Υπερψηφίστηκε η ρύθμιση για τα κολέγια

Υπερψηφίστηκε η ρύθμιση για τα κολέγια

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα σε κλίμα έντασης και οξύτητας ολοκληρώθηκε, χθες, στη Βουλή η διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας. Τα άρθρα που είχαν τεθεί, με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, σε ονομαστική ψηφοφορία, τελικώς εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία. Μεταξύ αυτών και το επίμαχο άρθρο 50 που αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων παιδαγωγικών από ιδιωτικά κολέγια. Το συγκεκριμένο άρθρο εγκρίθηκε μόνο από την κυβερνώσα πλειοψηφία (153 «ναι» έναντι 136 «κατά»).

Πριν από την έναρξη της ονομαστικής ψηφοφορίας, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ζήτησε να προβεί σε δήλωση προς την Εθνική Αντιπροσωπεία. Η προεδρεύουσα της συνεδρίασης κ. Σοφία Σακοράφα, επικαλούμενη τον Κανονισμό και ακριβώς το γεγονός ότι ουσιαστικά και τυπικά βρισκόταν σε εξέλιξη διαδικασία ψηφοφορίας, αρνήθηκε να δώσει άδεια για μια τέτοια δήλωση. Αδεια παρεσχέθη μετά το τέλος της ψηφοφορίας, με την κ. Ξενογιαννακοπούλου να καταγγέλλει την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως για τη στάση της στο θέμα των κολεγίων. Αντίστοιχες καταγγελτικές δηλώσεις έκαναν και οι εκπρόσωποι άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι ότι για την «κατάργηση» του επίμαχου άρθρου 50 ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για δικαστική προσφυγή, το ΚΙΝΑΛ για εξάντληση όλων κοινοβουλευτικών «όπλων», ενώ το ΚΚΕ για τη δράση του κινήματος.

Η επιστολή-παράβαση 4061/2019 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το υπουργείο Παιδείας, βάσει της οποίας η κ. Κεραμέως προχώρησε στο επίμαχο άρθρο 50, την οποία παρουσίασε χθες η «Κ» (http://ow.ly/tqfO50y33m7), εστάλη από το υπ. Εξωτερικών επισήμως στο υπ. Παιδείας στις 30/7/2019. Το έγγραφο αναφέρει δέκα λόγους για τους οποίους η Επιτροπή θεωρεί ότι παραβιάζεται η Οδηγία 2005 και ζητεί από την Ελλάδα απάντηση έως τις 26/9/2019.

Η απάντηση (από 20/9/2019) του ΔΟΑΤΑΠ, επικαλείται την παράγραφο 4 του άρθρου 165 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ε.Ε. και λέει ότι «φορείς όπως τα κολέγια συνιστούν στο πλαίσιο της ελληνικής νομοθεσίας φορείς μη τυπικής εκπαίδευσης. Κατά συνέπεια, δεν θα μπορούσε να αναγνωριστεί από τον ΔΟΑΤΑΠ, ως χρόνος σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης, χρόνος σπουδών ο οποίος πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα σε τέτοιο φορέα διότι τούτο θα συνιστούσε καταστρατήγηση των παραγράφων 5 και 8 του άρθρου 16 του Συντάγματος». Από την άλλη, υψηλόβαθμα στελέχη του υπ. Παιδείας ανέφεραν στην «Κ» ότι η επιστολή της Ε.Ε. έχει δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά την επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων και ο δεύτερος την ακαδημαϊκή αναγνώριση. Ο ΔΟΑΤΑΠ αξιολογεί ακαδημαϊκά τα πτυχία των κολεγίων και άρα οι αρμοδιότητές του δεν σχετίζονται με το άρθρο 50 και τη συζήτηση στη Βουλή. Από την άλλη, συνεχίζονται οι αντιδράσεις ΑΕΙ κατά της ρύθμισης· χθες σειρά είχε το ΑΠΘ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή