Καλύτερη γειτονιά με ένταξη και ενσωμάτωση

Καλύτερη γειτονιά με ένταξη και ενσωμάτωση

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα «ενταξιακό πείραμα» επιχειρεί ο Δήμος Αθηναίων, φέρνοντας κοντά ομάδες που δραστηριοποιούνται και παρεμβαίνουν στην πόλη, ενεργούς πολίτες δηλαδή, με πρόσφυγες προκειμένου να δουλέψουν μαζί για το καλό και τη βελτίωση της γειτονιάς τους. Υπό την πρόσκληση co-Athens, ο Δήμος Αθηναίων προσκαλεί ομάδες πολιτών, παλαιές και αναγνωρισμένες αλλά και νεοσύστατες, να καταθέσουν πρόταση παρέμβασης δράσης σε κάποια από συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας που έχουν επιλεγεί για την εφαρμογή του προγράμματος. Θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των προτάσεων ενώ, σε δεύτερη φάση, από τα μέσα Φεβρουαρίου και έως το τέλος Απριλίου, οι επιλεγμένες ομάδες –που μπορούν να φτάσουν τις 20– θα συνεργαστούν με πρόσφυγες στο πλαίσιο ενός εργαστηρίου για περίπου δύο μήνες. Με αυτή τη διαδικασία θα προκύψουν οι τελικές προτάσεις, οι οποίες θα κατατεθούν προς χρηματοδότηση.  Τέλος, στα τέλη Μαΐου με νέα αξιολόγηση θα επιλεγούν εκείνες που τελικά θα λάβουν και τα χρήματα για να υλοποιήσουν την ιδέα τους. Το σύνολο της χρηματοδότησης φτάνει τις 140.000 ευρώ και κάθε ομάδα μπορεί να λάβει από 10.000-20.000.

Οι αρχικές θεματικές προτάσεις μπορούν να είναι:

• Παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο.

• Προώθηση του τοπικού τουριστικού προϊόντος.

• Πολιτιστικές δράσεις γειτονιάς.

• Δράσεις αθλητισμού και ευεξίας.

• Δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

• Καθαρισμός και ανάδειξη επιφανειών-προσόψεων κτιρίων.

Παράλληλα, οι περιοχές παρέμβασης του co-Athens είναι:

• Κεραμεικός – Μεταξουργείο – Κολωνός – Ακαδημία Πλάτωνος.

• Βικτώρια – Μουσείο – Εξάρχεια – Νεάπολη.

• Πλατεία Αμερικής – Πλατεία Κολιάτσου – Αγιος Ελευθέριος – Κάτω Πατήσια.

Οι συγκεκριμένες περιοχές έχουν ερευνηθεί από την ομάδα του Δήμου Αθηναίων που υλοποιεί το πρόγραμμα, για τις ανάγκες που έχουν αλλά και για τον πληθυσμό που κατοικεί σε αυτές, έτσι ώστε να υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων των ομάδων που θα επιλεγούν. Πρέπει να επισημανθεί ότι οι ομάδες δεν χρειάζεται να είναι θεσμικές και αναγνωρισμένες, απαιτείται  όμως  να μπορούν να αποδείξουν ότι δραστηριοποιούνται σε σχέση με απτές ανάγκες της πόλης.

Από την πλευρά των προσφύγων μπορούν να συμμετέχουν εκείνοι που έχουν παρακολουθήσει μαθήματα ελληνικών και αγγλικών ή άλλες θεματικές μέσα από το πρόγραμμα Curing the Limbo, το οποίο εφαρμόζει ο δήμος. «Πρόσφυγες και ομάδες ενεργών πολιτών θα πρέπει να συνεργαστούν για να βελτιώσουν τη γειτονιά τους  σε επίπεδο καθημερινότητας», τόνισαν οι εκπρόσωποι του δήμου στην παρουσίαση του προγράμματος. Πρόκειται για μια καινοτόμο διαδικασία που έχει στόχο την ένταξη και την ενσωμάτωση των προσφύγων επισημαίνουν, καθώς «η παροχή στέγης και τροφής δεν φτάνει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή