Η πλωτή, ξύλινη πολιτεία της Χαλάστρας

Η πλωτή, ξύλινη πολιτεία της Χαλάστρας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης

Σκηνικό, σαν καρτ- ποστάλ, είναι τα 30 ξύλινα σπιτάκια των μυδοκαλλιεργητών και αλιέων στην Χαλάστρα που βρίσκονται τοποθετημένα με πασάλους μέσα στο νερό, αποτελώντας τα δικά τους «σύρματα» όπως ονομάζονται στα νησιά του Αιγαίου, οι θέσεις φύλαξης μικρών σκαφών και αποθήκευσης για τα απαραίτητα σύνεργα.

Η πλωτή, ξύλινη πολιτεία της Χαλάστρας-1

Είναι το καταφύγιό τους, κατά τη διάρκεια της εργασίας τους στον Θερμαϊκό Κόλπο, το μέρος όπου, σε μικρή απόσταση από τις βάρκες τους, μπορούν να αναζητήσουν θαλπωρή αφού ρίξουν τα δίχτυα και παράλληλα, να αποθηκεύσουν τα αλιευτικά εργαλεία. 

Η πλωτή, ξύλινη πολιτεία της Χαλάστρας-2

Οι καλύβες δημιουργήθηκαν το 2000, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και ελληνική συμμετοχή για να διευκολύνουν τη δουλειά των μυδοκαλλιεργητών και αλιέων της περιοχής. 

Τα ξύλινα σπίτια, χωρίζονται κάθετα σε δύο μέρη και χρησιμοποιούνται το καθένα από τέσσερις επαγγελματίες. Τοποθετημένα στη σειρά, δημιουργούν ένα μικρό χωριό που «επιπλέει» στον Θερμαϊκό, με τις δεμένες βάρκες, τα δίχτυα, ακόμη και τις αυτοσχέδιες… ψησταριές που κάποιοι μερακλήδες διαθέτουν για τους ψαρομεζέδες τους.

Η πλωτή, ξύλινη πολιτεία της Χαλάστρας-3

Αλλοι πάλι, έχουν μετατρέψει τον επάνω όροφο των οικίσκων που τους οδηγεί μια μικρή στριφογυριστή σκάλα, σε… σαλονάκια με σόμπα, αναπαυτικούς καναπέδες, αυτοσχέδια κουζινάκια και άσπρα κουρτινάκια στα παράθυρα.

Η πλωτή, ξύλινη πολιτεία της Χαλάστρας-4

Στόχος να γίνει επισκέψιμη και τουριστικά η περιοχή

Πρόσφατα ο δήμος Δέλτα ξεκίνησε παρεμβάσεις στις καλύβες των αλιέων στην Χαλάστρα ικανοποιώντας ένα αίτημα πολλών ετών των επαγγελματιών που εργάζονται και δραστηριοποιούνται στις εκβολές του Αξιού.

Αρχικά, οι καλύβες, που μέχρι τώρα δεν είχαν ρεύμα και νερό, αποκτούν υδροδότηση και ηλεκτροδότηση για να διευκολυνθούν οι αλιείς στην καθημερινότητα τους.

Η πλωτή, ξύλινη πολιτεία της Χαλάστρας-5

«Θα μπουν "ρολόγια" σε όλα τα σπίτια το επόμενο τρίμηνο και θα αναμορφωθεί και εξωραϊστεί όλος ο χώρος προκειμένου να γίνει επισκέψιμη η περιοχή και για τουριστικούς λόγους» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης, προσθέτοντας ότι προγραμματίζεται και η τοποθέτηση μεγαλύτερων κάδων απορριμμάτων για τα απόβλητα των επαγγελματιών.

Παράλληλα, η Περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας υλοποιεί παρεμβάσεις για την υποστήλωση των σπιτιών, καθώς υπάρχουν αλλοιώσεις, ενώ γίνονται διορθωτικές παρεμβάσεις στον δρόμο που συνδέει τη Χαλάστρα με τις εκβολές του Αξιού.

Η πλωτή, ξύλινη πολιτεία της Χαλάστρας-6

«Θέλουμε μέχρι το καλοκαίρι να έχουμε ολοκληρώσει τις παρεμβάσεις μας, να τεθούν σε λειτουργία και οι τουαλέτες και να μετατρέψουμε την περιοχή σε έναν χώρο επισκέψιμο» τονίζει ο κος Ιωαννίδης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ