Νέα μαζική επίθεση με στόχο ιστοσελίδες της κυβέρνησης

Νέα μαζική επίθεση με στόχο ιστοσελίδες της κυβέρνησης

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατέρρευσε χθες το δίκτυο «Σύζευξις» και μαζί του το σύνολο των κυβερνητικών ιστοσελίδων, συμπεριλαμβανομένης της πρωθυπουργικής ιστοσελίδας (primeminister.gr). H κατάρρευση αυτή, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, διήρκεσε πάνω από μία ώρα και εικάζεται ότι σχετίζεται με τις επιθέσεις των Τούρκων χάκερ, που έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα. Χθες, μάλιστα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, κατάφεραν να βρουν μια «κερκόπορτα» στο δίκτυο «Σύζευξις» και να το «ρίξουν».

Μαζί του σταμάτησε και η λειτουργία του συνόλου των ιστοσελίδων που βασίζονται σε αυτό, μεταξύ των οποίων του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του υπουργείου Ανάπτυξης και πολλών άλλων. Αντιθέτως, άντεξαν και δεν σταμάτησε η λειτουργία κυβερνητικών ιστοσελίδων που βασίζονται σε άλλα δίκτυα ή / και σε άλλα δίκτυα εκτός από το «Σύζευξις». Τέτοιες ιστοσελίδες ήταν του υπουργείου Παιδείας, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ.ά., που βασίζονται, εκτός από το «Σύζευξις», στο Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας του ΕΔΕΤ.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μια κλασικού τύπου κυβερνοεπίθεση, που χαρακτηρίζεται με τον όρο «άρνηση της παροχής υπηρεσίας» (Denial of Service ή DoS). Το σύστημα βάλλεται με υπεράριθμο αριθμό αιτημάτων εξυπηρέτησης και υπερφορτώνεται σε τέτοιο βαθμό ώστε αδυνατεί να εξυπηρετήσει τους χρήστες.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι δεν υπάρχει απώλεια δεδομένων από τα κέντρα δεδομένων Η/Υ του Δημοσίου. Οι ίδιοι παρατηρούσαν ότι η κυβερνοεπίθεση δεν έχει ακόμη αποδειχθεί, αλλά εικάζεται με βάση την παρατηρούμενη δραστηριότητα των τελευταίων ημερών.

Σημειώνεται ότι στις 18 Ιανουαρίου 2020 σημειώθηκαν αντίστοιχα φαινόμενα, με την κατάρρευση των ιστοσελίδων του υπουργείου Εξωτερικών, της ΕΥΠ κ.λπ. Τα ίδια στελέχη σημείωναν ότι οι επιθέσεις των Τούρκων χάκερ δεν σταμάτησαν τις αμέσως επόμενες ημέρες, απλώς οι επιθέσεις που ακολούθησαν δεν ήταν επιτυχείς όπως η χθεσινή ή εκείνη της 18ης Ιανουαρίου.

Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, με παρέμβαση του υπουργού Κυρ. Πιερρακάκη «άμεσα ενεργοποιήθηκαν αντίμετρα περιορισμού της κίνησης και η κανονική λειτουργία επανήλθε χωρίς καμία άλλη τεχνική συνέπεια, έπειτα από εντατικές προσπάθειες εξειδικευμένων ομάδων αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών».

Ολα τα παραπάνω πιθανώς να έχουν μόνον επικοινωνιακές και ψυχολογικές επιπτώσεις στη χώρα μας. Ωστόσο, υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα η χώρα να αποκτήσει μια εθνική στρατηγική στο θέμα της κυβερνοασφάλειας, η οποία απουσιάζει τα τελευταία πέντε έως δέκα χρόνια. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή