Υψηλοί τόνοι στην Επιτροπή της Βουλής για τα πανεπιστήμια

Υψηλοί τόνοι στην Επιτροπή της Βουλής για τα πανεπιστήμια

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με επίκεντρο κατ’ αρχάς εκπαιδευτικά θέματα, καθώς νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα πανεπιστήμια από χθες συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, εισήλθαν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, πάντως, αναμένεται να ανεβεί κατακόρυφα ώς τουλάχιστον τα τέλη της επόμενης εβδομάδας με αφορμή είτε άλλα κρίσιμα νομοθετήματα, όπως για τον εκλογικό νόμο, τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, είτε ζητήματα που επιχειρεί να αναδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, όπως τα κρούσματα «αστυνομικής βίας» που αποτελούν αντικείμενο επίκαιρης επερώτησης η οποία θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Ως προς το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, η υψηλών τόνων αντιπαράθεση κατά τη χθεσινή επί της αρχής συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, επικεντρώθηκε κυρίως στο άρθρο που αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα στο Δημόσιο για αποφοίτους ιδιωτικών κολεγίων, ενώ εντονότατες ήταν και οι αντιδράσεις κυρίως των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και σε σειρά άλλων άρθρων του σχεδίου νόμου.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συρρικνώσει τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, να στραγγαλίσει οικονομικά τα πανεπιστήμια με περικοπές και βεβαίως, να ποδοπατήσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητό τους και να το θέσει υπό τον πλήρη έλεγχο της κεντρικής εξουσίας», σχολίασε ευθύς εξαρχής η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη. Για γεύση αντιμεταρρύθμισης «με στόχο την συρρίκνωση, τη μείωση και απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης, των πανεπιστημίων, εν προκειμένω και την ενίσχυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης», έκανε λόγο λίγο αργότερα ο κ. Ν. Φίλης, ενώ αναδεικνύοντας τα –όπως είπε– πολλά αρνητικά του νομοσχεδίου, μιλώντας μεταξύ άλλων για την αργία των Τριών Ιεραρχών ή και τη χρηματοδότηση της Θεολογικής Σχολής στις ΗΠΑ, ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους: «Τόσο πολύ μισείτε τη δημόσια εκπαίδευση, ή τόσο πολύ σκιτζήδες είστε»;

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αντέκρουσε την επιχειρηματολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι για τα περισσότερα που αναδεικνύει σήμερα ως αρνητικά η αξιωματική αντιπολίτευση, υπήρξαν ίδιες πρακτικές από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη περίοδο. Και στο πλαίσιο αυτό μίλησε ειδικότερα για την περί αποφοίτων κολεγίων διάταξη, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι αυτά ακριβώς που προβλέπει το επίμαχο άρθρο του νομοσχεδίου, εμπεριέχονταν σε πρόσκληση που έκανε το 2018 η τότε κυβέρνηση με υπουργό τον κ. Κ. Γαβρόγλου για τους πίνακες εκπαιδευτικών γενικής εκπαίδευσης. Ο κ. Φίλης σε έντονο ύφος αμφισβήτησε το γεγονός και το θέμα αναμένεται να έχει συνέχεια στις επόμενες συνεδριάσεις της επιτροπής (σήμερα το μεσημέρι προγραμματίστηκε ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων), ή και στην Ολομέλεια στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, όταν και θα τεθεί προς τελική ψήφιση.

Η κ. Κεραμέως, τέλος, κατέθεσε και ορισμένες πρώτες νομοτεχνικές αλλαγές, μία εκ των οποίων επιχειρεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά την ημέρα των Τριών Ιεραρχών, για την οποία προβλέπονται το πρωί εορταστικές εκδηλώσεις και στη συνέχεια «κανονικότατα μαθήματα» στα σχολεία.

Κριτική στάση, επιφυλάξεις, ενστάσεις ή και διαφωνίες για σειρά διατάξεων του σχεδίου νόμου εξέφρασαν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σήμερα τα Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ στη Βουλή θα ταχθούν κατά της ρύθμισης, ενώ θα τοποθετηθούν για επιμέρους ρυθμίσεις στο σύστημα διορισμών (π.χ. τριετής αποκλεισμό όσων αρνηθούν το διορισμό, κίνητρα υπέρ πολυτέκνων).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή