Το βιογραφικό του νέου αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Στέφανου Κολοκούρη

Το βιογραφικό του νέου αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Στέφανου Κολοκούρη

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεδρίασε, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) με αντικείμενο τις κρίσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Mε απόφαση του ΚΥΣΕΑ, νέος αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αναλαμβάνει ο αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο οποίος μέχρι σήμερα ήταν υπαρχηγός Επιχειρήσεων του ΠΣ.

Το βιογραφικό του:

Έμπειρος αξιωματικός, με συμμετοχή σε πολλές και δύσκολες επιχειρήσεις στη διάρκεια της θητείας του, είναι ο Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, που αναλαμβάνει, μετά την σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό, νέος αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος. Ο μέχρι σήμερα υπαρχηγός Επιχειρήσεων του ΠΣ, κατετάγη στο Σώμα το 1991 και αποφοίτησε από τη σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημιας το 1995 με το βαθμό του Ανθυποπυραγού.

Από τότε μέχρι σήμερα προήχθη σε όλους τους βαθμούς του ανώτατου αξιωματικού κατ’ επιλογή, μια καριέρα που «ανταμείφθηκε» με πέντε εύφημες μνείες, μια ευαρέσκεια, έναν έπαινο και έξι μετάλλια/διαμνημονεύσεις, μεταξύ άλλων του Χρυσού Σταυρού Τιμής, του Ταξιάρχη του Φοίνικα, αλλά και του Ταξιάρχη Τιμής.

Υπηρέτησε ως Αξιωματικός στον 1ο, 2ο, 5ο ΠΣ Αθηνών και στο 199-ΣΕΚΥΠΣ, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αιγίου, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Μολάων, Διοικητής Π.Υ. Μεγάρων, εκπαιδευτής στη Σχολή Πυροσβεστών και στην Πυροσβεστική Ακαδημία, όμως τα περισσότερα χρόνια του υπηρέτησε στην 1η ΕΜΑΚ, καταλαμβάνοντας διάφορες θέσεις ευθύνης για συνολικά 18 έτη και ουσιαστικά ταύτισε το όνομά του με την συγκεκριμένη υπηρεσία.

Τον Μάρτιο του 2014 προήχθη στο βαθμό του Αρχιπυράρχου και τοποθετήθηκε στη θέση του διοικητή τη 1ης ΕΜΑΚ. Τον Φεβρουάριο του 2018 προήχθη στο βαθμό του Υποστράτηγου και τοποθετήθηκε Συντονιστής Επιχειρήσεων, με έδρα τον Πειραιά.

Έχει λάβει μέρος σε πολλές και δύσκολες επιχειρήσεις, τόσο διάσωσης όσο και κατάσβεσης αστικών και δασικών πυρκαγιών, όπως οι σεισμοί στο Αίγιο το 1995, της Αθήνας το 1999, του Μαρόκου το 2003, αλλά και της Λέσβου και της Κω το 2017. Συμμετείχε στις επιχειρήσεις μετά τη συντριβή του αεροσκάφους της HELLIOS στο Γραμματικό Αττικής το 2005. Παρών ήταν και στις επιχειρήσεις για τις πλημμύρες στην Μάνδρα και στη Ν. Πέραμο το 2017, στο Ματούδι και το Προκόπι Ευβοίας το 2018, ενώ συμμετείχε στις πυρκαγιές στα Κύθηρα το 2017, στον Κάλαμο και στην Κινέττα, αλλά και στα Ψαχνά Ευβοίας το 2018.

Μετά την αποφοίτησή του από την Πυροσβεστική Ακαδημία, φοίτησε το 2002 στη Σχολή Πολιτικής Προστασίας στη Βαλάμπρ της Γαλλίας, ενώ το 2003 παρακολούθησε το Σχολείο «Τακτικές Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών» και «Αντιμετώπισης συμβάντων με Όπλα Μαζικής Καταστροφής». Το 2006 το Σχολείο «Τεχνικές Διάσωσης σε Σήραγγες» στη Γαλλία, το 2008 Σχολείο «Σπηλαιοδίασωσης» στην Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία και Σχολείο «Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών» στον Καναδά. Το 2011 Σχολείο «Αντιμετώπισης συμβάντων με Όπλα Μαζικής Καταστροφής», το 2018 Σχολείο «Εργασία σε ύψος με χρήση σχοινιών» και τέλος, το 2012 φοίτησε στην Σχολή Εθνικής Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο νέος Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967 και είναι πατέρας δύο παιδιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή