Κλειστό και το Χίλτον λόγω ανακαίνισης

Κλειστό και το Χίλτον λόγω ανακαίνισης

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν το 1957 υπογράφεται συμφωνία μεταξύ της HiltoInternational και του Ομίλου Πεζά για την κατασκευή του διεθνούς αθηναϊκού ξενοδοχείου «Athens Hilton» στην αδιαμόρφωτη τότε περιοχή στα όρια της Καισαριανής, ένα αντικρουόμενο όργιο φημών συνοδεύει το εγχείρημα. Οι πονηροί κουνούν το κεφάλι υπονοώντας έτσι ότι οι… «επιτήδειοι θα φάνε καλά». Οι πολεοδόμοι θυμώνουν γιατί το ογκώδες κτίριο «προσβάλλει την κλίμακα των κτιρίων της περιοχής. Οι αρχιτέκτονες μιλούν για καταθλιπτική κατασκευή που ανταγωνίζεται αναιδώς την αρμονική συσχέτιση του Παρθενώνα με τον Υμηττό», γράφει ο αρχιτέκτονας Κώστας Μπίρης. Οι περίοικοι διαμαρτύρονται εντόνως γιατί αυτό το κτίριο αλλάζει το σχέδιο μιας ολόκληρης πόλης, προκειμένου να επιτραπεί η κατασκευή του.

Τίποτε όμως δεν ματαιώνει τα αρχικά σχέδια. Οι «επιτήδειοι» όχι μόνο δεν «τρώνε» αλλά και γρήγορα «γονατίζουν» από το υπέρογκο κεφάλαιο της αποπεράτωσης του έργου που άγγιξε το αστρονομικό -για τα δεδομένα της εποχής- ποσό των 450.000.000 δραχμών, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει ο αρχικός ανάδοχος και για την ολοκλήρωση του έργου να συμπράξει η Ιονική Τράπεζα. Αρχιτέκτονες του ξενοδοχείου είναι μία εκλεκτή ομάδα: αποτελείται από τους Π. Βασιλειάδη, E. Βουρέκα και Σ. Στάικο. Ενώ εργάζονται ως σύμβουλοι αρχιτέκτονες οι Warnes, Burns, Τoaκαι Lunde φερμένοι από τη Νέα Υόρκη.

Στην πρόσοψη της εισόδου, στη βορειοδυτική πλευρά του ξενοδοχείου, τοποθετείται εγχάρακτη σύνθεση του ζωγράφου και καθηγητή στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Γιάννη Μόραλη, ύψους 38,9 μέτρων, αποτελούμενη από παραστάσεις σχετικές με την Αρχαία Ελλάδα. Το έργο χαράσσεται σταδιακά πάνω σε 520 πλάκες από γιαννιώτικο υποκίτρινο μάρμαρο, με ανισόπαχες γραμμές, για να δένουν τη σύνθεση με το φυσικό της περιβάλλον και να αποδίδουν την κινητικότητα του αττικού φωτός.

Υστερα από έξι χρόνια, το ξενοδοχείο των 450 κλινών ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό. Στις 21 Απριλίου του 1963 εγκαινιάζεται από τον τότε πρωθυπουργό της χώρας Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Conrad Ηiltoπου δεν σταματά να λέει πως το Ηiltoτης Αθήνας είναι το καλύτερο από τα 53 που διαθέτει εκείνη την εποχή.

Και ποιος δεν έμεινε στις σουίτες του. O Μάρλον Μπράντον, ο Αντονι Κουίν, ο Φρανκ Σινάτρα που έφτασε με «ακολουθία» την ελληνική αστυνομία, ο Αλέξανδρος Ωνάσης, η Ράκελ Γουέλς, ο Τζον Λε Καρέ που γράφει τη «μικρή τυμπανίστρια» σχεδόν κρυμμένος στο ξενοδοχείο και με άλλο επίθετο.

Σήμερα, το Ηiltoέχει κλείσει και θα παραμείνει κλειστό μέχρι τον Δεκέμβριο του 2002. Σε αυτό το διάστημα θα πραγματοποιήσει ένα σημαντικό πρόγραμμα ανακαίνισης, αξίας 60 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να είναι καθόλα έτοιμο για τη μεγάλη γιορτή της 28ης Ολυμπιάδας της Αθήνας.

Ο Χάνσεν και το Μέγαρο Λημνίου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή