Το παρασκήνιο στις κρίσεις της Αστυνομίας

Το παρασκήνιο στις κρίσεις της Αστυνομίας

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιορισμένες αλλαγές στην κορυφή της ιεραρχίας της ΕΛ.ΑΣ. επέφεραν οι τακτικές, ετήσιες κρίσεις των αξιωματικών, που ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους πέντε αντιστρατήγους που διαθέτει το Σώμα, μόλις ένας αποστρατεύθηκε. Ο λόγος για τον Ανδρέα Βασιλόπουλο, που την τελευταία διετία υπηρέτησε διαδοχικά ως επικεφαλής της ΓΑΔΑ και στη συνέχεια ως γενικός επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος. Την κενή θέση αντιστρατήγου που δημιούργησε η αποστρατεία Βασιλόπουλου, κάλυψε ο μέχρι πρότινος υποστράτηγος Παναγιώτης Ντζιοβάρας, που προήχθη στον βαθμό του αντιστρατήγου και ανέλαβε καθήκοντα προϊστάμενου επιτελείου. Ο αρχηγός Μιχάλης Καραμαλάκης και οι υπόλοιποι τρεις αντιστράτηγοι, Ανδρέας Δασκαλάκης, Κωνσταντίνος Σκούμας και Κωνσταντίνος Λαγουδάκης, οι περισσότεροι με μακρά θητεία σε υπηρεσίες της Περιφέρειας, παρέμειναν εν ενεργεία και συγκροτούν την ηγετική ομάδα της ΕΛ.ΑΣ.

Στον βαθμό του υποστρατήγου, πλην του κ. Ντζιοβάρα που προήχθη, 5 υποστράτηγοι αποστρατεύθηκαν. Σε αυτούς συγκαταλέγεται ο Νικόλαος Μενεξίδης, επικεφαλής των αστυνομικών υπηρεσιών στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, ο Στέλιος Βολυράκης, που υπηρετούσε στο γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και ο Γιώργος Ψωμάς, προϊστάμενος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Παρότι η αποστρατεία του κ. Ψωμά προκάλεσε αίσθηση, καθώς θεωρείτο «μάχιμος» και έμπειρος αξιωματικός με θητεία  στην Ασφάλεια αλλά και στην ΕΚΑΜ, η αποχώρησή του από το Σώμα εθεωρείτο το τελευταίο διάστημα προδιαγεγραμμένη. Δεν είχε, άλλωστε, περάσει απαρατήρητη η απουσία του από συσκέψεις για κρίσιμα ζητήματα που αφορούσαν τομείς αρμοδιότητάς του, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. «Διατηρητέοι» στον βαθμό τους κρίθηκαν 15 υποστράτηγοι, ανάμεσα στους οποίους οι Γιώργος Γιάννενας, Γιώργος Καστάνης, Αβραάμ Αϊβαζίδης, Παρασκευάς Σανιδάς, Γιώργος Κανέλλος, Πέτρος Τζεφέρης, Ηλίας Κοσσυβάκης, Σπύρος Σκλάβος και Νίκος Σπανουδάκης κ.ά.

Οπως ανακοινώθηκε αργά χθες  το βράδυ, καθήκοντα ΓΑΔΑρχη αναλαμβάνει ο κ. Γιάννενας, με αναπληρωτή τον Παρασκευά Σανιδά. Στο τιμόνι της Ασφάλειας, αντίστοιχα,  παραμένει ο Πέτρος Τζεφέρης και αντίστοιχα σε αυτό της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων ο Ηλίας Κοσσυβάκης. Στον βαθμό του ταξιάρχου αντίστοιχα, έξι αξιωματικοί προήχθησαν σε υποστρατήγους, 55 παρέμειναν στον βαθμό τους, ενώ 11 αποστρατεύθηκαν. Στους προαχθέντες συμπεριλαμβάνονται ο «κλαδάρχης» Αλλοδαπών Δημήτρης Μάλλιος και ο Ελευθέριος Ντουρουντούς, επικεφαλής των αστυνομικών υπηρεσιών στο Ανατολικό Αιγαίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή