Ο καθηγητής Πασχάλης Κιτρομηλίδης εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

Ο καθηγητής Πασχάλης Κιτρομηλίδης εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών, εξέλεξε σήμερα τον καθηγητή Πασχάλη Κιτρομηλίδη, τακτικό μέλος της στην προκηρυχθείσα έδρα «Ιστορία των πολιτικών θεωριών», στην τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών.

Ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης γεννήθηκε το 1949 στη Λευκωσία. Σπούδασε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και, αφού υπηρέτησε στην Εθνική Φρουρά (1968-1969), έλαβε υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright, χάρη στην οποία πραγματοποίησε πανεπιστημιακές σπουδές στην πολιτική επιστήμη στις ΗΠΑ.

Έλαβε το πτυχίο πολιτικών επιστημών από το πανεπιστήμιο Wesleyan University στο Middletown, Connecticut και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Harvard. Από το Harvard έλαβε το μεταπτυχιακό δίπλωμα και περαιτέρω δίδαξε υπό διάφορες ιδιότητες, από το 1978 έως το 1985.

Τo 1983 εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 1987 διετέλεσε τακτικός καθηγητής του ιδίου πανεπιστημίου.

Ο κ. Κιτρομηλίδης έχει διδάξει και σε άλλα πανεπιστήμια, ενώ το 2018 έλαβε το αριστείο ιστορικών και κοινωνικών επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών.

Επίσης, διετέλεσε διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (2000-2011), ενώ υπήρξε διάδοχος της Μέλπως Merlier στη διεύθυνση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών από το 1980 έως το 1994, και από το 1995 είναι γενικός γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου.

Έχει την επιστημονική επιμέλεια του Δελτίου του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, καθώς και των άλλων εκδόσεων του Κέντρου, με έμφαση στην «Έξοδο» του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Έλαβε 19 υποτροφίες και ερευνητικές χορηγίες από ελληνικά, αμερικανικά και βρετανικά ιδρύματα.

Είναι ή διετέλεσε μέλος διοικητικών συμβουλίων, πολλών επιστημονικών ιδρυμάτων και εταιρειών, είναι επίσης εκδότης ή μέλος συντακτικής επιτροπής επιστημονικών περιοδικών, καθώς και επίτιμος διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Θράκης και Βουκουρεστίου.

Έχει λάβει το βραβείο Eξαίρετης Πανεπιστημιακής διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου και Στ. Πνευματικού, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας Πανεπιστήμιο Κρήτης, καθώς και το First Lifetime Achievement Award, Ευρωπαϊκή Εταιρεία της Ιστορίας της Πολιτικής Σκέψης, το 2018.

Τα ενδιαφέροντά του τοποθετούνται εξαντλητικά στον Διαφωτισμό και την επίδρασή του στη Βαλκανική, στο φαινόμενο του έθνους και του εθνικισμού, στον συσχετισμό αυτού του φαινομένου με τη δημιουργία ανεξαρτήτων κρατών, στις σχέσεις μεταξύ των οργάνων της Πολιτείας και της Εκκλησίας και στις πολιτικές και κοινωνικές ιδέες κατά τον 18ο-19ο αιώνα. Άλλος κύκλος ενδιαφερόντων του, καλύπτει τα προβλήματα της ίδρυσης σύγχρονων μικρών κρατών με έμφαση στην πολιτιστική και πολιτική πορεία της Κύπρου από την ξενική κατοχή έως την ανεξαρτησία (1960) και τα πολύπλοκα προβλήματα που ανέκυψαν έκτοτε.

Επίσης, έχει εκπονήσει πολλές εργασίες που αναφέρονται στην Ορθοδοξία και στον ρόλο της στον κόσμο, ιδίως στα Βαλκάνια, καθώς και στον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας.

Εξέδωσε και επιμελήθηκε 49 αυτοτελή έργα και δημοσίευσε 260 άρθρα και βιβλιοκρισίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή