Τα πρόσωπα πίσω από την έρευνα για τη μεγαλύτερη τραγωδία της Μεσογείου – Το ναυάγιο του ORIA

Τα πρόσωπα πίσω από την έρευνα για τη μεγαλύτερη τραγωδία της Μεσογείου – Το ναυάγιο του ORIA

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικό ρόλο στην ιστορική έρευνα για τη μεγαλύτερη τραγωδία της Μεσογείου και τη δημιουργία του μνημείου στην παραλία του Χάρακα έπαιξαν οι τοπικές αρχές της Κερατέας και ο δύτης που ανακάλυψε το ναυάγιο. 

Το 2009 εκδίδεται το βιβλίο του Γιώργου Ιατρού «Η Νήσος του Πατρόκλου του Δήμου Κερατέας». Περιλαμβάνει ρεπορτάζ για την τραγωδία του ORIA του Νίκου Πηγαδά και άγνωστα ιστορικά στοιχεία και φωτογραφίες. Ο τότε δήμαρχος Κερατέας και Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Λαυρεωτικής, Σταύρος Ιατρού, στέλνει επιστολή στον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για να δημιουργηθεί ένα μνημείο στην παραλία Χάρακα απέναντι από τη νήσο του Πατρόκλου, στη μνήμη των 4.100 θυμάτων του ORIA. Οι περισσότεροι ήταν Ιταλοί στρατιώτες και αξιωματικοί, αιχμάλωτοι των Γερμανών, που χάθηκαν στις 12 Φεβρουαρίου του 1944. Η απάντηση από την Ιταλική Πρεσβεία της Αθήνας για την κατασκευή του μνημείου είναι αρνητική.

Όμως, με πρωτοβουλία του πολιτιστικού φορέα της Κερατέας «Χρυσή Τομή», δύο χρόνια αργότερα και αφού συγγενείς των θυμάτων του ORIA επισκέπτονται την παραλία του Χάρακα και αφήνουν λουλούδια και τα 4.100 ονόματα των θυμάτων σ΄ ένα εικονοστάσι που υπάρχει εκεί, γίνεται συνάντηση με τον γλύπτη Θύμιο Πανουργιά και ξεκινάει η ανίδρυση του μνημείου. Τον γλύπτη συναντά ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου συγγενών αγνοουμένων του ORIA Μικέλε Γκιραλντέλι με τον δήμαρχο και εκπρόσωπο της «Χρυσής Τομής», και εξετάζονται διάφορες εκδοχές του μνημείου. Τελικά το μνημείο ανεγείρεται το 2014 με χορηγία του εφοπλιστή Αθανασίου Μαρτίνου, της «Χρυσής Τομής» και του Δήμου Σαρωνικού (δήμαρχος Π. Φιλίππου).

Την ημέρα της ανίδρυσης του μνημείου, τον Φεβρουάριο του 2014 (εβδομήντα χρόνια μετά το γεγονός) οργανώνεται στην Κερατέα εκδήλωση φιλίας και υποδοχής 50 Ιταλών συγγενών των θυμάτων του ORIA από την «Χρυσή Τομή» με παρουσίαση του βιβλίου «Η Καραβάνα στο Βυθό της θάλασσας» του Πάολο Τσιάμπι (εκδ. Α-Ω, «Χρυσή Τομή» 2014) με έναν συνταρακτικό μονόλογο ενός στρατιώτη του ORIA που πρόκειται σύντομα να μεταφερθεί και στη θεατρική σκηνή.

Το ξεχασμένο από τη λήθη γεγονός του ναυαγίου γίνεται στη συνέχεια γνωστό από το ντοκιμαντέρ «memORIA» του Γιώργου Ιατρού, παραγωγή της «Χρυσής Τομής» το 2015. Προβάλλεται στην Ελλάδα (στην κρατική τηλεόραση και σε πολλές πόλεις της χώρας) και στην Ιταλία και αποσπά τρία βραβεία σε ελληνικά φεστιβάλ ντοκιμαντέρ. 

Πρέπει να σημειωθεί ο σημαντικός ρόλος στην ανακάλυψη του ναυαγίου από τον δύτη Αριστοτέλη Ζερβούδη το 1999 και οι επαφές του με το δίκτυο συγγενών των αγνοουμένων του ORIA. Η ταυτοποίηση έγινε ύστερα από έρευνα στα αρχεία της Γερμανικής Ναυτικής Διοίκησης το 2001. Το 2002 ο Αριστοτέλης Ζερβούδης, έπειτα από έρευνες που διενήργησε στο βυθό με τους δύτες Αντώνη Γκάφα και Δημήτρη Καρτέρη, δημοσιοποίησε την πρώτη έγκυρη αναφορά για την κατάσταση του ναυαγισμένου ORIA. Για τις υπηρεσίες του και την συνεισφορά του στις καταδυτικές αποστολές, του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ιππότη και το μετάλλιο του Τάγματος του Αστέρα της Ιταλίας από τον Πρόεδρο της ιταλικής δημοκρατίας. 

Ακόμη, ο δύτης και συγγραφέας Κώστας Θωκταρίδης περιέλαβε το 2015 εκτεταμένες αναφορές στο ORIA, στο βιβλίο του «Ναυάγια στον ελληνικό βυθό» (εκδ. Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή