Αυξάνονται τα «όχι» για τις δομές φιλοξενίας

Αυξάνονται τα «όχι» για τις δομές φιλοξενίας

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στα νησιά επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, οι κάτοικοι των περιοχών όπου προβλέπεται να φιλοξενήσουν αιτούντες άσυλο από τα νησιά λένε «όχι», προβάλλοντας διάφορους λόγους αδυναμίας να συμμετέχουν στο σχέδιο της κυβέρνησης για διαμοιρασμό.

Οι ροές προσφύγων και μεταναστών σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο και Κω, αν και μειωμένες σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες, συνεχίζονται παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Το τελευταίο 24ωρο, 58 άτομα έφθασαν σε νησιά από την Τουρκία. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σε νησιά του Αιγαίου, από τις 6 έως και τις 12 Ιανουαρίου, έφθασαν 508 άτομα.  Λιγότεροι από την προηγούμενη εβδομάδα, που ο αριθμός των αφιχθέντων ήταν 1.091, αλλά σαφώς περισσότεροι σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι, όταν είχαν φθάσει μόλις 198 άτομα.

Επίσης, από τις 6 έως τις 12 Ιανουαρίου, 533 άτομα μεταφέρθηκαν από τα νησιά στην ενδοχώρα, χωρίς ωστόσο αυτό να βοηθήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών, λόγω των συνεχιζόμενων αφίξεων. Είναι ενδεικτικό ότι τον τελευταίο μήνα, από τα νησιά μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα 4.586 άτομα, ωστόσο υπολογίζεται ότι περίπου ανάλογος ήταν και ο αριθμός των αφίξεων. Ετσι, πλέον, στα νησιά του Αιγαίου όπου υπάρχουν ΚΥΤ βρίσκονται σχεδόν 42.000 άνθρωποι, πολλοί περισσότεροι από όσους μπορούν να αντέξουν οι δομές που υπάρχουν, αλλά και οι τοπικές κοινωνίες.

Στο μεταξύ, την προηγούμενη Τετάρτη υπέκυψε στα τραύματά του ένας ακόμη 20χρονος αιτών άσυλο από το Κονγκό, ο οποίος νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση από το βράδυ της Πρωτοχρονιάς στο νοσοκομείο Μυτιλήνης. Τον 20χρονο είχε μαχαιρώσει, για να του κλέψει το κινητό τηλέφωνο, 27χρονος Αφγανός στον καταυλισμό της Μόριας. Η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κρήτης αντιδρά στα σχέδια της κυβέρνησης για τη δημιουργία δύο τουλάχιστον κέντρων φιλοξενίας – καταυλισμών στο νησί και ζητεί τη συνέχιση του προγράμματος φιλοξενίας που εφαρμόζεται έως τώρα, με την ενοικίαση διαμερισμάτων.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης αποφάσισε σε συνεδρίασή του προχθές, να ζητήσει συνάντηση με τον νέο υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη προκειμένου να του παραδώσει ενημερωτική επιστολή που θα τεθεί υπόψη των δημοτικών συμβουλίων τις επόμενες ημέρες. Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σουφλίου, από την άλλη, χθες αποφάσισε με ψήφισμά του «τη συνεχή, αδιάλειπτη και ασφαλή φύλαξη των συνόρων κατά μήκος της ζώνης του Εβρου, κατά τρόπο που να αποτρέπεται η εισδοχή παράνομων αλλοδαπών στο εσωτερικό της χώρας», ώστε οι κάτοικοι να αισθανθούν και πάλι ασφαλείς. Οπως επισημαίνουν, λόγω των μεταναστευτικών ροών, η ζωή τους έχει αλλάξει δραματικά.

Την ίδια στιγμή, στην Πεντέλη αλλά και στους γύρω δήμους συνεχίζονται οι αντιδράσεις των κατοίκων για την δημιουργία δομής φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στο κτίριο όπου στεγαζόταν το Αστυνομικό Τμήμα Πεντέλης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή