Χωρίς σύνορα η βία κατά των γυναικών

Χωρίς σύνορα η βία κατά των γυναικών

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε οκτώ δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο υπολογίζονται, παγκοσμίως, τα «έσοδα» κυκλωμάτων από τη διακίνηση γυναικών και παιδιών που εξαναγκάζονται είτε εξαπατούνται και γίνονται θύματα εμπορίας χωρίς ο αριθμός τους να είναι γνωστός. Στο μήνυμα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Κόφι Ανάν για την αυριανή Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο στις ΗΠΑ 45.000-50.000 γυναίκες και παιδιά γίνονται αντικείμενο αγοραπωλησίας κάθε χρόνο.

«Γροθιά στο στομάχι» ήταν οι πληροφορίες φρικιαστικών εγκλημάτων βίας κατά των γυναικών που κατέθεσε η υπεύθυνη Προγραμμάτων του Κέντρου Πληροφοριών του ΟΗΕ στην Ελλάδα κ. Μίρκα Γόντικα στη συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε χθες από κοινού με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας. Η γενική γραμματέας κ. Εφη Μπέκου παρουσίασε μιαν εικόνα προόδου που έχει επιτευχθεί στην αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού κοινωνικού προβλήματος και στη χώρα μας αλλά -προσοχή- μόνο σε ό,τι αφορά τη γενικότερη ευαισθητοποίηση, το «σπάσιμο της σιωπής» εκ μέρους των θυμάτων και τις νομοθετικές ρυθμίσεις, που βρίσκονται σε επεξεργασία.

Στις «ανεπτυγμένες» χώρες «ευδοκιμεί» η ενδοοικογενειακή βία και υπολογίζεται ότι ένα 20% των γυναικών έχουν υπάρξει θύματα. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα η μια στις δυο γυναίκες, που δολοφονούνται είναι θύματα του νυν είτε του πρώην συντρόφου τους. Ενώ μια στις πέντε γυναίκες υπήρξε θύμα ξυλοδαρμού τουλάχιστον μια φορά από το σύζυγό της.

Στη χώρα μας αισιόδοξη ένδειξη είναι ο πολλαπλασιασμός του αριθμού των γυναικών που τολμούν πλέον να μιλήσουν, να καταγγείλουν και τηλεφωνούν στα κέντρα κακοποιημένων γυναικών είτε τα επισκέπτονται. Από τον Ιανουάριο ώς τον Οκτώβριο 2001 «κλείστηκαν» 1.252 ραντεβού και έγιναν 5.278 τηλεφωνήματα. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Ισότητας προτίθεται να συνεχίσει την ήδη επιτυχή εκστρατεία της κατά της βίας των γυναικών με το σύνθημα «Σπάστε τη Σιωπή».

Στις αναπτυσσόμενες χώρες η ενδοοικογενειακή βία εκφράζεται με γάμους μικρών κοριτσιών, και θανάτωση θηλυκών βρεφών. Τα εγκλήματα αυτά καταγράφονται έντονα στην Ινδία, στο Πακιστάν και στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Σε Αφρική και Μέση Ανατολή η βία παρουσιάζεται με τον ακρωτηριασμό γυναικείων οργάνων, σε παιδική ηλικία, με οποιοδήποτε αιχμηρό αντικείμενο. Υπολογίζεται ότι το μαρτύριο αυτό το έχουν υποστεί 85 ώς 114 εκατομμύρια γυναίκες.

Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι στο Λαύριο οι υπάλληλοι παραδίδουν στους λαθρομετανάστες ένα έγγραφο το οποίο τους καλεί «να εγκαταλείψουν τη χώρα σε 15 ημέρες», και… τίποτε άλλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή