Το παρασκήνιο της σύλληψης Πάσσαρη

Το παρασκήνιο της σύλληψης Πάσσαρη

6' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χέρια της ρουμανικής αστυνομίας βρίσκεται από χθες το πρωί ο διαβόητος Κώστας Πάσσαρης η σύλληψη του οποίου αποτελούσε το «υπ’ αριθμόν ένα στοίχημα» της ΕΛ.ΑΣ., το κύρος της οποίας ετρώθη ουκ ολίγες φορές από τη δράση του αδίστακτου κακοποιού. H σύλληψή του, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές αργά το βράδυ, είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας των αστυνομικών αρχών της Ελλάδας με αυτές της Ρουμανίας.

Ειδικότερα, η Ελληνική Αστυνομία, αμέσως μετά την αποτυχημένη απόπειρα σύλληψης του Πάσσαρη στις 31 του περασμένου Ιουλίου στο Νέο Κόσμο, είχε ειδοποιήσει τις ρουμανικές αρχές για το ενδεχόμενο ο κακοποιός να προσπαθήσει να φθάσει στη Ρουμανία, καθώς στη χώρα αυτή είχε ζήσει κάποια χρόνια στο παρελθόν, γνώριζε τη γλώσσα, ενώ και στην Ελλάδα είχε συστήσει σπείρα με Ρουμάνους κακοποιούς. Οι σχέσεις του με τη Ρουμανία ήταν, λοιπόν, ιδιαίτερες.

Και… σωσίες

Παράλληλα, η Ελληνική Αστυνομία συνέχισε να ψάχνει τον Πάσσαρη στην Ελλάδα, αξιοποιώντας κάθε πληροφορία που έφθανε ώς αυτή, στήνοντας μπλόκα και πραγματοποιώντας αιφνιδιαστικές επιχειρήσεις. Είχαν συλληφθεί, μάλιστα και… σωσίες του Πάσσαρη. Τίποτα από αυτά δεν έφερε αποτέλεσμα. Οπως όλα δείχνουν, ο 26χρονος κακοποιός αμέσως μετά την προσπάθεια σύλληψής του τον περασμένο Ιούλιο αντελήφθη ότι δεν θα μπορούσε να παραμείνει για αρκετό καιρό ελεύθερος εάν έμενε στη χώρα μας. H αστυνομία είχε εντοπίσει και εξουδετερώσει ένα από τα κρησφύγετά του, είχε προχωρήσει σε συλλήψεις ανθρώπων που τον βοηθούσαν και αναζητούσε και άλλους. Θεώρησε ότι ήταν θέμα χρόνου να εντοπισθεί εκ νέου.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο Πάσσαρης θα πρέπει να κατάφερε να εγκαταλείψει την Ελλάδα περί τα μέσα Σεπτεμβρίου. H διαδρομή που ακολούθησε είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσω των συνόρων με Βουλγαρία, τα οποία διέσχισε με τα πόδια. Χρησιμοποίησε δηλαδή τα περάσματα που χρησιμοποιούν τα κυκλώματα προώθησης λαθρομεταναστών και εμπορίας λευκής σαρκός και τα οποία γνώριζαν πολύ καλά εκείνοι που τον βοήθησαν, άνθρωποι του υποκόσμου της Ρουμανίας.

Προσαγωγές

Οι ελληνικές αρχές συνέχισαν προς κάθε κατεύθυνση τις έρευνες, με προσαγωγές υπόπτων, ανακρίσεις και αξιοποίηση κάθε πληροφορίας. Μέσα από το λαβύρινθο των άλλοτε αληθινών και άλλοτε παραπλανητικών στοιχείων, προέκυψε ως μίτος μια πληροφορία, που ήθελε τον κακοποιό να «έχει πετάξει». Συγκεκριμένα, έπειτα από μια επιχείρηση της αστυνομίας στην Κόρινθο, συνελήφθησαν Ρουμάνοι κακοποιοί, οι οποίοι είπαν ότι ο Πάσσαρης ευρίσκετο στη Ρουμανία. Οι Αξιωματικοί της αστυνομίας ακολούθησαν με επιμονή αυτό το στοιχείο, το οποίο θεώρησαν πολύ πιθανό, καθώς μετά την 31η Ιουλίου δεν υπήρξε σχεδόν κανένα στοιχείο, που να προδίδει δράση του Πάσσαρη στην Ελλάδα, ενώ πριν από την επιχείρηση εκείνης της ημέρας για τη σύλληψή του, είχαν γίνει ληστείες τις οποίες του αποδίδει η αστυνομία.

Παράλληλα, επικοινώνησαν με τους συναδέλφους τους στη Ρουμανία, τους ενημέρωσαν για τις εξελίξεις και τους επέστησαν την προσοχή. Πριν από περίπου είκοσι ημέρες έφθασε πληροφορία των ρουμανικών αρχών, σύμφωνα με την οποία ο κακοποιός είχε εντοπισθεί στο Βουκουρέστι. Από τα στοιχεία που εστάλησαν, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν μπορούσαν με βεβαιότητα να πουν ότι οι Ρουμάνοι είχαν όντως εντοπίσει τον 26χρονο κακοποιό.

Ετσι, αποφασίσθηκε να επισκεφθεί τη Ρουμανία κλιμάκιο της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να εξετασθούν από κοντά τα στοιχεία και να διαπιστωθεί εάν όντως ο ύποπτος ήταν ο Πάσσαρης. Το κλιμάκιο αποτελείτο από το διευθυντή της Ασφάλειας Αττικής κ. Γ. Αγγελάκο και τους αξιωματικούς κ. Ραχωβίτσα και Γαλίκα. Γύρω από το θέμα τηρήθηκε απόλυτη μυστικότητα. Μάλιστα, για να διασφαλισθεί ότι δεν θα διέρρεε καμιά πληροφορία για την επιχείρηση, οι αξιωματικοί αυτοί δεν αποκάλυψαν τον προορισμό τους ούτε στις οικογένειές τους.

Στη Ρουμανία οι αξιωματικοί της αστυνομίας είχαν την ευκαιρία να δουν και να φωτογραφίσουν το σπίτι στο οποίο διέμενε ο Πάσσαρης, στην μικρή πόλη Αρτεουά, που αριθμεί μόλις 15 χιλιάδες κατοίκους. Με το υλικό που συνέλεξαν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ύποπτος ήταν όντως ο Πάσσαρης. O κ. Αγγελάκος επέστρεψε στην Αθήνα, ενώ οι άλλοι δύο αξιωματικοί παρέμειναν στη Ρουμανία, προκειμένου να μελετηθεί και να οργανωθεί επιχείρηση για τη σύλληψη του κακοποιού.

Αιφνίδια τροπή

Πριν από δύο ημέρες τα γεγονότα πήραν αιφνίδια τροπή. O Πάσσαρης μαζί με δύο Ρουμάνους συνεργούς του, λήστεψε ανταλλακτήριο συναλλάγματος. Πήραν 2,5 χιλιάδες δολάρια και άφησαν πίσω τους δύο νεκρούς. H υπόθεση χαρακτηρίσθηκε πρωτοφανής στα χρονικά της Ρουμανίας. Επειτα από αυτή την εξέλιξη, χθες οργανώθηκε επιχείρηση της ρουμανικής αστυνομίας και ο Πάσσαρης συνελήφθη σε διαμέρισμα στο Βουκουρέστι μαζί με τους συνεργούς του. Εκεί βρέθηκαν και τα χρήματα της ληστείας. Χθες το βράδυ αναμενόταν να ολοκληρωθεί και η τυπική διαδικασία αναγνώρισης του κακοποιού με τη διαδικασία των δακτυλικών αποτυπωμάτων. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να αρχίσουν οι διαδικασίες για την έκδοση του κακοποιού στην Ελλάδα.

Χαμογελάει τώρα η ΕΛ.ΑΣ.

Υστερα από πολύ καιρό η ΕΛ.ΑΣ. χαμογελάει. O διαβόητος κακοποιός Κώστας Πάσσαρης, που έπληξε δραματικά και κατ’ επανάληψιν το κύρος της, βρίσκεται από χθες και πάλι στη φυλακή, έστω και της Ρουμανίας. Πέρα από την όποια δικαστική εξέλιξη, το χθεσινό γεγονός σηματοδοτεί αυτομάτως ένα «νέο ξεκίνημα» για την Ελληνική Αστυνομία, που εσχάτως βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο κατηγοριών αναφορικά με τις ικανότητες και το «αξιόμαχο» των ανδρών της. Νέο ξεκίνημα, με αυξημένες ευθύνες και δύο μεγάλα στοιχήματα: τρομοκρατία και ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το χρονικό του τρόμου και η δράση του κακοποιού

Ενας από τους πλέον αδίστακτους κακοποιούς των τελευταίων χρόνων θεωρείται από τους αστυνομικούς ο 26χρονος Κωνσταντίνος Πάσσαρης, ο οποίος έχει επανειλημμένα απασχολήσει (και ταλαιπωρήσει) τις διωκτικές αρχές. Το χρονικό των παρανομιών του άρχισε όταν κηρύχθηκε λιποτάκτης από το στρατό, επειδή απέδρασε από τις στρατιωτικές φυλακές του Αυλώνα.

Β Το 1996 λήστεψε μία γυναίκα, που πουλούσε φρούτα έξω από τον ηλεκτρικό σταθμό της Καλλιθέας. Ειδοποιήθηκε η αστυνομία και ο Πάσσαρης καταδιώχθηκε από αστυνομικούς, εναντίον των οποίων δεν δίστασε να πυροβολήσει. Τελικά συνελήφθη και φυλακίσθηκε. Εκτίοντας την ποινή του στις φυλακές Κασσάνδρας, στη Χαλκιδική, γνωρίσθηκε με τον Ρουμάνο Νικολάε Γκόρεα.

Β Στις 12 Νοεμβρίου του 1999 ο Γκόρεα αποφυλακίσθηκε και απελάθηκε από τη χώρα μας. Μερικές ημέρες αργότερα επέστρεψε λαθραία. Στις 4 Δεκεμβρίου του 1999 αποφυλακίσθηκε και ο Πάσσαρης. Συναντήθηκε με τον Γκόρεα και συνέστησαν σπείρα, στην οποία στρατολόγησαν τον Ρουμάνο Ιον Βασίλι.

Β Από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 17 Φεβρουαρίου του 2000 η σπείρα ανέπτυξε πολυποίκιλη κακοποιό δράση. Τα μέλη της προμηθεύτηκαν βαρύτατο οπλισμό, αποτελούμενο από αυτόματα MP5, περίστροφα και χειροβομβίδες, πιθανότατα από Αλαβανούς λαθρεμπόρους όπλων. Στο σύντομο χρόνο δράσης τους πραγματοποίησαν ληστείες σε ξενοδοχεία, αναταλλακτήρια συναλλάγματος και ταξιδιωτικά γραφεία στο κέντρο της Αθήνας.

Β Στις 19 Φεβρουαρίου του 2000 ο Πάσσαρης και οι δύο Ρουμάνοι συνεργοί του ενεπλάκησαν σε αιματηρή συμπλοκή με αστυνομικούς στην πλατεία Βάθη, στη διάρκεια της οποίας τραυματίσθηκαν δύο αστυνομικοί και σκοτώθηκε ο Βασίλι.

Β Τρεις ημέρες αργότερα ο Πάσσαρης συνελήφθη στην πλατεία Αμερικής οπλισμένος με πιστόλι και χειροβομβίδα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έπεφτε νεκρός έπειτα από συμπλοκή με αστυνομικούς στην Πετρούπολη ο Γκόρεα. Μετά τη συμπλοκή της πλατείας Βάθη ο Πάσσαρης είχε τηλεφωνήσει στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και είχε απειλήσει τους αστυνομικούς με αντίποινα. Εκείνες τις ημέρες άγνωστος είχε επιτεθεί με χειροβομβίδα στο Αστυνομικό Τμήμα Μάνδρας και από την αστυνομία θεωρήθηκε χτύπημα του Πάσσαρη, ο οποίος όμως ποτέ δεν παραδέχθηκε ότι το είχε κάνει αυτός.

Β Τον Αύγουστο του 2000 συνελήφθη ο πατέρας του, Βασίλης, έχοντας στην κατοχή του αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, που επρόκειτο να τοποθετήσει σε οικία για υπόθεση ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Στους αστυνομικούς δήλωσε ότι είχε εξαναγκασθεί να το κάνει, διότι τον εκβίαζαν κρατούμενοι του Κορυδαλλού με τη ζωή του γιου του. O Πάσσαρης παρέμεινε στις φυλακές Κορυδαλλού για περίπου ένα χρόνο, προετοιμάζοντας, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, την απόδρασή του.

Β Στις 16 του περασμένου Φεβρουαρίου γράφτηκε μία από τις πλέον μαύρες σελίδες στην ιστορία της Ελληνικής Αστυνομίας. O Πάσσαρης κατάφερε να αποδράσει, εκμεταλλευόμενος τη μεταφορά του στο Γενικό Κρατικό για εξετάσεις. Πίσω άφησε δύο νεκρούς, τους αρχιφύλακες του Τμήματος Μεταγωγών Αθανάσιο Δρακόπουλο, 47 ετών και Διονύσιο Αλεβιζόπουλο, 49 ετών και ένα τραυματία, τον ειδικό φρουρό του υπουργείου Δικαιοσύνης Ανδρέα Φυσέκη, 32 ετών.

Β Στις 31 Ιουλίου κατάφερε να ξεφύγει μέσα από τα χέρια της αστυνομίας, που τον είχε εντοπίσει στο διαμέρισμα του Δημήτρη Πολυδωρόπουλου, στην οδό Ιππάρχου στο Νέο Κόσμο, το οποίο χρησιμοποιούσε σαν κρησφύγετο. Αυτή η αποτυχημένη επιχείρηση οδήγησε σε παραίτηση τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. κ. Ιωάννη Γεωργακόπουλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή