Επιφυλακτικοί οι Ελληνες

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί οι Ελληνες μετεωρολόγοι να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στις δεκαπενθήμερες προγνώσεις, προετοιμάζονται όμως εντατικά, με στόχο να εκδίδουν καιρικά δελτία για τους Ολυμπιακούς του 2004 με ακρίβεια… σταδίου! Και όσο κι αν πιστεύουμε ότι το Ιντερνετ είναι «προνόμιο» λίγων ενημερωμένων, η πραγματικότητα μας επιφυλάσσει εκπλήξεις, όπως στην περίπτωση των αλιέων της Νέας Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης, που ενημερώνονται καθημερινά από την ιστοσελίδα του Αστεροσκοπείου Αθηνών (www.noa.gr) για τους ανέμους στο Αιγαίο!

Σήμερα, θεωρούνται απολύτως αξιόπιστες οι προγνώσεις τριών ή τεσσάρων ημερών, ενώ τα καιρικά φαινόμενα μπορούν να αναγνωριστούν έως και μια εβδομάδα νωρίτερα. Οπως εξηγούν οι μετεωρολόγοι, τα καιρικά δελτία για 15 ή και 20 ημέρες μπροστά είναι απλή εφαρμογή των αριθμητικών μοντέλων, πλην όμως δεν μπορούμε ακόμα να βασιστούμε στα αποτελέσματά τους, καθώς είναι πολλοί οι απρόβλεπτοι παράγοντες.

«Οι προγνώσεις έως και την τρίτη ημέρα επαληθεύονται σε ποσοστό 90%-95%», εξηγεί στην «K» ο προϊστάμενος του τμήματος προγνώσεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, κ. Δημήτρης Ζιακόπουλος. «Από την τέταρτη έως και την έκτη ημέρα το ποσοστό πέφτει στο 70%. Σύμφωνα με τις τελευταίες επαληθεύσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων Καιρού (ΕΚΜΠΚ), κατά μέσον όρο το ποσοστό επαλήθευσης της έβδομης ημέρας φθάνει πλέον στο 65% και για το λόγο αυτόν η EMY σκέφτεται να εκδίδει και την πρόγνωση της 7ης ημέρας». «Οι προγνώσεις από την όγδοη έως και τη δέκατη ημέρα δεν μπορούν να εκδοθούν προς το παρόν», λέει ο κ. Ζιακόπουλος.

Οι δεκαπενθήμερες καιρικές προγνώσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από ένδειξη αξιοπιστίας, θεωρεί ο προέδρος του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Δημήτρης Λάλας. «Παλαιότερα, οι αριθμητικές προβλέψεις ήταν αξιόπιστες για 24-48 ώρες. Σήμερα, μια πρόβλεψη είναι επαρκής σε απόσταση 48-72 ωρών». «Οι προγνώσεις των 15 ημερών είναι εύκολες στους τροπικούς, όχι όμως στην εύκρατη Ελλάδα, με τη σύνθετη τοπογραφία και τις ευμετάβλητες συνθήκες».

Το νέο «στοίχημα» των Ελλήνων μετεωρολόγων είναι η εστίασή τους σε συγκεκριμένες τοποθεσίες. «Στην EMY χρησιμοποιούμε και μοντέλα περιορισμένης περιοχής για μεγαλύτερη ακρίβεια των προγνώσεων που εκδίδονται», λέει ο κ. Ζιακόπουλος. «Στόχος μας είναι η πρόγνωση καιρού σε έκταση ενός σταδίου, εν όψει της Ολυμπιάδας του 2004». Ανάλογες προσπάθειες έχει αρχίσει και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών από τον Ιούνιο, με τη χρήση διαφορετικών μετεωρολογικών μοντέλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή