Συναγερμός για τον νέο κοροναϊό

Συναγερμός για τον νέο κοροναϊό

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές της χώρας μας με αφορμή την απομόνωση ενός νέου κοροναϊού, ο οποίος έχει προκαλέσει τις τελευταίες εβδομάδες σωρεία κρουσμάτων πνευμονίας στην Κίνα και τον θάνατο σε έξι άτομα. Αν και ο κίνδυνος εισαγωγής κρούσματος του συγκεκριμένου ιού στην Ελλάδα, χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς χαμηλός, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας αποστέλλει για παν ενδεχόμενο οδηγίες προς πληρώματα πλοίων και αεροσκαφών αλλά και προς τα νοσοκομεία για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν ύποπτων κρουσμάτων, ενώ βρίσκεται και σε ετοιμότητα για την άμεση εργαστηριακή διερεύνηση αυτών. Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν κυρίως πυρετό και αναπνευστική δυσχέρεια, ωστόσο αυτό που θα πρέπει να κινητοποιήσει τις Aρχές είναι το άτομο που εμφανίζει αυτά τα συμπτώματα να συνδέεται με ιστορικό ταξιδιού στην Κίνα και κυρίως στην πόλη Βουχάν, όπου εντοπίστηκε αρχικά ο ιός.

Ο νέος ιός (2019-nCoV) ανήκει στην κατηγορία των κοροναϊών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα αλλά και σοβαρότερες λοιμώξεις. Είναι στην ίδια κατηγορία με τον SARS, που είχε εμφανιστεί το 2002 και αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά αλλά και τον MERS, ο οποίος συνεχίζει και σήμερα να προκαλεί κρούσματα και θανάτους στη Σαουδική Αραβία. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας, ο ιός, αν και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, φαίνεται να έχει περιορισμένη μεταδοτικότητα, και χαμηλή θνητότητα σε σχέση με τον MERS.

Χθες, σε σύσκεψη επιστημόνων που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΕΟΔΥ, υπό τον πρόεδρο του Οργανισμού Παναγιώτη Αρκουμενέα, έγινε ανασκόπηση των διεθνών δεδομένων σχετικά με τη νόσο καθώς και εκτίμηση κινδύνου για τη χώρα μας. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού, «σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα καθώς και τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων, ο κίνδυνος εισαγωγής κρούσματος, κρίνεται χαμηλός. Ο ΕΟΔΥ παραμένει σε επαγρύπνηση σχετικά με τη νόσο για ενδεχόμενα κρούσματα σε ταξιδιώτες, ενώ έχει ήδη εκδώσει ενημερωτικό υλικό και οδηγίες σε ταξιδιώτες αλλά και για τις πύλες εισόδου της χώρας και τα νοσοκομεία».

Ειδικά στους ταξιδιώτες ο ΕΟΔΥ συνιστά, εάν ταξιδεύουν προς την πόλη Βουχάν, να αποφεύγουν την επαφή με ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, να αποφεύγουν την επαφή με ασθενείς και να πλένουν συχνά τα χέρια τους με νερό και σαπούνι. Οι οδηγίες για όσους επιστρέφουν από την πόλη Βουχάν και εμφανίζουν συμπτώματα ίωσης είναι:

• Παραμονή στο σπίτι και αναζήτηση άμεσα ιατρικής φροντίδας, αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι.

• Αποφυγή της επαφής με άλλα άτομα.

• Αποφυγή νέου ταξιδιού ενώ υπάρχουν συμπτώματα.

• Κάλυψη στόματος και μύτης με χαρτομάντιλο ή με το μανίκι (όχι με την παλάμη) κατά τον βήχα ή το φτάρνισμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή