Η τελευταία του επιθυμία, να γυρίσει πίσω στο Ιράν

Η τελευταία του επιθυμία, να γυρίσει πίσω στο Ιράν

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν η πρώτη φορά που η έμπειρη δικηγόρος δέχθηκε τέτοιο αίτημα. Συνήθως οι υποθέσεις που αναλαμβάνει αφορούν ανθρώπους που έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου στη χώρα μας, είναι πρόσφυγες που θέλουν να γλιτώσουν από την ίδια τους την πατρίδα. Αυτή τη φορά, όμως, έχει το αντίθετο καθήκον: να βοηθήσει έναν άνθρωπο να φύγει από την Ελλάδα και να γυρίσει πίσω. Και αυτό να συμβεί στις επόμενες ημέρες, τις επόμενες ώρες.

Πρόκειται για 70χρονο Αφγανό ο οποίος έφθασε στην Ελλάδα μόλις πριν από ένα μήνα με τη γυναίκα του, όπου και αμέσως δήλωσε βούληση ασύλου. Πριν από δύο εβδομάδες, όμως, μια έντονη αδιαθεσία τον οδήγησε στο νοσοκομείο. Οταν ήρθε η διάγνωση, ήταν καταπέλτης. Καρκίνος σε τελικό στάδιο – του μένουν μόλις λίγες ημέρες ζωής. Μετά το πρώτο σοκ, ήρθε η τελευταία επιθυμία. Να επιστρέψει στο Ιράν, όπου ζούσε πριν με την οικογένειά του, να αποχαιρετήσει τους γιους του και να ταφεί κοντά τους.

«Πρώτη φορά ζητήθηκε η νομική συνδρομή μου προκειμένου να καταφέρει γρήγορα πρόσφυγας να… γυρίσει πίσω ζωντανός», αναφέρει η δικηγόρος Ηλέκτρα Κούτρα. «Ο άνθρωπος διαγνώστηκε με καρκίνο και του έδωσαν μερικές ημέρες προσδόκιμο ζωής. Οφείλει μέσα σε αυτές να παραιτηθεί από το αίτημα ασύλου του και να καταφέρει να φθάσει πίσω στο Ιράν, όπου βρίσκεται η οικογένειά του, για να προλάβει να τους αποχαιρετήσει. Είναι μερικά πράγματα που σε αφήνουν σε μια βαθιά σιωπή…».

Ολα πρέπει να γίνουν μέσα σε ελάχιστες ημέρες, καθώς η κλινική του εικόνα επιδεινώνεται ραγδαία. «Ηρθαν τα διαβατήριά του, ενώ περιμένουμε και τη χορήγηση βίζας από το Ιράν. Aυτή τη στιγμή συγκεντρώνουμε τα χαρτιά που θα σταλούν στην Υπηρεσία Ασύλου προκειμένου να παραιτηθεί από το άσυλό του», λέει στην «Κ» ο κ. Μοχτάρ Ρεζάι, πρόεδρος της αφγανικής κοινότητας μεταναστών στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου.

Για την οικογένεια, ο λόγος είναι ιερός. Εάν πεθάνει στην Ελλάδα, δεν θα μπορέσουν να μεταφέρουν τη σορό του στο Ιράν, καθώς η διαδικασία είναι πάρα πολύ ακριβή (2.000-2.500 ευρώ). Στην Αθήνα, ως γνωστόν, δεν υπάρχει μουσουλμανικό νεκροταφείο. «Το δικαίωμα να περάσει κάποιος τις τελευταίες του στιγμές με τους δικούς του είναι ανθρώπινο. Ενας άνθρωπος αυτές τις στιγμές επιθυμεί να μιλήσει, να δώσει οδηγίες για διάφορα θέματα, να επικοινωνήσει για τελευταία φορά», καταλήγει η κ. Κούτρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή