Παρατεταμένη ένταση και δύο μέτωπα στη Λέσβο

Παρατεταμένη ένταση και δύο μέτωπα στη Λέσβο

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκηνικό παρατεταμένης έντασης διαμορφώθηκε στη Μυτιλήνη χθες, καθώς για δεύτερη ημέρα συνεχίστηκαν οι διαμαρτυρίες Αφγανών αιτούντων άσυλο και τα επεισόδια. Τα όσα έγιναν τη Δευτέρα προκάλεσαν ένα δεύτερο μέτωπο διαμαρτυρίας, των κατοίκων κυρίως της Μόριας, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν για να εκφράσουν την αγωνία τους για όσα συμβαίνουν με επίκεντρο το ΚΥΤ και τον παρακείμενο αυτοσχέδιο καταυλισμό.

Η κινητοποίηση των Αφγανών αιτούντων άσυλο χθες δεν είχε τη μαζικότητα της διαμαρτυρίας της Δευτέρας. Περίπου 250 άτομα κατέβηκαν στη Μυτιλήνη από το ΚΥΤ της Μόριας και συγκεντρώθηκαν στον αύλιο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου. Προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο αποκλεισμού του δρόμου, η περιοχή αποκλείστηκε από δυνάμεις της αστυνομίας, άνδρες των ΜΑΤ και της ΟΠΚΕ, καθώς και του Λιμενικού. Προκλήθηκε ένταση και κάποιοι από τους διαδηλωτές, στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν υπό τον φόβο των προσαγωγών, ποδοπατήθηκαν και μια γυναίκα οδηγήθηκε στο νοσοκομείο. Εκτός από τα συνθήματα για ελευθερία, οι αιτούντες άσυλο φώναξαν «συγγνώμη» προς τον λεσβιακό λαό για όσα υποφέρει τα τελευταία χρόνια, «Lesvos people, we are sorry» ήταν το σχετικό σύνθημα.

Νωρίτερα χθες το πρωί, κάτοικοι της Μόριας μετέβησαν στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Χαρακτηρίζοντας «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» το γεγονός ότι η διαδήλωση εκατοντάδων Αφγανών την προηγούμενη ημέρα πέρασε από το χωριό τους, ζήτησαν άμεση αποσυμφόρηση, κλείσιμο του ΚΥΤ Μόριας και έλεγχο των ΜΚΟ, αλλά και καλύτερη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, προκειμένου να υπάρξει ανάσχεση των ροών.

Στο μεταξύ, αρνητικά απάντησε η κυβέρνηση στο αίτημα του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, να κηρυχθεί η Λέσβος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, με τον ίδιο να δηλώνει απογοητευμένος. Ο περιφερειάρχης είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον υπ. Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος έκανε ήδη από το βράδυ της Δευτέρας δεκτό το αίτημα να παραμείνει κλούβα της αστυνομίας στην είσοδο του χωριού της Μόριας, μετά τη συγκέντρωση των κατοίκων στην τοπική κοινότητα και τις διαμαρτυρίες τους. Πάντως, ένα από τα βασικά αιτήματα κατοίκων και τοπικών αρχών είναι η ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας στο νησί, υπό τον φόβο νέων επεισοδίων και του ενδεχομένου αυτά να λάβουν διαστάσεις. Στη συγκέντρωση των κατοίκων της Μόριας, υπό τους ήχους της καμπάνας του χωριού που καλούσε τον κόσμο σε εγρήγορση, ο κ. Μουτζούρης ανέφερε: «Είμαι απαισιόδοξος διότι δεν μου βγαίνει η αριθμητική. Οταν έχουμε 21.000 ή 22.000 (σ.σ.: αιτούντες άσυλο) και με τον ρυθμό που έρχονται, τι να κάνει η κλειστή δομή των 5.000 και των 10.000; Και δεν βλέπω αποφασιστικότητα. Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να αποχωρήσουν και βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον χειμώνα, ανάμεσα σε 80 εθνικότητες».

Υπό την πίεση των Μοριανών, στην ίδια βραδινή συγκέντρωση της Δευτέρας, ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης επικοινώνησε τηλεφωνικά σε ανοικτή ακρόαση με τον υπ. Μετανάστευσης Ν. Μηταράκη απαιτώντας κάποια δέσμευση. Στην άλλη άκρη της γραμμής ο υπουργός απαντούσε: «Κλείνουμε τη Μόρια». «Πότε;», ρωτούσαν οι κάτοικοι της Μόριας. «Οσο γρήγορα έχω έτοιμο το κλειστό κέντρο», ανταπάντησε ο κ. Μηταράκης.

Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης των κατοίκων, πυρκαγιά ξέσπασε σε εγκαταλειμμένο σπίτι στη Μόρια, η οποία τέθηκε υπό έλεγχο από την Πυροσβεστική στις 00.30. Οταν έγινε γνωστό από περίοικους ότι στο εν λόγω σπίτι κοιμούνταν κατά καιρούς αιτούντες άσυλο, εντάθηκε περισσότερο η ανησυχία του συγκεντρωμένου πλήθους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή