Ευ. Λέκκας: Δεν έχει γίνει ακόμη ο μεγάλος μετασεισμός στην Τουρκία

Ευ. Λέκκας: Δεν έχει γίνει ακόμη ο μεγάλος μετασεισμός στην Τουρκία

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοικτό αφήνουν το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη οι Τούρκοι επιστήμονες σύμφωνα με δηλώσεις του Ευθύμιου Λέκκα, Προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Λέκκας ο οποίος έσπευσε στην Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό, τόνισε πως έχουμε να κάνουμε με ένα σύνθετο σεισμοτεκτονικό καθεστώς.

Παράλληλα υπογράμμισε πως δεν έχουμε δει ακόμη να γίνεται ο μεγάλος μετασεισμός, της τάξης των 6,3 ή 6,4 ρίχτερ, που ενδεχομένως περιμέναμε αλλά λαμβάνουν χώρα μικροί μετασεισμοί, γεγονός πως συνιστά ιδιομορφία.

«Περιμένουμε βεβαίως πλούσια μετασεισμική ακολουθία το επόμενο διάστημα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Το μεσημέρι είχαμε μια ευρεία σύσκεψη με συναδέλφους από την Τουρκία. Έχουν τις ίδιες απόψεις και μάλιστα εκφράστηκε κι η άποψη πως αυτή η διαδικασία είναι πιθανότατο να μεταφερθεί και στο ρήγμα της βόρειας Ανατολίας και ιδίως στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Αυτό ενδέχεται να επιταχύνει τον μεγάλο σεισμό που περιμένουν τόσο στην Τουρκία όσο και στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα», εξήγησε.

Η άλλη ιδιομορφία, τόνισε είναι πως εν προκειμένω δεν έχουμε να κάνουμε με ένα ρήγμα που δίνει έναν μετασεισμό συνήθως και μετά ακολουθεί μια φυσιολογική ακολουθία μετασεισμών.

« Έχουμε να κάνουμε με πολυάριθμες ρηξιγενείς ζώνες οι οποίες διατάσσονται χιαστί και συνθέτουν ένα εξαιρετικά πολύπλοκο γεωτεκτονικό πλαίσιο με αβέβαιη σεισμική δραστηριότητα στο μέλλον», είπε συγκεκριμένα. 

Όπως διευκρίνισε ο ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, το παραπάνω είναι δυνατόν να συμβεί σε βάθος χρόνου ή ακόμη και δεκαετιών ενώ ερωτώμενος για τι θα μπορούσε να συνεπάγεται αυτό για την Ελλάδα, ξεκαθάρισε πως θα πρέπει πρώτα να συντελεστεί ένας μεγάλος σεισμός στην περιοχή για να καταστεί εφικτή η εξαγωγή συμπερασμάτων για το αν θα επηρεαστεί η χώρα μας.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή