Σε διεθνή ημερίδα τα εγκαίνια των εκδηλώσεων για Σαλαμίνα και Θερμοπύλες

Σε διεθνή ημερίδα τα εγκαίνια των εκδηλώσεων για Σαλαμίνα και Θερμοπύλες

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια διεθνής επιστημονική ημερίδα ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα των εκδηλώσεων του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» για την επέτειο των 2.500 ετών από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Προχθές Δευτέρα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, μια πλειάδα από λαμπρούς προσκεκλημένους, ξένους και Ελληνες, έκαναν μια ζεύξη παρελθόντος, παρόντος και του μέλλοντος. Αλλωστε, το θέμα της ημερίδας, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του ΠτΔ, ήταν «Θερμοπύλες και Σαλαμίνα: Αποτιμώντας τη σημασία τους στον σύγχρονο κόσμο».

Την κήρυξη των εργασιών έκανε ο ΠτΔ με την εισαγωγική ομιλία του με θέμα «Το διαχρονικό μήνυμα των Μηδικών Πολέμων». «Αυτή η νίκη χάραξε, έκτοτε, το όριο μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Ο σκοτεινός δεσποτισμός εξ Ανατολών δεν μπόρεσε να κυριαρχήσει στον τότε γνωστό κόσμο, αφήνοντας το περιθώριο στη Δύση να διαμορφώσει, με βάση την Αρχαία Ελλάδα, τον πολιτισμό του ελεύθερου πνεύματος, της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου», υπογράμμισε.  Η πρόεδρος της Τιμητικής Κοσμητείας κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, στην ομιλία της τόνισε: «Υποκλινόμαστε ταπεινά και με βαρύ αίσθημα ευθύνης μπροστά σε αυτή τη βαρυσήμαντη κληρονομιά. Στόχος μας είναι, η επέτειος αυτή να μιλήσει στις σημερινές κοινωνίες και ειδικά στη νέα γενιά με σύγχρονους όρους, με πνεύμα ανοιχτό και με σεβασμό στις πανάρχαιες αξίες, που αποτελούν ακόμα και σήμερα μέρος της ταυτότητάς μας». Χαιρετισμό στην εκδήλωση πραγματοποίησαν η Πρώτη Κυρία της Κύπρου Αντρη Αναστασιάδη και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Σε διεθνή ημερίδα τα εγκαίνια των εκδηλώσεων για Σαλαμίνα και Θερμοπύλες-1

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη στο βήμα της εκδήλωσης.

Τη σκυτάλη πήρε ο ομότιμος καθηγητής στο King’s College του Λονδίνου Ρόντρικ Μπίτον, ο οποίος αναφέρθηκε στους Περσικούς Πολέμους, την εφεύρεση της Ευρώπης και την αρχή της Ιστορίας. Ο καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ Πολ Κάρτλετζ μίλησε με θέμα «Η καλύτερη ώρα της Αρχαίας Ελλάδος: Σαλαμίνα, 2.500 σε δημοκρατική προοπτική», ενώ ο καθηγητής Στρατηγικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Αθανάσιος Πλατιάς εστίασε στον Θεμιστοκλή και στη μοναδική του προσωπικότητα. Ο Γιώργος Πρεβελάκης, ομότιμος καθηγητής Γεωπολιτικής στη Σορβόννη, υπογράμμισε τις γεωπολιτικές προκλήσεις και τα ιστορικά διδάγματα. Με τη σειρά του, ο Αγγελος Χανιώτης, καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Πρίνστον, μίλησε με θέμα «Πες μου ποιες επετείους γιορτάζεις για να σου πω ποιος είσαι». Τον συντονισμό της εκδήλωσης επωμίστηκε ο Λουκάς Τσούκαλης, καθηγητής Διεθνών Υποθέσεων και πρόεδρος στο ΕΛΙΑΜΕΠ, ο οποίος έκανε μια σύνθεση των απόψεων, για να καταλήξει στο σήμερα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή