Επιταχύνονται τα αντίμετρα για τις κυβερνοεπιθέσεις

Επιταχύνονται τα αντίμετρα για τις κυβερνοεπιθέσεις

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τελευταία επίθεση των χάκερ στις κυβερνητικές ιστοσελίδες αποτέλεσε σοκ για τον κυβερνητικό μηχανισμό. Αν και οι επιπτώσεις ήταν ασήμαντες και κυρίως στο επικοινωνιακό επίπεδο, εντούτοις ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού προκειμένου να λάβει ισχυρότερα αντίμετρα.

Ως ένα βασικό μέτρο που προτείνεται είναι η επιτάχυνση της μετακίνησης πληροφοριακών συστημάτων, από τα επιμέρους υπουργεία, στο μηχανογραφικό κέντρο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημοσίας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) που βρίσκεται στην Καλλιθέα Αττικής. Ούτως ή άλλως, η προσφάτως ψηφισθείσα νομοθεσία, προβλέπει τη «μεταστέγαση» όλων των πληροφοριακών συστημάτων στο μηχανογραφικό κέντρο της ΓΓΠΣΔΔ μέχρι το 2022. Από τη διαδικασία αυτή εξαιρούνται τα συστήματα των φορέων εθνικής ασφάλειας της χώρας π.χ. ΥΠΕΘΑ, ΕΥΠ κ.λπ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρεί σε αναβάθμιση των συστημάτων προστασίας των υποδομών της από επιθέσεις χάκερ. Επιπλέον, ξεκίνησε η αναζήτηση μηχανογραφικών κέντρων που θα βοηθήσουν στην ανάκτηση των δραστηριοτήτων, σε περίπτωση καταστροφής, είτε από φυσικά αίτια είτε από κακόβουλες επιθέσεις. Στελέχη της δημόσιας διοίκησης χαρακτήριζαν τις τελευταίες επιθέσεις «χάδια», αφού δεν κατάφεραν να πετύχουν ούτε το αποκαλούμενο «defacement» (παραμόρφωση) των σελίδων. Με τον όρο αυτό αναφέρεται η κάλυψη της ιστοσελίδας με οπτικό υλικό της επιλογής του χάκερ, π.χ. με μια τουρκική σημαία. Σε αυτό συνέβαλε και το ότι οι Ελληνες διαχειριστές των ιστοσελίδων, λίγο μετά την εκδήλωση των επιθέσεων, απενεργοποιούσαν τη λειτουργία των σελίδων. Ετσι, οι χάκερ γρήγορα αποθαρρύνονταν να πραγματοποιήσουν οτιδήποπτε περισσότερο.

Ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια ανέφεραν ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει περισσότερο «έξυπνα» εργαλεία απόκρισης των επιθέσεων. Τα εργαλεία αυτά αναλύουν τις επιθέσεις, και ως αντίμετρα είτε διακόπτουν την επικοινωνία με συγκεκριμένους Η/Υ (που φέρουν διακριτές διευθύνσεις στο Internet), είτε αδιακρίτως αποκόπτουν την επικοινωνία με υπολογιστές που έχουν κοινά χαρακτηριστικά π.χ. βρίσκονται σε μια συγκεκριμένη χώρα.

Πάντως, όπως εξελίσσονται τα αντίμετρα, έτσι βελτιώνονται οι τεχνικές των χάκερ. Ενδεικτικά, κατά την τελευταία επίθεση στη χώρα μας, βρέθηκε Η/Υ σε νοσοκομείο της Ολλανδίας που πραγματοποιούσε την επίθεση. Τον Η/Υ εικάζεται ότι ήλεγχαν από απόσταση οι χάκερ, χωρίς όμως αυτό να είναι σε γνώση του πραγματικού χειριστή του. Οι υπολογιστές αυτοί χαρακτηρίζονται «ζόμπι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή