Ερευνα για τη φωτιά στην Κόρινθο

Ερευνα για τη φωτιά στην Κόρινθο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλά είναι τα ερωτήματα στα οποία οι Αρχές θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις, σχετικά με τη λειτουργία της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στην Κορινθία, στην οποία ξέσπασε πυρκαγιά προ δεκαημέρου. Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος ξεκίνησαν έρευνα για να προσδιορίσουν τη ζημιά που έχει προκληθεί στο περιβάλλον και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί η ρύπανση. Παράλληλα, εξετάζεται το κατά πόσον η μονάδα ανακύκλωσης λειτουργούσε νόμιμα και γιατί δεν είχε ελεγχθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με δεδομένες τις τεράστιες ποσότητες σύμμεικτων σκουπιδιών που βρίσκονται στους χώρους της.

Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος επισκέφθηκαν την περιοχή δύο ημέρες μετά την πυρκαγιά, προχωρώντας σε μια πρώτη αποτύπωση της κατάστασης. Οι επιθεωρητές βρήκαν βουνά σκουπιδιών τόσο στον προαύλιο χώρο, όπου ξεπερνούσαν τα 4-5 μέτρα ύψος, όσο και εκτός, μέχρι τις παρειές παρακείμενου ρέματος, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση αποπνικτική. Από την πλευρά του, ο ιδιοκτήτης της μονάδας (Ecorap) υποστήριξε στους επιθεωρητές ότι στον χώρο υπήρχαν αποθηκευμένοι 400 τόνοι αποβλήτων, εκτίμηση την οποία οι επιθεωρητές δεν θεωρούν ρεαλιστική.

Ερευνα για τη φωτιά στην Κόρινθο-1

Επειτα από αυτή την πρώτη αυτοψία, οι επιθεωρητές ξεκίνησαν τη σύνταξη έκθεσης ελέγχου και βρίσκονται σε επαφή με την εταιρεία, ώστε να διαλευκανθεί τι είδους άδειες κατείχε και τι δραστηριότητες πραγματοποιούνταν στον χώρο. Με βάση την έκθεση ελέγχου οι επιθεωρητές θα προτείνουν την επιβολή προστίμων, ενώ ακολουθεί το Συντονιστικό Γραφείο για την Αντιμετώπιση Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΣΥΓΑΠΕΖ), το οποίο θα αποφασίσει ποια μέτρα αποκατάστασης πρέπει να ληφθούν. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλά ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν όπως:

• Πώς η άδεια της μονάδας επεκτάθηκε το 2015 ώστε να δέχεται εκτός από ανακυκλώσιμα και σύμμεικτα (κοινά) απορρίμματα και αν ποτέ ελέγχθηκε αν διέθετε κατάλληλο εξοπλισμό, αν λειτουργούσε σωστά και πού κατέληγαν τα απορρίμματα αυτά.

• Γιατί δεν ελέγχθηκε η μονάδα από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας από το 2016 έως τα τέλη του 2019, παρότι υπήρχαν κατά καιρούς οχλήσεις από κατοίκους.

Προ ημερών την περιοχή επισκέφθηκε και κλιμάκιο του «Δημόκριτου» προκειμένου να πραγματοποιήσει μετρήσεις στην ατμόσφαιρα για τα μικροσωματίδια, τις διοξίνες και τις φαινόλες που έχουν εκλυθεί από την πυρκαγιά. Να σημειωθεί ότι στις γύρω περιοχές βρίσκονται καλλιέργειες –ελαιόδεντρα και αμπέλια– ενώ σε μικρή απόσταση (2-3 χιλιομέτρων) τα χωριά Ζευγολατιό, Βοχαϊκό, Μπολάτι και ο οικισμός Ταρσινά που τις προηγούμενες ημέρες «πνίγηκαν» από το τοξικό νέφος, χωρίς να ληφθεί οποιοδήποτε μέτρο για την έγκαιρη προειδοποίηση των κατοίκων τους. «Υπάρχει ανησυχία στην περιοχή, πρέπει όμως να περιμένουμε τις μετρήσεις για να δούμε τι έχει συμβεί», λέει ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας, Αννίβας Παπακυριάκος. «Το εργοστάσιο είχε αδειοδοτηθεί ως μονάδα διαλογής. Αν λειτουργούσε κανονικά δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Τα τελευταία χρόνια είχε συμβληθεί με δήμους της Πελοποννήσου και έφερνε εδώ πολύ σύμμεικτο σκουπίδι για διαλογή, δεν γνωρίζαμε τι συνέβαινε. Είχαμε παράπονα από τους περιοίκους για την κατάσταση που επικρατούσε εκεί και ζητήσαμε πολλές φορές από την Περιφέρεια να τους ελέγξει».

Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας, πάντως, κλήθηκαν σε απολογία και από την Περιφέρεια για τις παραβάσεις που είχαν καταγραφεί τον Οκτώβριο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή