Δωρεά ενίσχυσης του «Ευαγγελισμού»

Δωρεά ενίσχυσης του «Ευαγγελισμού»

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναμόρφωση της μονάδας εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και του τμήματος επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) της «ναυαρχίδας» του ΕΣΥ, όπως έχει χαρακτηριστεί το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», εντάσσει στις δράσεις του για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Οπως ανακοίνωσε χθες σε εκδήλωση παρουσίασης του εν εξελίξει προγράμματος «Πρωτοβουλία για την Υγεία» ο πρόεδρος του ιδρύματος Ανδρέας Δρακόπουλος, η συγκεκριμένη δράση θα υποστηριχθεί από κοινού με άλλους δύο δωρητές, την κ. Αλίκη Περωτή και τους κ.κ. Θανάση και Μαρίνα Μαρτίνου, ενώ το συνολικό ύψος της δωρεάς θα είναι 3,5 εκατ. ευρώ.

Η συγκεκριμένη χορηγία είναι η τελευταία –χρονικά τουλάχιστον– που ανακοινώνει το ίδρυμα, το οποίο ξεκίνησε το πρόγραμμα «Πρωτοβουλία για την Υγεία» με αρχικό προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ, ποσό που σήμερα έχει ανέλθει σε 420 εκατ. ευρώ, «όχι επειδή “έφυγε” το budget, αλλά επειδή συμπεριλάβαμε πιο πολλές δράσεις», όπως δήλωσε ο κ. Δρακόπουλος. Ο ίδιος ξεκίνησε την παρουσίαση διευκρινίζοντας ότι το ίδρυμα «πάντα συμπληρώνει και δεν αναπληρώνει το κράτος», τονίζοντας πως «δεν θέλουμε να αναπληρώσουμε, δεν μπορούμε και δεν θα έπρεπε».

Αφού αναφέρθηκε στα διάφορα στάδια των συζητήσεων με τις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας έως ότου η αρχική ιδέα για την ανακαίνιση του «Ευαγγελισμού» εξελιχθεί σε δράσεις για ανέγερση τριών νοσοκομείων, αγορά εναέριων μέσων για το ΕΚΑΒ, ακριβού εξοπλισμού για νοσοκομεία, ενίσχυση του νοσηλευτικού τομέα της χώρας και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τις λοιμώξεις και το τραύμα, τόνισε ότι «σε αυτή την προσπάθεια μάθαμε ως ίδρυμα τα καλά αποτελέσματα που μπορεί να φέρουν οι συνεργασίες ανθρώπων με γνώμονα το κοινό καλό».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, Υγείας Βασίλη Κικίλια, Παιδείας Νίκης Κεραμέως, του τέως υπ. Υγείας Ανδρέα Ξανθού, του τέως αναπλ. υπουργού Παύλου Πολάκη και του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, ο οποίος παρουσίασε τα σχέδια για τα τρία νέα νοσοκομεία που αναμένεται να έχουν ανεγερθεί έως το 2025 σε Κομοτηνή, Σπάρτη και Θεσσαλονίκη (Παιδιατρικό). Και στα τρία σχέδια των νοσοκομείων «πρωταγωνιστές» είναι το φως και η επαφή με τη φύση. Θα διαθέτουν αποκλειστικά μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια, τα οποία, όπως σημείωσε ο αρχιτέκτονας, είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να μοιάζουν ότι επιπλέουν στα δέντρα. «Θέλουμε να κάνουμε νοσοκομεία που να ενώνουν την ιατρική, την ανθρώπινη και την περιβαλλοντική αριστεία», ανέφερε. 

Εκτός από τα τρία νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ θα ενισχυθεί έως τον ερχόμενο Οκτώβριο με δύο νέα ελικόπτερα και έως τον Απρίλιο του 2021 με δύο αεροπλάνα για τις αεροδιακομιδές. Εως τον ερχόμενο Μάρτιο θα έχει εγκατασταθεί νέος εξοπλισμός στον «Ευαγγελισμό» και έως τον Μάρτιο 2025 θα έχουν ολοκληρωθεί οι δωρεές για την ενίσχυση του νοσηλευτικού τομέα στον «Ευαγγελισμό» και στο ΕΚΠΑ. Τέσσερα μηχανήματα PET/CT θα έχουν τοποθετηθεί στα νοσοκομεία Ιωαννίνων, Λάρισας, Αλεξανδρούπολης και Ηρακλείου έως τον Απρίλιο του 2021, ενώ έως τον Μάρτιο 2025 το ίδρυμα θα χρηματοδοτεί εκπαιδευτικά προγράμματα για την πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων και για την αντιμετώπιση του τραύματος.

«Ευχαριστώ για την εμπειρία που έζησα μαζί σας σε μια δύσκολη για τη χώρα περίοδο», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος, σημειώνοντας ότι με τις δράσεις του στον τομέα της Υγείας το ίδρυμα στήριξε το κοινωνικό κράτος και τον κοινωνικό ιστό στην Ελλάδα. «Ο πυλώνας της Υγείας είναι ο δείκτης ευαισθησίας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στον άνθρωπο», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκφράζοντας την ευχή να υπάρξουν και συνεχιστές αυτής της εθνικής προσφοράς του ιδρύματος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή