Συνεχείς οι διαβουλεύσεις για το προσφυγικό

Συνεχείς οι διαβουλεύσεις για το προσφυγικό

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αγώνα διαπραγματεύσεων και συναντήσεων έχει αποδυθεί η ηγεσία του νέου υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου προκειμένου να ανατρέψει τις αστοχίες που σημειώθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Η αποτελεσματική διαχείριση του θέματος στο εσωτερικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποτελεί σημαντικό στόχο, καθώς σύντομα αναμένονται σχετικές πρωτοβουλίες από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος, με χθεσινή επιστολή του στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και στην Ευρωπαία επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson, εξέθεσε τις βασικές ελληνικές απόψεις ενόψει της διαμόρφωσης της πρότασης της Επιτροπής για την Κοινή Πολιτική Μετανάστευσης και Ασύλου το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σήμερα υπογράφεται η Συμφωνία Εδρας (Host Country Agreement) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Υποστήριξης Ασύλου (EASO) με την Ελλάδα. Η συμφωνία αυτή προβλέπει σχεδόν τον διπλασιασμό των εργαζομένων του οργανισμού στην Ελλάδα, οι οποίοι θα συμβάλουν σημαντικά στην εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου για το άσυλο και την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός, στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης στο Ζάγκρεμπ, κατέθεσε έγγραφο με τις προτάσεις της Ελλάδας για την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης. Οπως επισημαίνεται στο εν λόγω έγγραφο, η προσοχή θα πρέπει να επικεντρωθεί σε στρατηγικούς-επιχειρησιακούς στόχους στους παρακάτω τομείς:

• Στην ανταλλαγή πληροφοριών.

•Στις συνέργειες με εταίρους εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης (τρίτες χώρες, διεθνείς οργανισμοί).

•Στην καταπολέμηση της χρήσης και διακίνησης πλαστών εγγράφων.

•Στον έλεγχο των οικονομικών συναλλαγών.

•Στο διαδικτυακό εμπόριο παράνομων αγαθών και υπηρεσιών.

•Στη διακίνηση προσώπων (trafficking).

Σε κάθε έναν από τους τομείς δράσης η Ελλάδα προτείνει συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να μειωθεί η δράση των παράνομων κυκλωμάτων. «Εκτός από την ουσία των προτεινόμενων προτάσεων, στόχος μας είναι να εδραιώσουμε μια ισχυρή και συγκεκριμένη θέση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που αναμένεται να ξεκινήσει για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Μετανάστευσης και Ασύλου», τόνισε στην «Κ» ο κ. Κουμουτσάκος. 

Την Κυριακή ο υπουργός Νότης Μηταράκης βρέθηκε στην Κω, όπου πραγματοποίησε συναντήσεις με τους τοπικούς παράγοντες και ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο για το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μάλιστα ο νέος υπουργός, σε μια κίνηση συμβολικής σημασίας με αφορμή την άφιξη μιας λέμβου στο νησί με επιβαίνοντες από την Τουρκία, ζήτησε να εφαρμοστεί η νέα νομοθεσία και να τεθούν υπό κράτηση οι νεοαφιχθέντες επί 25 ημέρες. Πάντως και η προηγούμενη νομοθεσία προέβλεπε ανάλογο χρονικό διάστημα απαγόρευσης εξόδου από το ΚΥΤ, αλλά στην πράξη δεν εφαρμόστηκε λόγω αυξημένων ροών και έλλειψης χώρου. 

Χθες ο υπουργός επισκέφθηκε τη Σάμο όπου και πραγματοποίησε συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Σάμου Β. Πανουράκη και τους δημάρχους του νησιού, Στάντζο και Λυμπέρη, ενώ συμμετείχε και σε ανοικτή συζήτηση με τον πρόεδρο και τους κατοίκους της τοπικής κοινότητας Μυτιληνιών. Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι δύο είναι οι κύριες προτεραιότητες του νέου υπουργείου, «να συμβάλει με την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας στη μείωση των μεταναστευτικών ροών και να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή