Συμμαχίες για αύξηση επιστροφών

Συμμαχίες για αύξηση επιστροφών

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Eναλλακτικούς τρόπους» βελτίωσης του συστήματος επιστροφών των ανθρώπων που δεν θα εγκριθεί το αίτημα ασύλου τους αναζητεί η κυβέρνηση προκειμένου να αξιοποιηθούν λύσεις και εκτός όσων επιβάλλει η κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας. Αλλωστε, όσοι έχουν μετακινηθεί στη ενδοχώρα δεν μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία.

Σε αυτό το πλαίσιο αναζητούνται διμερείς συμμαχίες με χώρες της Ευρώπης, έτσι ώστε να οργανωθούν κοινές αποστολές επιστροφών στις χώρες προέλευσης και να αξιοποιηθούν οι διασυνδέσεις της κάθε χώρας. Χθες, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης πραγματοποίησε από κοινού με τον αναπληρωτή υπουργό Γεώργιο Κουμουτσάκο συνάντηση με την πρέσβειρα της Αυστρίας στην Ελλάδα, Hermine Poppeller.

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέσπιση κοινών διαδικασιών επιστροφών όσων μεταναστών δεν δικαιούνται διεθνή προστασία, καθώς και δράσεων για την πάταξη κυκλωμάτων διακινητών.

«Η μεταναστευτική κρίση αφορά όλη την Ευρώπη και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε αναλόγως. Ζητούμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους προς τη χώρα μας και να στηρίξουν δράσεις για την ταχεία μείωση των ροών», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο κ. Κουμουτσάκος από την πλευρά του υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία της συνάντησης, ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στο μεταξύ, στη Λέσβο μετά τα επεισόδια και τις συγκρούσεις τις δύο προηγούμενες ημέρες, χθες επικρατούσε ηρεμία. Με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου να επιμένει ότι η Λέσβος, η Σάμος και η Χίος πρέπει να κηρυχθούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Φήμες που ανέφεραν ότι εκλάπησαν πολλά αντικείμενα από το νοσοκομείο Λέρου τα οποία στη συνέχεια εντοπίστηκαν στο hotspot (κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης – ΚΥΤ) του νησιού δεν επιβεβαιώνονται από τη διοίκηση του νοσοκομείου. Σύμφωνα με δηλώσεις αρμοδίων στην «Κ», τον προηγούμενο μήνα αφαιρέθηκαν αντικείμενα από αποθήκη του νοσοκομείου η οποία βρίσκεται κοντά στο ΚΥΤ, επρόκειτο όμως για «άχρηστο υλικό, αντικείμενα μηδενικής αξίας τα οποία φυλάσσονταν προς εκποίηση».

Η κατάσταση στα ΚΥΤ των νησιών επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, καθώς οι αφίξεις συνεχίζονται λόγω καιρού. «Φέτος έχουμε συνέχεια “καλοκαίρι”»,  επισημαίνει εργαζόμενος στην υπηρεσία πρώτης υποδοχής.  Οι μεταφορές στην ενδοχώρα συνεχίζονται και από τις 27 Ιανουαρίου έως και τις 2 Φεβρουαρίου 677 άτομα έφυγαν από τα νησιά προς τον Πειραιά. Ωστόσο, πρακτικά δεν σημειώθηκε ιδιαίτερη πρόοδος στο θέμα της αποσυμφόρησης, εφόσον στο ίδιο χρονικό διάστημα στα ελληνικά νησιά έφτασαν 601, ενώ την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι οι αφίξεις ήταν 373. Η πλειονότητα των αφίξεων καταγράφηκε στη Λέσβο με 376 άτομα τα οποία οδηγήθηκαν στη Μόρια, όπου παραμένουν 20.000 άνθρωποι, ενώ η δομή χωρά 2.800. Από την αρχή του χρόνου έχουν εισέλθει παράνομα συνολικά 3.445 άτομα, εκ των οποίων οι 2.795 διά θαλάσσης από την Τουρκία στα νησιά και οι 650 από την ξηρά στην περιοχή του Εβρου.    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή