Εγρήγορση για τον νέο ιό και στην Ελλάδα

Εγρήγορση για τον νέο ιό και στην Ελλάδα

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συναγερμό για το ενδεχόμενο εμφάνισης κρούσματος του νέου κοροναϊού και στη χώρα μας βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές και οι υπηρεσίες. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έχει εκδώσει –και επικαιροποιεί σε σχεδόν καθημερινή βάση– οδηγίες προς ταξιδιώτες, αεροδρόμια, νοσοκομεία και ΕΚΑΒ για τον έγκαιρο εντοπισμό και τη διαχείριση ενδεχόμενου κρούσματος, το πανεπιστημιακό «Αττικόν» και το «Σωτηρία» έχουν ήδη οριστεί ως νοσοκομεία αναφοράς για τον κοροναϊό, ενώ το Παστέρ και το Εργαστήριο Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ έχουν αναλάβει την εργαστηριακή διερεύνηση ενδεχόμενων κρουσμάτων.

Χθες, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε συνάντηση με την πρέσβειρα της Κίνας Τσανγκ Τσιγιουέ, με αντικείμενο τον νέο κοροναϊό και τα μέτρα που λαμβάνονται για τον έλεγχο της επιδημίας. Η πρέσβειρα ενημέρωσε τον υπουργό ότι οι κινεζικές αρχές έχουν αναστείλει όλες τις οργανωμένες εκδρομές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό με στόχο την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού.

Πάντως, όπως ανέφερε και ο κ. Κικίλιας μιλώντας προχθές το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή (OPEN), «μαγικός τρόπος να μη φτάσει σε μία χώρα δεν υπάρχει. Υπάρχουν, όμως, η πρόληψη και η δυνατότητα για σωστή ενημέρωση και αποφυγή του πανικού». Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, οι απειλές της δημόσιας υγείας έχουν σε μεγάλο βαθμό παγκοσμιοποιηθεί, καθώς μέσα σε λίγες ώρες –όσες διαρκεί μία πτήση– μπορεί να φτάσουν από το ένα σημείο του πλανήτη στο άλλο. Είναι ενδεικτικό ότι και στις περιπτώσεις των κοροναϊών ΜERS, με προέλευση τη Μέση Ανατολή και SARS (Κίνα) είχαν εντοπιστεί ύποπτα κρούσματα και στην Ελλάδα. Τις τελευταίες δεκαετίες δεν είναι λίγες οι επιδημίες που έχουν ξεκινήσει από την Κίνα: ο κοροναϊός SARS το 2002, η γρίπη των πτηνών Α(Η5Ν1) το 1997 και το 2003, η γρίπη του Χονγκ Κονγκ  το 1968 και η ασιατική γρίπη το 1957, ενώ πιστεύεται ότι και ο πανδημικός ιός της γρίπης Α/Η1Ν1 αν και εντοπίστηκε στο Μεξικό, είχε ξεκινήσει από την Κίνα.

Οπως εξηγεί στην «Κ» ο καθηγητής Μικροβιολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, «η Κίνα, όπως και άλλες περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας, συχνά έχει λειτουργήσει ως το “εργαστήριο παραγωγής αναδυόμενων ιών”. Λόγω του πολύ μεγάλου συγχρωτισμού ανθρώπων και ζώων, ιοί που υπάρχουν στα ζώα, μέσω ανταλλαγής γενετικού υλικού ή και μεταλλαγών τους, αποκτούν τροπισμό με επιθηλιακά κύτταρα του ανθρώπου –κυρίως του αναπνευστικού ή του γαστρεντερικού συστήματος– και έτσι αποκτούν τη δυνατότητα να τον μολύνουν». Καταλήγοντας ο κ. Τσακρής σημειώνει, «θα ζούμε όλο και πιο συχνά τα αποτελέσματα της παγκοσμιοποίησης και των αρνητικών περιβαλλοντικών παρεμβάσεων στη δημόσια υγεία. Η παγκοσμιοποίηση βοηθά στη γρήγορη γεωγραφική εξάπλωση των επιδημιών. Με την αποψίλωση των δασών, τα ζώα έρχονται πιο κοντά σε κατοικημένες περιοχές και ευνοείται η μετάδοση των ιών μεταξύ ανθρώπων και ζώων». 

ΕΟΔΥ: Οδηγίες σε ταξιδιώτες της Γουχάν

Οδηγίες για τους ταξιδιώτες που βρέθηκαν στο επίκεντρο της επιδημίας έχει εκδώσει εδώ και τουλάχιστον δέκα ημέρες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ο οποίος χαρακτηρίζει τον κίνδυνο αυτοί να έχουν προσβληθεί από τον ιό «μέτριο». Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, αν ταξιδεύετε προς την πόλη Γουχάν συνιστάται να πλένεται συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι, να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς καθώς και με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρεμένο κρέας). Αν πρόκειται να επισκεφθείτε την πόλη Γουχάν συνιστάται να αναβάλετε το ταξίδι σας ενώ έχετε συμπτώματα όπως πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντιλο ή με το μανίκι όταν βήχετε ή φτερνίζεστε και να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα ενώ έχετε συμπτώματα. Τέλος, με την επιστροφή από την πόλη Γουχάν, θα πρέπει να παρακολουθείτε την υγεία σας για 14 ημέρες, και εάν εμφανίσετε μέσα σε αυτό το διάστημα συμπτώματα, να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας, ή να επικοινωνήσετε με τον ΕΟΔΥ (τηλέφωνα επικοινωνίας 210-52.12.000, 210- 52.12.054).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή