Κλωνοποίηση μόνο για θεραπευτικούς σκοπούς

Κλωνοποίηση μόνο για θεραπευτικούς σκοπούς

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ελλάδα είναι αντίθετη στα ζητήματα κλωνοποίησης του ανθρώπου και έχει υπογράψει σύμβαση, που τη δεσμεύει να μη λαμβάνει μέρος σε τέτοιου είδους προγράμματα. Ωστόσο, εάν σε άλλες χώρες της Ευρώπης εφαρμοστούν ευρέως προγράμματα κλωνοποίησης για θεραπευτικούς σκοπούς τότε το θέμα της «θεραπευτικής κλωνοποίησης» θα επανεξεταστεί από τις αρμόδιες Αρχές.

Αυτό δήλωσε χθες, ο υπουργός Υγείας κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, ο οποίος ξεκαθάρισε πως η θέση τής κυβέρνησης είναι σαφής, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα έχει επικυρώσει τις συμβάσεις για τα θέματα κατά της κλωνοποίησης, και συνεπώς, απαγορεύεται στη χώρα η δημιουργία εμβρύων λίγων ημερών για τη διεξαγωγή ερευνών, έστω και για θεραπευτικούς σκοπούς. Υπενθύμισε δε ότι η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, που λειτουργεί υπό τον καθηγητή κ. Γ. Κουμάντο, αναμένεται να εκδώσει πόρισμα σχετικά με τη «θεραπευτική κλωνοποίηση».

Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε, ωστόσο, πως το ζήτημα δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνον ως εθνικό αλλά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει η Ελλάδα εάν αργότερα αρχίσουν να εφαρμόζονται προγράμματα κλωνοποίησης στην Ευρώπη για θεραπευτικούς σκοπούς, ο κ. Παπαδόπουλος, ερωτηθείς σχετικώς, απάντησε πως εάν γίνει κάτι τέτοιο, τότε το θέμα θα εξεταστεί από τις αρμόδιες Αρχές της χώρας.

Τέτοιου είδους ζητήματα, άλλωστε, πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται μόνον ως εθνικά αλλά στο πλαίσιο της E.E. Σχετικά με τη χρηματοδότηση σχετικών πειραματικών προγραμμάτων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο ψήφισμά του για το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Ερευνα 2002-2006, έκρινε πως δεν θα πρέπει να τύχουν χρηματοδότησης ερευνητικές δραστηριότητες σχετικά με την κλωνοποίηση ανθρώπων για αναπαραγωγικούς σκοπούς, τη δημιουργία εμβρύων για ερευνητικούς σκοπούς, καθώς και για κάθε παρέμβαση που τροποποιεί τη γενετική κληρονομιά των ανθρώπινων όντων και στοχεύει στην προώθηση της ευγονικής και όχι στην αναζήτηση θεραπείας συγκεκριμένης νόσου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή