Νέο «πινγκ-πονγκ» με την απεργία των γιατρών IKA

Νέο «πινγκ-πονγκ» με την απεργία των γιατρών IKA

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κυοφορούμενο νομοσχέδιο του υπουργού Υγείας κ. Αλέκου Παπαδόπουλου για την οργάνωση της πρωτοβάθμιας υγείας «παραπέμπονται» τα αιτήματα των ιατρών του IKA, οι οποίοι και απεργούν για δεύτερη ημέρα σήμερα.

Οπως και στην προηγούμενη κινητοποίηση του κλάδου, οι χθεσινές αντιδράσεις των δύο συναρμόδιων υπουργών, Υγείας και Εργασίας, θύμιζαν διελκυστίνδα.

Ο κ. Δημήτρης Ρέππας θα επιχειρήσει, σήμερα το μεσημέρι, να μεταπείσει τους γιατρούς ώστε να αναστείλουν την κινητοποίησή τους. Είναι, ωστόσο, άγνωστο με ποια επιχειρήματα θα το επιτύχει δεδομένου ότι ο ίδιος χθες, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου για τα προγράμματα της Εργατικής Εστίας, αναγνώρισε ότι τόσο το ζήτημα της μονιμοποίησης των 5.500 συμβασιούχων γιατρών του IKA όσο και το αίτημα της οικονομικής τους αναβάθμισης (σ.σ. χορήγηση επιδόματος 60.000 δραχμών μηνιαίως για το οποίο είχε συμφωνήσει ο απελθών υπουργός T. Γιαννίτσης) θα περάσει μέσα από την πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας για την πρωτοβάθμια περίθαλψη. O υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε άκαιρη την κινητοποίηση των ιατρών και αναγνώρισε ότι είναι χαμηλόμισθοι εάν και, όπως πρόσθεσε, έχουν τη δυνατότητα πρόσθετου εισοδήματος μέσω του ιδιωτικού επαγγέλματος που ασκούν.

Την ίδια, σχεδόν, ώρα, μετά το τέλος της συνάντησής του με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, ο υπουργός Υγείας κ. A. Παπαδόπουλος απέφευγε να απαντήσει επί της ουσίας, παραπέμποντας τους γιατρούς του Ιδρύματος στο αρμόδιο υπουργείο (σ.σ. Εργασίας). Στην πράξη, χθες, το σκηνικό του καλοκαιριού όπου οι 5.500 συμβασιούχοι του Ιδρύματος… παραπέμπονταν μεταξύ των κ. κ. Παπαδόπουλου και (του τότε υπουργού Εργασίας) Γιαννίτση.

Πάντως, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού-Υγειονομικού Προσωπικού IKA απειλεί με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενώ τα μέλη της ζητούν τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου το οποίο κυβερνητικά στελέχη παρουσιάζουν ως «έτοιμο». Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, το ποσοστό συμμετοχής των ιατρών κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της απεργιακής κινητοποίησης κυμάνθηκε μεταξύ 80% και 90% ενώ σύμφωνα με τη Διοίκηση του Ιδρύματος τα ποσοστά έφθασαν το 61% για το Λεκανοπέδιο Αττικής και το 53% για τη Θεσσαλονίκη.Γιώργος Τερζής

«Αναλύοντας τα στοιχεία διαπιστώνουμε -είπε η κ. Κούρτογλου- ότι οι Ελληνες είναι φιλικοί προς το περιβάλλον μόνο κατά 12% (!) και δείχνουν να αποφεύγουν την ατομική ευθύνη είτε εθελοτυφλώντας είτε επιρρίπτοντας ευθύνες σε κάποιους άλλους. O κύριος υπαίτιος για τα προβλήματα κατά 57,65% είναι το κράτος και μόνο το 21,65% ενοχοποιεί τους ίδιους τους πολίτες. Το 83,9% κρίνει ότι το κράτος και οι κυβερνήσεις δεν διαθέτουν στρατηγική για την προστασία του περιβάλλοντος. Αναλύοντας τον βαθμό γνώσης των προβλημάτων οι Ελληνες ανέφεραν πρωτίστως μόνο δύο προβλήματα ενώ μετά από… βοήθεια αναγνώρισαν άλλα έντεκα. H ρύπανση της ατμόσφαιρας, η καταστροφή των δασών, η ρύπανση των ακτών και των θαλασσών είναι τα πιο γνωστά και ακολουθούν τα σκουπίδια, τα βιομηχανικά απόβλητα και η τρύπα του όζοντος. Ομως ένα ελάχιστο ποσοστό μόλις 5% δηλώνει ότι ασχολείται με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή