Αντιδράσεων συνέχεια για τις δομές

Αντιδράσεων συνέχεια για τις δομές

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο βρίσκεται το μεταναστευτικό – προσφυγικό, με την κυβέρνηση, μετά την απόφαση για την ίδρυση υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, να αντιμετωπίζει τη σθεναρή και κάποιες φορές βίαιη αντίδραση των τοπικών κοινωνιών, ειδικά στα νησιά. Αύριο Τετάρτη έχει κηρυχθεί γενική απεργία στα νησιά του Αιγαίου, όπως ανακοίνωσε η τοπική αυτοδιοίκηση. Παράλληλα, την ίδια στιγμή που έχουν εξαγγελθεί τουλάχιστον 10 νέα κέντρα φιλοξενίας σε όλη τη χώρα, η εκταμίευση κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ενωση φαίνεται να παρουσιάζει σημαντική υστέρηση, γεγονός που αποδίδεται στις διαδικασίες για τη νέα Επιτροπή. Η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στα νησιά είναι εξαιρετικά άσχημη, με τα περιστατικά βίας να γίνονται συχνότερα. Προχθές, μια 17χρονη Αφγανή μαχαιρώθηκε από ομοεθνή της και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο νέος υπουργός Νότης Μηταράκης, στην πρόσφατη επίσκεψή του σε Σάμο και Λέσβο, αποδοκιμάστηκε από κατοίκους. Συναντήθηκε, ωστόσο, με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να μειωθούν οι ροές. Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, είχε χθες συνάντηση με τον υφυπουργό Εσωτερικών της Γαλλικής Δημοκρατίας, Λοράν Νουνιέζ. Μετά τη σύσκεψη, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι «η Γαλλία δήλωσε και επιβεβαίωσε σήμερα τη βούλησή της να δεχτεί σε γαλλικό έδαφος 400 αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα». Παράλληλα, ο κ. Νουνιέζ δήλωσε ότι η Γαλλία θα αυξήσει τον αριθμό των υπαλλήλων που απασχολούνται στις υπηρεσίες ασύλου στην Ελλάδα, καθώς και τον αριθμό των Γάλλων αστυνομικών που συμμετέχουν στον Frontex. Επιπλέον, η Γαλλία προτίθεται να βοηθήσει την Ελλάδα στις διαδικασίες επιστροφών σε χώρες με τις οποίες διατηρεί περισσότερες διπλωματικές επαφές.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα επίσημα οικονομικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, η τελευταία χρηματοδότηση που δόθηκε προς την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν τον Ιούλιο του 2019 και αφορούσε τη χρηματοδότηση για τη δημιουργία του νέου ΚΥΤ στη Σάμο, στο οποίο εκτελούνται εργασίες, και τον Σεπτέμβριο, που αποπληρώθηκαν προγράμματα φύλαξης στα κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα και στα νησιά. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε χθες το Κίνημα Αλλαγής, ρωτώντας την κυβέρνηση για ποιους λόγους υπάρχει αυτή η δυσκολία στη χρηματοδότηση. «Το Κίνημα Αλλαγής έχει επανειλημμένα ρωτήσει την κυβέρνηση για το θέμα. Ποτέ δεν έλαβε συγκεκριμένες απαντήσεις. Μόνο υπεκφυγές, γενικολογίες και μισόλογα», τονίζεται.

Τα αιτήματα που θέτουν στην κυβέρνηση με την αυριανή γενική απεργία στο Βόρειο Αιγαίο ανακοίνωσαν χθες, σε συνέντευξη Τύπου στη Μυτιλήνη, ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, και ο δήμαρχος Δ. Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος. Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί επίδοση των ψηφισμάτων, από τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους όλων των νησιών, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθούν με τους υπουργούς Εσωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή