Το Κέντρο Επισκεπτών του Αστεροσκοπείου, στο Θησείο, σβήνει πέντε κεράκια

Το Κέντρο Επισκεπτών του Αστεροσκοπείου, στο Θησείο, σβήνει πέντε κεράκια

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει ένα υπέροχο μέρος στην καρδιά της Αθήνας, σε τοποθεσία ειδυλλιακή. Με κτίρια του Χάνσεν και του Τσίλλερ, ένα εκπληκτικό τηλεσκόπιο των αρχών του 20ού αιώνα για κατόπτευση των πλανητών και έναν χειροποίητο τεράστιο χάρτη της σελήνης, που σε ταξιδεύει κατευθείαν στον Ιούλιο Βερν. Τα τελευταία πέντε χρόνια, όλο και περισσότεροι Αθηναίοι ανακαλύπτουν τη μαγεία του. Και αυτό χάρη στο Κέντρο Επισκεπτών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, στο Θησείο, που κατάφερε να κάνει έναν ιστορικό επιστημονικό θεσμό, προσβάσιμο σε όλους εμάς. Αξίζει, λοιπόν, να εορτάσουμε τα πέντε χρόνια ζωής του. Σήμερα ανοίγει τις πόρτες του στην κορυφή του Λόφου των Νυμφών για αυτή την ωραία επέτειο.

Από τις  18.00 έως τις 21.00 απόψε, το Αστεροσκοπείο στο Θησείο θα έχει ελεύθερη είσοδο. Το προσωπικό και συνεργάτες του Κέντρου θα βρίσκονται εκεί για να μας ξεναγήσουν. Κατ’ αρχάς, θα είναι επισκέψιμοι οι χώροι του κτιρίου Σίνα. Το αρχιτεκτόνημα του Χάνσεν πήρε το όνομα του εθνικού ευεργέτη, ο οποίος χρηματοδότησε την ανέγερση και τον εξοπλισμό του πρώτου επιστημονικού φορέα της πατρίδας μας, που  θεμελιώθηκε το 1842. Εκεί βρίσκεται η ιστορική βιβλιοθήκη, όπου φιλοξενείται μια έκθεση σπάνιων ιστορικών βιβλίων σεληνογραφίας. Αναφέρονται στη χαρτογράφηση της Σελήνης κατά τους δύο προηγούμενους αιώνες (19ο και 20ό) και έχουν παραχωρηθεί από τη συλλογή του μαθηματικού και ερασιτέχνη αστρονόμου Δημητρίου Μπαρούνη.

Το Κέντρο Επισκεπτών του Αστεροσκοπείου, στο Θησείο, σβήνει πέντε κεράκια-1

Το τηλεσκόπιο Δωρίδη, του 1902, είναι εντυπωσιακό.

Εντός του μουσείου Γεωαστροφυσικής, οι επισκέπτες μπορούν να δουν από κοντά ένα αντίγραφο του μηχανισμού των Αντικυθήρων, που όπως γνωρίζουμε μπορούσε να προβλέπει τις κινήσεις μερικών γνωστών κατά την αρχαιότητα ουρανίων σωμάτων. Για τους λάτρεις του Διαστήματος, υπάρχουν και τα θραύσματα σεληνιακού πετρώματος, τα οποία προέρχονται από την ιστορική αποστολή «Apollo 11». Θα  φιλοξενούνται στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου έως το τέλος Φεβρουαρίου. Στους κήπους του Αστεροσκοπείου διοργανώνεται μια ενδιαφέρουσα έκθεση ηλιακών ρολογιών του Ανδρέα Γαλανάκη.

Οι περισσότεροι επισκέπτες, πάντως, εντυπωσιάζονται από τον χώρο όπου βρίσκεται το τηλεσκόπιο Δωρίδη. Είναι ένα κτίριο κατασκευασμένο από μάρμαρο, με θόλο διαμέτρου οκτώ μέτρων, που φιλοξενεί αυτό το μικρό επιστημονικό θαύμα του 1902. Είναι διοπτρικό τηλεσκόπιο με φακό 40 εκ. και εστιακή απόσταση πέντε  μέτρων. Στον άξονά του έχει, μάλιστα, σημάδια από σφαίρες, από τις συγκρούσεις των Δεκεμβριανών του 1944. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε και μια έκθεση Αστροφωτογραφίας, από αστροφωτογράφους της Αστρονομικής Εταιρείας Κέρκυρας. Οι φωτογραφίες συνδυάζουν εικόνες ουρανίων αντικειμένων με τοπία του νησιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή