Επανάσταση στην πρόγνωση καιρού

Επανάσταση στην πρόγνωση καιρού

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο όχι ιδιαιτέρως μακρινό παρελθόν, οι μετεωρολόγοι έπεφταν συχνά έξω ακόμη και στην πρόγνωση του καιρού της… επόμενης ημέρας, δίνοντας τροφή σε ειρωνικά σχόλια. Σήμερα, υπερσύγχρονοι υπολογιστές, δορυφόροι και μαθηματικά μοντέλα φέρνουν επανάσταση στην επιστήμη και τους βοηθούν να σπάσουν το «φράγμα» των επτά ημερών στις ακριβείς, τοπικές προγνώσεις καιρού. Στο Διαδίκτυο, βρίσκει κανείς προβλέψεις 15 ή και 20 ημερών, για χιλιάδες περιοχές! Αυτό πάντως δεν είναι και τόσο εφικτό στην Ελλάδα, με τη σύνθετη τοπογραφία και τις ευμετάβλητες συνθήκες: προς το παρόν η EMY σκοπεύει να εκδίδει προγνώσεις επτά ημερών, με ποσοστό επαλήθευσης 65%.

Μολονότι, λοιπόν, οι επιστήμονες παραδέχονται ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά στην πρόγνωση του καιρού για μια περίοδο έως και δύο εβδομάδων, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εφικτή η πρόγνωση των καιρικών συνθηκών που θα επικρατούν μια δεδομένη μέρα σε έναν συγκεκριμένο τόπο. Στην εξέλιξη της μετεωρολογικής επιστήμης, πάντως, έχουν αναμφισβήτητα συμβάλλει η προηγμένη τεχνολογία που έχουν πια στη διάθεσή τους οι μετεωρολόγοι. Τα υπερσύγχρονα κομπιούτερς εκμηδενίζουν τον κίνδυνο λάθους, ενώ οι δορυφόροι κάνουν δυνατή τη μετεωρολογική μέτρηση σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν σταθμοί, όπως είναι οι ωκεανοί.

Ακόμα, όμως, και με τη βοήθεια της τεχνολογίας, αυτό στο οποίο θα καταλήξουν στο τέλος θα είναι πάντα απλώς το πιο πιθανό σενάριο. Οτι, δηλαδή, σε μία εβδομάδα πιθανότατα θα βρέξει στη Θεσσαλονίκη, αλλά παραμένει άγνωστο το πότε και το πού ακριβώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή