Μάθε την ποιότητα του αέρα που αναπνέεις

Μάθε την ποιότητα του αέρα που αναπνέεις

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέλεις να ασκηθείς και αποφασίζεις να τρέξεις σε κεντρικούς δρόμους της πόλης σου. Εξαιρετική επιλογή, αρκεί να συνυπολογίσει κανείς και τον αέρα που θα αναπνεύσει. Οσο αυξάνεται η κυκλοφορία στους δρόμους τόσο ανεβαίνουν τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τα οποία δύσκολα μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί. Η λύση βρίσκεται σε μια νέα εφαρμογή για το κινητό τηλέφωνο που ειδοποιεί τον χρήστη για τα αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ (ENVELAB) με επικεφαλής τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ετοιμάζουν εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα και έξυπνες συσκευές οι οποίες ειδοποιούν τον κάθε χρήστη ξεχωριστά για τα επίπεδα των ρύπων στην περιοχή όπου βρίσκεται, αλλά και σε αυτήν στην οποία θέλει να μετακινηθεί.

«Αυτές οι εφαρμογές είναι ήδη έτοιμες και κάνουμε τα τελευταία τεστ με εθελοντές για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τον κύκλο της έρευνας και να τις προωθήσουμε στην αγορά. Η ιδιαίτερα σημαντική πληροφορία που παρέχει η εφαρμογή, δεν είναι μόνο γενικά για τα επίπεδα ρύπανσης στην πόλη, αλλά και για την εξατομικευμένη δόση ρύπανσης που δέχεται ο καθένας από εμάς. Η πληροφορία αυτή είναι απαραίτητη και έχει άμεσο αντίκτυπο στις δραστηριότητές μας. Οι έξυπνες αυτές εφαρμογές όχι μόνο μπορούν να πληροφορήσουν τον χρήστη σε ατομικό επίπεδο για τους ρύπους στους οποίους εκτίθεται αλλά και να δώσουν λύσεις, ποιες συμπεριφορές δηλαδή μπορεί να επιλέξει κανείς για να μειώσει την έκθεσή του στους ρύπους», εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης. Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι η εφαρμογή ειδοποιεί τον χρήστη σε εξατομικευμένο επίπεδο, ανάλογα με τις ανάγκες και τις αντοχές του κάθε οργανισμού. Για παράδειγμα, ο χρήστης που πάσχει από άσθμα, θέτει διαφορετικά όρια αντοχών ρύπανσης στην εφαρμογή από κάποιον χρήστη που δεν αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα.

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ICARUS (ολοκληρωμένες λύσεις μείωσης της κλιματικής αλλαγής και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πόλεις), στο οποίο συμμετέχουν εννέα ευρωπαϊκές πόλεις, αναπτύσσονται μεταξύ άλλων «έξυπνα» εργαλεία που τροφοδοτούν με ιδιαίτερα χρήσιμες πληροφορίες τους χρήστες, κάνοντας την καθημερινότητά τους πιο ποιοτική και προάγοντας την ευζωία (wellbeing).

Στόχος του ευρωπαϊκού έργου ICARUS είναι να διερευνήσει και να προτείνει τεχνολογίες που απευθύνονται στους πολίτες, αλλά και αστικές στρατηγικές και πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα σε εννέα ευρωπαϊκές πόλεις. Στο έργο συμμετέχουν: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μιλάνο, Μαδρίτη, Λουμπλιάνα, Στουτγάρδη, Μπρίστολ, Μπρνο και Βασιλεία.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, στο τέλος Απριλίου, το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής (ENVELAB), υπό την αιγίδα του ΑΠΘ, θα διοργανώσει διεθνές συνέδριο με επίκεντρο την κλιματική αλλαγή. Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου περιλαμβάνεται και η ολοκλήρωση του προγράμματος ICARUS, διαδικασία στην οποία θα συμμετέχουν επιστήμονες, φορείς, οργανισμοί και σύλλογοι που εμπλέκονται στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή