Εγκαίνια για την ανακαινισμένη Βιβλιοθήκη του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος

Εγκαίνια για την ανακαινισμένη Βιβλιοθήκη του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος είναι ένας θεσμός με ιστορία 144 ετών. Αποτελείται από τρεις διακριτές μονάδες: το Γυμνάσιο και Λύκειο – ΙΒ Pierce, το Deree, που προσφέρει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, καθώς και το ALBA Business School. Εχει γράψει τη δική του ιστορία στην εκπαίδευση της πατρίδας μας, η οποία πλέον αντανακλάται σε ένα ψηφιακό μουσείο, τμήμα της ανακαινισμένης Βιβλιοθήκης του, η οποία εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες, παρουσία του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ. Επισκέπτες της δεν θα είναι μόνον οι μαθητές ή οι φοιτητές, αλλά γενικότερα άνθρωποι που ενδιαφέρονται να κάνουν χρήση της πλουσιότατης συλλογής της. Αριθμεί 129.000 τίτλους βιβλίων και  316.000 ebooks, 12 εκατ. ακαδημαϊκά άρθρα, καθώς και ψηφιακό υλικό.

Εγκαίνια για την ανακαινισμένη Βιβλιοθήκη του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος-1

Ο πρόεδρος Ντέιβιντ Χόρνερ (δεξιά) με τον Νίκο Αλιβιζάτο.

Η Βιβλιοθήκη σχεδιάστηκε το 1973 και το 1997, έπειτα από εργασίες επέκτασης, εγκαινιάστηκε το νέο κτίριο, σχεδόν διπλάσιο σε μέγεθος από το αρχικό. Το 2008, το κτίριο μετονομάστηκε προς τιμήν του έκτου προέδρου του Κολλεγίου, John S. Bailey (1975-2008). Η πρόσφατη ανακαίνιση περνά τη Βιβλιοθήκη στη νέα εποχή, όπου η μάθηση συνδυάζεται με πολλές και διαφορετικές έντυπες και ψηφιακές πηγές. Το έργο της συνολικής ανακαίνισης αλλά και της υλοποίησης του νέου ψηφιακού μουσείου, που πραγματοποιήθηκε έπειτα από δωρεά του USAID (ένας ανεξάρτητος θεσμός βοήθειας προς τρίτα κράτη της ομόσπονδης κυβέρνησης), ολοκληρώθηκε σε διάστημα λίγων μηνών.

Εγκαίνια για την ανακαινισμένη Βιβλιοθήκη του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος-2

Ο εντυπωσιακός εσωτερικός χώρος της Βιβλιοθήκης.

Ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, δρ Ντέιβιντ Χόρνερ, τόνισε ότι η υλοποίηση του έργου ικανοποιεί δύο προτεραιότητες: Να προσελκύσει ακόμα περισσότερους διεθνείς φοιτητές και ταυτόχρονα να αποτελέσει πόλο έλξης για τους Ελληνες φοιτητές, πέραν των στενών ορίων της Αθήνας. Αναφερόμενος στο ψηφιακό μουσείο, έκανε μια ιστορική αναδρομή, για τις απαρχές του Ιδρύματος το 1875 στη Σμύρνη, την παρουσία του στο τουρκικό και αργότερα στο ελληνικό έδαφος.

Tον λόγο στη συνέχεια πήρε ο πρέσβης, ο οποίος συνεχάρη τους συντελεστές του έργου, ενώ μίλησε κολακευτικά και για τα τρία αμερικανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του νέου έργου, η αντιπρόεδρος Public Affairs Κλώντια Καρύδη ανακοίνωσε τη συνέργεια του Κολλεγίου με τον Δήμο Αγίας Παρασκευής, στο πλαίσιο της οποίας μαθητές των σχολείων της περιοχής θα διδαχθούν πώς να πραγματοποιούν έρευνα, πώς να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές πηγές και τις διαθέσιμες βάσεις δεδομένων και συνολικά θα αποκτήσουν εξοικείωση με μια παγκόσμιας κλάσης Βιβλιοθήκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή