Ο χάρτης του κρασιού αλλάζει

Ο χάρτης του κρασιού αλλάζει

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από περίπου ένα χρόνο, ο ειδικός στην οινογνωσία, αρθρογράφος της εφημερίδας New York Times, Ερικ Ασίμοφ, είχε γράψει ένα εκτενέστατο άρθρο για το πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ποιότητα αλλά και την παραγωγή κρασιού. Οι έξυπνοι οινοπαραγωγοί βέβαια δεν περίμεναν τον Ασίμοφ για να δουν τι θα κάνουν. Εχουν ήδη ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια πειράματα προσαρμογής λ.χ. σε πιο θερμά καλοκαίρια, προετοιμάζονται με κάθε τρόπο ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες, μεγάλες προκλήσεις.

Υπάρχουν όμως και επιχειρηματίες που βλέπουν την κλιματική αλλαγή ως ευκαιρία και σκέφτονται πολύ σοβαρά να μπουν στην παραγωγή κρασιού – κάτι τέτοιο συμβαίνει στην Αγγλία, στο Βέλγιο, στη Δανία και στη Νορβηγία, χώρες που δεν είχαν ποτέ μεγάλη παράδοση στο κρασί αλλά τώρα διεκδικούν μια θέση στον οινοπαραγωγικό χάρτη.

Γενικά παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα. Συχνά, τα κλήματα φυτεύονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα ή σε πλαγιές προσανατολισμένες στον Βορρά, επιλογές απαγορευμένες μέχρι πρόσφατα. Επίσης, συχνό φαινόμενο είναι και η εγκατάλειψη ποικιλιών εμβληματικών για κάποιες περιοχές και η αντικατάστασή τους με νέες που ανταποκρίνονται καλύτερα στις σύγχρονες προκλήσεις.

Προφανώς και ο συναγερμός ο οποίος έχει κινητοποιήσει τον οινοπαραγωγικό κόσμο χτυπάει και στην Ελλάδα. Η χώρα μας δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση και οι Ελληνες παραγωγοί το γνωρίζουν αυτό καλά, καθώς διαβάζουν διαρκώς επιστημονικές μελέτες και άρθρα ειδικών όπως αυτό που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες μέρες στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.

Περιγράφει ένα ζοφερό μέλλον. Αν η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ανέβει κατά δύο βαθμούς Κελσίου, τα σήμερα γνωστά αμπελοτόπια της γης θα συρρικνωθούν σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει και το 56%. Τώρα, αν επιβεβαιωθούν οι χειρότερες προβλέψεις των επιστημόνων και η θερμοκρασία ανέβει κατά τέσσερις βαθμούς, το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 85%, και αρκετές ζώνες αμπελουργίας θα εξαφανιστούν. 

Ευχή όλων οι Ελληνες οινοπαραγωγοί να μην ανήκουν στους… αρνητές της κλιματικής αλλαγής και να έχουν ήδη καταστρώσει τα σχέδιά τους, για να μην πούμε το κρασί κρασάκι. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή