Εγρήγορση κατά του αντισημιτισμού

Εγρήγορση κατά του αντισημιτισμού

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εχουμε την υποχρέωση αλλά και τη θέληση να μεταλαμπαδεύσουμε την ιερή μνήμη του Ολοκαυτώματος στη νέα γενιά», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος στην ομιλία του τη Δευτέρα, στο Θησείο, στην εκδήλωση της ημέρας μνήμης Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισήμανε ότι λιγοστεύουν οι επιζώντες που «μπορούν να διηγηθούν την ιστορία τους και μόνο με το βλέμμα», ενώ βρισκόμαστε και πάλι σε μια εποχή που «γύρω μας ξυπνούν τα πάθη». Κατά τούτο, πρέπει ταχύτατα να περάσει στην επόμενη γενιά «η ευθύνη της εγρήγορσης».

Ο κ. Πικραμμένος ανέφερε τρία ιστορικά παραδείγματα Ελλήνων που διέσωσαν Εβραίους στην Ελλάδα της Κατοχής. Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός με απόρρητη εγκύκλιό του προς όλες τις εκκλησίες παρακίνησε ιερείς και πιστούς να δώσουν κάθε βοήθεια στους Εβραίους. Ο διευθυντής της Αστυνομίας Πόλεων Αγγελος Εβερτ έδωσε εντολή να εκδίδονται χριστιανικές ταυτότητες σε όσους Εβραίους το επιθυμούσαν. Και στη Ζάκυνθο «ο μητροπολίτης Χρυσόστομος και ο δήμαρχος Λουκάς Καρρέρ φυγάδευσαν όλους τους Εβραίους του νησιού σε μια νύχτα και αντί καταλόγου με τα ονόματα των Ελλήνων Ιουδαίων, παρέδωσαν μια λίστα με δύο ονόματα: τα δικά τους». Σε αντιστοιχία με το σήμερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισήμανε ότι η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα που τον Νοέμβριο του 2019 υιοθέτησε πλήρως τον Ορισμό Εργασίας της Διεθνούς Συμμαχίας για τον Αντισημιτισμό, καθώς και τον Ορισμό Εργασίας για την Αρνηση και τη Στρέβλωση του Ολοκαυτώματος. Τέλος, ανέφερε τη σημασία της ανάθεσης στην Ελλάδα της προεδρίας της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος για το έτος 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή