Επιστρέφει με όραμα το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Επιστρέφει με όραμα το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από τέσσερα επιτυχημένα χρόνια, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών επιστρέφει και φέτος, εξοπλισμένο ως συνήθως με εξωστρέφεια και μια ευρεία, φιλόδοξη ατζέντα. Από την Πέμπτη 5 έως την Κυριακή 8 Μαρτίου, περισσότεροι από 500 ομιλητές από 35 χώρες –ανάμεσα στους οποίους συναντά κανείς αξιοσημείωτες πολιτικές προσωπικότητες, κορυφαίους ακαδημαϊκούς και επιχειρηματίες αλλά και επιστήμονες διεθνούς φήμης– θα βρεθούν στη γραφική κωμόπολη, στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών και στο ξενοδοχείο «Αμαλία», για να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες και να χαρτογραφήσουν τις εξελίξεις σε ελληνικό, ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.

Κεντρική θεματική του φετινού συνεδρίου είναι η «Δράση με όραμα» – μια φράση η οποία θα αποτελέσει πυξίδα και θα καθοδηγήσει και τις 85 ποικιλόμορφες θεματικές ενότητες της ατζέντας. «Με αφορμή το ξεκίνημα μιας νέας κυβέρνησης, θεωρήσαμε πως είναι μια φράση που ταιριάζει ιδιαιτέρως στη φετινή χρονία», ανέφερε ο Συμεών Τσομώκος, ιδρυτής και πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του συνεδρίου, ξεδιπλώνοντας εν συνεχεία το αναλυτικό πρόγραμμα. Κάτω από την κεντρική αυτή θεματική, οι συζητήσεις θα αναπτυχθούν σε 5 πυλώνες: τη Γεωπολιτική και τις Αλλαγές στην Ισορροπία Δυνάμεων, το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις Τεχνολογικές Εξελίξεις και Μελλοντικές Τάσεις, τις Διαρθρωτικές Μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στην Ελλάδα και, τέλος, τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Ο τελευταίος πυλώνας, μάλιστα, αποτελεί νέα προσθήκη για τους διοργανωτές του συνεδρίου, την ίδια στιγμή που η βιωσιμότητα και ο συντονισμός απέναντι στην κλιματική αλλαγή ανάγονται παγκοσμίως σε κορυφαία προτεραιότητα.

«Μιλάμε πλέον σίγουρα για το σημαντικότερο συνέδριο στην ευρύτερη περιοχή των Νοτίων Βαλκανίων», ανέφερε με ενθουσιασμό στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του συνεδρίου Γιάννης Θωμάτος. Πράγματι, στα πέντε χρόνια του, το φόρουμ έχει διανύσει ένα εντυπωσιακό ταξίδι συνεχόμενης ανάπτυξης και αυξάνουσας σημασίας. Μερικοί αριθμοί αρκούν για να επιβεβαιώσουν τις δηλώσεις του κ. Θωμάτου: στην παρθενική συνεδρία του, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ξεκίνησε με 732 συμμετέχοντες και ομιλητές από 7 χώρες.

Ρεκόρ συμμετοχών

Συγκριτικά, το περυσινό συνέδριο συγκέντρωσε 2.900 παρευρισκομένους, με τους ομιλητές να προέρχονται από 32 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Αυστραλίας, της Κίνας και φυσικά των ΗΠΑ, οι οποίες διατηρούν τη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία. Φέτος, το φόρουμ αναμένεται να σπάσει τα προηγούμενα ρεκόρ του, όντας έτοιμο να υποδεχθεί πάνω από 3.000 συμμετέχοντες στους Δελφούς και στην ευρύτερη περιοχή. «Το φόρουμ, ωστόσο, θέλει να μεγαλώνει σε όλα τα επίπεδα», κατέληξε ο κ. Θωμάτος, συμπληρώνοντας πως χάρη στη φετινή συνεργασία των διοργανωτών με το Ιδρυμα Ωνάση, περίπου 200 φοιτητές θα λάβουν την υποτροφία Delphi Fellowship για να φιλοξενηθούν στους Δελφούς και να παρακολουθήσουν από κοντά το συνέδριο.

Πέρα από τα μεγέθη, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στοχεύει να ανεβάσει τον πήχυ και όσον αφορά το επίπεδο των ομιλητών. Πλάι στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο των Financial Times Μάρτιν Γουλφ, αλλά και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, σε μια από τις τελευταίες του επίσημες εμφανίσεις στο αξίωμα, θα βρίσκονται φέτος μια σειρά από πρόσωπα εξέχουσας διεθνούς σημασίας. Μεταξύ τους βρίσκονται ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ Τάο Ζανγκ, ο ιδρυτής του MIT Media Lab Νίκολας Νεγκροπόντε, ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ και ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Μαζί με την ολιστική ατζέντα και ένα εντυπωσιακό σύνολο ομιλητών, το φετινό Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών θα συμπεριλάβει και ένα πολιτιστικό δρώμενο: μια ειδική παράσταση από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Η συμβολική αξία του χώρου των Δελφών και η πολιτιστική του κληρονομιά είναι, άλλωστε, ανεκτίμητα χαρακτηριστικά του συνεδρίου, με ιδιαίτερη βαρύτητα για τους διεθνείς συμμετέχοντες. «Είναι συναρπαστικό αν σκεφτεί κανείς πως βρισκόμαστε στο ίδιο μέρος όπου βρισκόταν το σημαντικότερο μαντείο της αρχαιότητας», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Κ» ο Κρίστοφερ Γουάιλι, ο άνθρωπος που αποκάλυψε το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, κατά τη διάρκεια του περυσινού συνεδρίου. «Πραγματικά δεν θα μπορούσα να σκεφτώ έναν πιο συμβολικό τόπο για να εξετάσει κανείς το μέλλον», είχε συμπληρώσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή