωρεί ότι ο Δήμος Αρτας δεν μπορεί να υποδεχθεί τόσο πολλούς ανθρώπους, καθώς έχει πληθυσμό 43.000 κατοίκους. «Ηδη, στην Αρτα έχουμε μετανάστες που εργάζονται στα χωράφια», επισημαίνει. «Ζητούμε να φιλοξενήσουμε λιγότερους και να γίνει διασπορά σε περισσότερες και μικρότερες δομές. Οι υπουργοί αποφασίζουν, αλλά ο δήμαρχος είναι αυτός που θα απολογείται όταν δημιουργηθούν προβλήματα», καταλήγει.

Στη Λαμία, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία δομής αιτούντων άσυλο στη θέση Μαυρομαντίλα, όπου θα φιλοξενηθούν 2.000 άτομα, αρχικά σε σκηνές. Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι τον τελευταίο χρόνο η δρομολογούμενη δομή στην περιοχή έχει θεωρητικά μεταφερθεί πολλές φορές από τον Δήμο Λαμίας στον Δήμο Στυλίδας και τανάπαλιν, σε διαφορετική κάθε φορά περιοχή. Το δημοτικό συμβούλιο, σε έκτακτη συνεδρίασή του το απόγευμα του Σαββάτου, αποφάσισε ότι διαφωνεί με την κυβερνητική πρόταση και ζητεί να ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση. Στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ο κυβερνητικός σχεδιασμός χαρακτηρίζεται «προχειρότητες», κυρίως λόγω της πρόβλεψης να εγκατασταθούν σκηνές.

«Με έκπληξή μας διαπιστώσαμε ότι εκείνο που μας πρότειναν να αποδεχθούμε δεν ήταν τίποτε άλλο παρά τεράστιες σκηνές, μέσα στις οποίες υπάρχουν κάποια δωματιάκια για τη φιλοξενία ανθρώπων. Αν αποδεχθούμε μια τέτοια λειτουργία, είναι αυτονόητο ότι οι φιλοξενούμενοι, αργά ή γρήγορα, θα βρεθούν διαμαρτυρόμενοι στις κεντρικές πλατείες της πόλης. Οι δε εκρηκτικές καταστάσεις δεν πιθανολογούνται, αλλά είναι βέβαιες», αναφέρεται συγκεκριμένα. «Δεν αρνούμαστε να δημιουργηθεί δομή στην περιοχή μας, αλλά πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις», τονίζει στην «Κ» ο δήμαρχος Λαμιέων, κ. Ευθύμιος Καραϊσκος. Το δημοτικό συμβούλιο ζητεί η δομή που θα δημιουργηθεί να έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές, αλλά και αντισταθμιστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή