Ενημέρωση της Βουλής για τις προτεραιότητες της Κροατικής Προεδρίας στην Ε.Ε.

Ενημέρωση της Βουλής για τις προτεραιότητες της Κροατικής Προεδρίας στην Ε.Ε.

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ των αρχών του κράτους δικαίου και της αλληλεγγύης εντός ΕΕ, όσον αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό, καθώς και του διεθνούς δικαίου, αναφορικά με την αντιμετώπιση προκλήσεων όπως αυτές στις οποίες προβαίνει στην ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, τάχθηκε χθες ο πρέσβης της Κροατίας στη χώρα μας κ. Aleksandar Sunko, κατά την διάρκεια παρουσίασης των προτεραιοτήτων της εν εξελίξει κροατικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανεξαρτήτως του περιεχομένου όσων ελέχθησαν κατά την διάρκεια ειδικής κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών και Αμυνας του Κοινοβουλίου, εξαιρετική εντύπωση και θετικότατα σχόλια μελών της εθνικής αντιπροσωπείας προκάλεσε το γεγονός ότι ο Κροάτης διπλωμάτης προέβη στην παρουσίαση και απάντησε στις τοποθετήσεις-ερωτήσεις και σχόλια, μιλώντας απταίστως την ελληνική γλώσσα.

Οι Ελληνες βουλευτές στις παρεμβάσεις τους έθεσαν κυρίως θέματα όπως της αντιμετώπισης του προσφυγικού και μεταναστευτικού, της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης της συνοχής της ΕΕ, αποτελεσματικής διαχείρισης των δημοσιονομικών – οικονομικών προβλημάτων που θα προκαλέσει το Brexit, αλλά και τόνωσης της πολιτικής παρουσίας και του κύρους της ΕΕ στις μεγάλες περιφερειακές και διεθνείς κρίσεις. Ετέθη, επίσης, και το ζήτημα της διεύρυνσης στο χώρο των δυτικών Βαλκανίων με ειδικότερες αναφορές στα προβλήματα που καταγράφονται αφενός στην Αλβανία, εξαιτίας της στάσης των Τιράνων έναντι της ελληνικής μειονότητας, και αφετέρου στη Βόρεια Μακεδονία για ζητήματα εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Για το προσφυγικό ο κ. Sunko μεταξύ άλλων σημείωσε: «Είμαστε υπέρ του κράτους δικαίου. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε χωρίς μία ισορροπημένη απορρόφηση κυμάτων. Αλήθεια είναι ότι μερικές χώρες δεν εφαρμόζουν τα συμφωνηθέντα. Είμαστε υπέρ δίκαιης κατανομής των προσφύγων. Η Κροατία έχει δεχθεί να φιλοξενήσει μέρος των προσφύγων. Το προσφυγικό δεν λύνεται μόνο με φύλαξη συνόρων. Πρέπει να καταπολεμηθούν οι αιτίες που προκαλούν μετανάστευση και προσφυγιά».

Για το ρόλο της Frontex: «Κάνει καλή δουλειά. Στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας συμμετέχει πλοίο της κροατικής ακτοφυλακής».

Για διεύρυνση: «Με αυστηρή τήρηση των κανόνων πρέπει να διεξαχθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Σε όλες τις χώρες υπάρχει θέμα μειονοτήτων και είναι αυτό ένα από τα βασικά ζητήματα των κριτηρίων που

τίθενται. Υποστηρίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών και την άνευ επιφυλάξεων εφαρμογή της».

Για κρίση Λιβύης και στάση της ΕΕ: «Να μην αφήσουμε την κατάσταση Λιβύης μόνο σε ΗΠΑ, Ρωσία ή και στην Τουρκία. Η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να έχει λόγο, πρέπει να μιλάμε με μία φωνή ως Ευρώπη».

Ως προς το ζήτημα των «μνημονίων» που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Λιβύης: «Ως Κροατία και ως Προεδρία της ΕΕ είμαστε υπέρ του Διεθνοιύς Δικαίου που περιλαμβάνει το Δίκαιο της Θάλασσας».

Για τα οικονομικά της ΕΕ και τις ανάγκες στον τομέα της Υγείας και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής: «Στα Ταμεία Συνοχής είναι οι απαντήσεις που χρειαζόμαστε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή