Εξαρση της εποχικής γρίπης: Συνολικά 21 θάνατοι από επιπλοκές, οι 8 την τελευταία εβδομάδα

Εξαρση της εποχικής γρίπης: Συνολικά 21 θάνατοι από επιπλοκές, οι 8 την τελευταία εβδομάδα

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά 21 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης, 8 μόνο την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)

Από τα θύματα, οι 19 (90,5%) ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη και εξ' αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 8 (42,1%).

Οι 13 θάνατοι αφορούν σε κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 8 σε κρούσματα που δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 11 άνδρες και 10 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 4 έως 91 έτη.

Επίσης, δηλώθηκαν 34 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νοσηλευθέντων σε ΜΕΘ σε 88. Συνολικά έχουν καταγραφεί 100 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Από το σύνολο των ασθενών αυτών, μόνο 42 (42%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή την τελευταία εβδομάδα, καθώς συνεχίζουμε να βρισκόμαστε σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης και τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης.

Με τη συμβολή του καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, συνεργάτη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας κ. Σωτήρη Τσιόδρα, η «Κ» απαντά στο πώς εξελίσσεται εφέτος η επιδημία και για το πώς μπορούμε να προστατευθούμε καλύτερα.

1. Σε ποιο στάδιο της επιδημίας εποχικής γρίπης βρίσκεται η χώρα μας αυτή τη στιγμή και για πόσο διάστημα αναμένεται να μας ταλαιπωρήσει;

Η δραστηριότητα της νόσου βρίσκεται σε μεγάλη άνοδο αυτή την περίοδο και περιμένουμε την κορύφωσή της στα μέσα Φεβρουαρίου. Σοβαρά περιστατικά της νόσου εκτιμάται ότι θα έχουμε έως τέλος Μαρτίου, μπορεί και αργότερα.

2. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της φετινής γρίπης;

Εφέτος επικρατεί η γρίπη τύπου Α, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα για τη χώρα μας στην Ελλάδα κυκλοφορούν εξίσου οι υπότυποι Α(Η3Ν2) και Α(Η1Ν1). Αξίζει να σημειωθεί ότι το χαρακτηριστικό της γρίπης Α(Η3Ν2) είναι ότι εξελίσσεται και παρουσιάζει συχνά γενετικές μεταβολές. Επίσης, πλήττει με μεγαλύτερη ένταση τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και τα ηλικιωμένα άτομα, σε σχέση με τη γρίπη Α(Η1Ν1) που μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές και σε νέα και υγιή άτομα.

3. Πόσοι εκτιμάται ότι προσβάλλονται από γρίπη σε ετήσια βάση και πόσοι εμφανίζουν τη σοβαρή μορφή της νόσου;

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο το 5%-10% του πληθυσμού θα νοσήσει από γρίπη. Περίπου ένας στους 1.000, ανάλογα και με το στέλεχος του ιού που θα επικρατήσει, θα χρειαστεί περαιτέρω θεραπεία, ακόμα και νοσηλεία λόγω της νόσου. Κυρίως αυτή η αναλογία αφορά τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Και γι’ αυτό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αναγκαία η έγκαιρη χορήγηση αντιιικών φαρμάκων. Συστήνουμε σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση όπως αυτοί άνω των 60 ετών, άτομα με χρόνιες παθήσεις (ανοσοκαταστολή, καρδιαγγειακές, αναπνευστικές παθήσεις, νεφροπαθείς, σακχαρώδη διαβήτη κ.ά.), παχύσαρκοι, έγκυοι και άλλοι, να είναι σε εγρήγορση και με το που θα ξεκινήσουν τα συμπτώματα της γρίπης να λάβουν αντιιικά φάρμακα, με συνταγή γιατρού και χωρίς την εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου.

4. Τα περισσότερα άτομα που θα νοσήσουν δεν θα εμφανίσουν επιπλοκές. Τι οφείλουν να κάνουν για να αναρρώσουν χωρίς απρόοπτα;

Κυρίως να μείνουν στο σπίτι τους για όσο διάστημα είναι άρρωστοι. Η γρίπη όπως και άλλες ιώσεις συνήθως κάνει τον κύκλο της και περνάει και γι’ αυτό χρειάζεται ξεκούραση, άφθονα υγρά για την αποφυγή της αφυδάτωσης που μπορεί να προκαλέσει ο πυρετός ή συμπτώματα από το γαστρεντερικό και λήψη συμπτωματικής αγωγής όπως αντιπυρετικά για την αντιμετώπιση του πυρετού και αναλγητικά για τους πόνους των μυών. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία θέση στη θεραπεία της γρίπης, διότι τα αντιβιοτικά δεν καταπολεμούν τους ιούς. Σε περίπτωση πάντως επιδείνωσης των συμπτωμάτων, ο ασθενής πρέπει άμεσα να αναζητήσει ιατρική συμβουλή.

5. Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως;

Τα συμπτώματα αρχίζουν 1-4 ημέρες μετά την προσβολή του ατόμου από τον ιό και διαρκούν 2-7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή