Στο ΣτΕ η νομιμοποίηση μεγάλων αυθαιρέτων

Στο ΣτΕ η νομιμοποίηση μεγάλων αυθαιρέτων

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί ένας πολίτης να προσβάλει δικαστικώς την ένταξη ενός αυθαιρέτου στη διαδικασία νομιμοποίησης, πριν αυτή να ολοκληρωθεί; Το ερώτημα αυτό προβάλλει από υπόθεση που εκδικάστηκε την Παρασκευή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αφορά τη «νομιμοποίηση» κτιρίου κινηματογράφων στο Ηράκλειο. Η υπόθεση αφορά με έμμεσο τρόπο περίπου 400.000 αυθαίρετα με μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις ή καθόλου οικοδομική άδεια.

Η υπόθεση με την οποία ανακινείται το θέμα, είναι ένας δικαστικός γρίφος. Το συγκρότημα κινηματογράφων ανεγέρθηκε το 2004. Το 2005 οι ιδιοκτήτες άλλου συγκροτήματος κινηματογράφων προσέφυγαν στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση της άδειας, υποστηρίζοντας ότι δεν επιτρεπόταν από τις χρήσεις γης της περιοχής. Η αίτηση απορρίφθηκε το 2012, παρότι όντως η χρήση απαγορευόταν, με το σκεπτικό ότι το πρόβλημα δεν είχε εντοπιστεί από την πολεοδομία πριν εκδοθεί η άδεια και επομένως είχε δημιουργηθεί στον ενδιαφερόμενο η εύλογη πεποίθηση ότι ήταν νόμιμη. Οι ιδιοκτήτες του έτερου συγκροτήματος προσέφυγαν και πάλι στο ΣτΕ ζητώντας τη σφράγιση των κινηματογράφων και το 2014 το Ε΄ τμήμα τους δικαίωσε.

Κατόπιν οι ιδιοκτήτες του κτιρίου υπέβαλαν αίτηση για την νομιμοποίησή του ως αυθαίρετο μέσω του ν. 4178/13. Οι «ανταγωνιστές» προσέφυγαν και πάλι, ζητώντας να ακυρωθεί η υπαγωγή και το Ε΄ τμήμα (αρ. απόφασης 1214/19) διχάστηκε: η πλειοψηφία υποστήριξε ότι η δήλωση γίνεται από τον ιδιοκτήτη του αυθαιρέτου, άρα δεν αποτελεί διοικητική πράξη, άρα δεν μπορεί να προσβληθεί στο ΣτΕ. Αντίθετα, κάποιος μπορεί να προσβάλει την πράξη ολοκλήρωσης της διαδικασίας υπαγωγής, που εκδίδεται από το ΥΠΕΝ έπειτα από έλεγχο από ελεγκτή δόμησης εντός 7 ετών (για τη συγκεκριμένη κατηγορία, μεγάλων αυθαιρέτων).  Η μειοψηφία υποστήριξε ότι, παρόλο που η αίτηση δεν είναι από μόνη της «κρατική απόφαση», έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα (αφού αναστέλλονται η επιβολή προστίμων και η κατεδάφιση του αυθαιρέτου) και μάλιστα για μεγάλο διάστημα.

Λόγω σπουδαιότητας, η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια, όπου εκδικάστηκε την Παρασκευή. Η σπουδαιότητά της έγκειται στο γεγονός ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία αυθαιρέτων έχουν υπαχθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 400.000 ακίνητα. Η πλευρά των θιγομένων (την οποία εκπροσώπησε ο καθηγητής του ΕΜΠ Δημ. Μέλισσας) υποστήριξε ότι ο νόμος προβλέπει επαρκείς ελέγχους (αρχικά μέσω ιδιώτη ελεγκτή δόμησης και κατόπιν από την πολεοδομία), επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με πολύ πρόσφατο νόμο (ν.4643/19), η δήλωση αυθαιρέτων της συγκεκριμένης κατηγορίας παύει στις 30 Ιουνίου 2020. Πάντως, ανεξάρτητα με το νομικό ζήτημα που κρίνεται, οι έλεγχοι (από ιδιώτες ελεγκτές) που έχουν πραγματοποιηθεί στη συγκεκριμένη κατηγορία αυθαιρέτων είναι ελάχιστοι, ζήτημα που θα πρέπει μέσα στο έτος να απασχολήσει σοβαρά το υπουργείο Περιβάλλοντος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή