Κλείνει ο φονικός κύκλος Πάσσαρη

Κλείνει ο φονικός κύκλος Πάσσαρη

9' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γλαφυρή απεικόνιση, αν όχι της παγκοσμιοποίησης, σίγουρα της «βαλκανοποίησης» του εγκλήματος, αποτελεί η υπόθεση Πάσσαρη. Οι λεπτομέρειες της διαφυγής του στη Ρουμανία, της δράσης των συνεργών του και του ανθρωποκυνηγητού των διωκτικών αρχών αποκαλύπτουν όλες τις παραμέτρους του τρόπου με τον οποίο το οργανωμένο έγκλημα δρα, κλείνει στόματα, εξαγοράζει συνειδήσεις και νομιμοποιεί τα παράνομα κέρδη.

Ας πάμε χρονικά λίγο πίσω, στην τελευταία φορά που οι διωκτικές αρχές έφθασαν σε απόσταση αναπνοής από τον Πάσσαρη. Στις 31 Ιουλίου, ο κακοποιός κατάφερε να ξεφύγει από μπλόκο που του είχαν στήσει οι αστυνομικοί μέσα στο διαμέρισμα του Δημήτρη Πολυδωρόπουλου, στο Νέο Κόσμο. Τραυματισμένος από σφαίρα, η οποία όμως, σύμφωνα με την αστυνομία, «δεν χτύπησε κόκκαλο», ο Πάσσαρης πέτυχε για άλλη μια φορά να εξαφανιστεί.

Οπως έγραψε χθες η «K» και επιβεβαιώθηκε επίσημα από τις ανακοινώσεις του διευθυντή της Ασφάλειας, υποστρατήγου κ. Γιώργου Αγγελάκου, ο κακοποιός κατάφερε να φύγει από την Ελλάδα μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου, περνώντας με τη βοήθεια συνεργών του τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, για να καταλήξει στη Ρουμανία. Μαζί του εγκατέλειψε τη χώρα μας ο Ρουμάνος συνεργός του σε ληστείες, γνωστός στην Ελληνική Αστυνομία με το όνομα Μάριο Ραντουκάν, 29 ετών.

Η πληροφορία

Στη Ρουμανία για ένα χρονικό διάστημα έζησε στην πόλη Αρντενουάν, όπου ο Ραντουκάν διατηρεί εξοχική κατοικία. Οι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με πληροφορίες, πληροφορήθηκαν έπειτα από τη σύλληψη Ρουμάνων σε επιχείρηση στην Κόρινθο, ότι ο Πάσσαρης βρίσκεται στη Ρουμανία. Από τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων ατόμων με τους οποίους ο κακοποιός είχε επαφή, επιβεβαιώθηκε ότι ο Πάσσαρης βρισκόταν στη Ρουμανία.

Τότε αποφασίσθηκε να μεταβεί στη Ρουμανία κλιμάκιο αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., με πλήρη μυστικότητα. Επισήμως οι Ελληνες αξιωματικοί ήρθαν αμέσως σε επαφή με τους Ρουμάνους συναδέλφους τους και συνεργάστηκαν αρμονικά για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, αρχικά οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έφθασαν στη Ρουμανία υποδυόμενοι τους τουρίστες και άρχισαν να διενεργούν ανεξάρτητες έρευνες, φοβούμενοι το ενδεχόμενο διαρροής της πληροφορίας ότι ο Πάσσαρης βρίσκεται στη Ρουμανία, εάν την αποκάλυπταν στους συναδέλφους τους.

Οταν τα ξημερώματα της Κυριακής έγινε στο Βουκουρέστι ληστεία σε βάρος ανταλλακτηρίου συναλλάγματος, στη διάρκεια της οποίας δολοφονήθηκαν ο ιδιοκτήτης κι ένας υπάλληλος, οι Ελληνες αξιωματικοί ήταν βέβαιοι ότι ένας εκ των δραστών ήταν ο Πάσσαρης. Τη βεβαιότητά τους αυτή μετέφεραν στους Ρουμάνους συναδέλφους τους.

Στη Ρουμανία, οι Αρχές ενημερώνονται άμεσα όταν κάποιος αλλοδαπός ενοικιάζει διαμέρισμα. Για το λόγο αυτόν ο Πάσσαρης είχε βάλει την 21χρονη φίλη του και συνεργό στη ληστεία Μιοάρα Παντίλα να ενοικιάσει πολλά διαμερίσματα στην πόλη με τα δικά της στοιχεία. Αμέσως μετά τη ληστεία, από τις έρευνες, οι ρουμανικές αρχές εντόπισαν πέντε από αυτά τα κρησφύγετα και πραγματοποίησαν ταυτόχρονες επιχειρήσεις.

Σε ένα από αυτά συνελήφθη ο Πάσσαρης, σε ένα δεύτερο η Παντίλα, η οποία αμέσως ομολόγησε τα πάντα στις Αρχές, και σε ένα τρίτο τα πειστήρια του εγκλήματος.

Οπως αποκάλυψε χθες ο κ. Αγγελάκος, το πραγματικό όνομα του συνεργού του Πάσσαρη, Μάριο Ραντουκάν, ο οποίος αναζητείται από τη αστυνομία της Ρουμανίας, είναι Πάολο Πόπα. Στη Ρουμανία έσπευσε χθες το πρωί ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος κ. Φώτης Νασιάκος, συνοδευόμενος από κλιμάκιο αξιωματικών. Είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν για λίγα λεπτά με τον Πάσσαρη, ο οποίος όμως αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις τους και προκλητικά τους δήλωσε ότι οι Αρχές της Ρουμανίας δεν έχουν στοιχεία σε βάρος του και δεν μπορούν να τον κρατήσουν.

Χθες, ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής αποκάλυψε τη δράση του Πάσσαρη από τον περασμένο Φεβρουάριο που απέδρασε από το Γενικό Κρατικό, αφήνοντας πίσω του δύο νεκρούς αστυνομικούς. Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, ο Πάσσαρης είναι ο δολοφόνος του ταμία της ΔΕΗ Περιστερίου I. Παπαλεξανδρή, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ληστείας των περασμένο Μάρτιο. Δολοφόνησε επίσης την 22χρονη Βουλγάρα ιερόδουλο Μπλάγκα Σλάβτσεβα τον περασμένο Μάιο, με την οποία έμεινε για δύο ημέρες σε ξενοδοχείο του Φαλήρου. Μετά τη δολοφονία της κοπέλας λήστεψε στον Πειραιά ένα τουριστικό γραφείο κι ένα χρωματοπωλείο. Διέφυγε επιβαίνοντας σε κλεμμένο αυτοκίνητο, το οποίο εγκατέλειψε έπειτα από ανθρωποκυνηγητό της αστυνομίας και αφού πυροβόλησε εναντίον των αστυνομικών. Τον Ιούλιο λήστεψε μαζί με τον Ραντουκάν την Εμπορική Τράπεζα Αλίμου. Υπάρχουν επίσης στοιχεία για συμμετοχή του σε ληστείες σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος και σε ταξιδιωτικό γραφείο στον Πειραιά, όπως και σε βάρος της Εθνικής Τράπεζας Κιάτου, με λεία 52 εκατομμυρίων και σε βάρος της Alpha Bank στη Βούλα, με λεία 31 εκατομμυρίων δραχμών.

Ψυχισμός ενός ανήμερου θηρίου

Το βλέμμα του Πάσσαρη, οι αντιδράσεις του, οι κινήσεις του -σαν ανήμερο θηρίο- στα χέρια των Ρουμάνων αστυνομικών είναι από τις εικόνες που εντυπώνονται, προκαλούν απορίες. Ποιος είναι ο ψυχισμός ενός ανθρώπου που εκτελεί με απίστευτη ψυχραιμία, που πραγματοποιεί δεκάδες ληστείες και δεν διστάζει «να τα βάλει με όλους»; Με βάση τα δεδομένα από την ειδησεογραφία, η γεν. γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων κ. Βασιλική Μπουκουβάλα, μιλώντας στην «K», εκτιμά ότι ο εγκλεισμός από την εφηβική ηλικία μπορεί να επιβαρύνει τα όποια αρνητικά στοιχεία… Ατομα με ανάλογη συμπεριφορά, έχουν ισχυρή επιθετικότητα, αδυναμία κοινωνικής προσαρμογής, που οδηγούν σε εκδηλώσεις παραβατικότητας. Τα ίδια άτομα διακατέχονται από πολύ μεγάλο άγχος, που μπορεί να τα οδηγήσει σε ακραίες κινήσεις, που είτε έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία είτε η οργή τους στρέφεται στον ίδιο τους τον εαυτό… H κ. Μπουκουβάλα υπογραμμίζει, πάντως, ότι είναι αντιδεοντολογικό να εξειδικεύει κανείς την περίπτωση Πάσσαρη χωρίς να τον έχει εξετάσει.

Εγκληματίας αλλά και φιλόζωος…

Σε έναν μαραθώνιο ενημέρωσης των διωκτικών Αρχών της Ρουμανίας για την επικινδυνότητα του Κώστα Πάσσαρη αποδύθηκαν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Οπως δήλωσε ο διευθυντής της Ασφάλειας κ. Αγγελάκος, επισκέφθηκαν τις πόλεις Κωστάντζα, Μπακού, Γαλάτσι και είχαν επαφές με τις τοπικές αστυνομικές Αρχές. Σύμφωνα, ωστόσο, με άλλες πληροφορίες, οι Ελληνες αξιωματικοί έφτασαν στην απομακρυσμένη και δύσβατη επαρχία του Μπακού μυστικά, χωρίς να ενημερώσουν τις ρουμανικές Αρχές, ακολουθώντας τα ίχνη του συνεργού του Πάσσαρη, Μάριο Ραντουκάν ή Πόπα. Πίστευαν ότι αυτός ήταν το «κλειδί» που θα τους οδηγούσε στη σύλληψη του κακοποιού. Εντόπισαν το εξοχικό του στην πόλη Αρντεουάν, όπου ο Πόπα είχε αναπτύξει επενδυτική δραστηριότητα. Εκεί είδαν το σκυλί του Κώστα Πάσσαρη, το οποίο είχε στείλει στη Ρουμανία η συλληφθείσα τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα φίλη του, Εβελίνα Κάρκου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλεξαν, συχνά επισκεπτόταν το σπίτι και τάιζε το σκυλί κάποιος που μίλαγε ελληνικά. Τότε πλέον ήταν απολύτως σίγουροι ότι βρίσκονταν πολύ κοντά στον διαβόητο κακοποιό.

Τα σενάρια για έκδοση και δίκες

Της Αθηνάς Καραλή

Το θρίλερ της σύλληψης του Κώστα Πάσσαρη διαδέχτηκε χθες το θρίλερ της έκδοσής του στη χώρα μας, καθώς ο διαβόητος κακοποιός έχει διαπράξει σοβαρά κακουργήματα στη Ρουμανία και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση οι ρουμανικές Αρχές έχουν δικαίωμα να τον δικάσουν εκεί. Την ίδια ώρα, με εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Φίλιππου Πετσάλνικου, ο αντεισαγγελέας Εφετών κ. Παν. Νικολούδης ανέλαβε να συγκεντρώσει όλες τις κατηγορίες που εκκρεμούν στην Ελλάδα εις βάρος του Πάσσαρη και να συντάξει την αίτηση των ελληνικών Αρχών για την έκδοσή του στη χώρα μας.

Η αίτηση έκδοσης θα είναι έτοιμη στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ έγινε γνωστό ότι από τον περασμένο Μάιο ο εισαγγελέας Εφετών Αθηνών είχε εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον καταζητούμενο κακοποιό. O υπουργός Δικαιοσύνης απαντώντας χθες σε ερωτήσεις για την τύχη της αίτησης έκδοσης του Πάσσαρη, δήλωσε ότι «σύμφωνα με το άρθρο 19 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης η Ρουμανία δικαιούται να μην εκδώσει τον Πάσσαρη στην Ελλάδα μέχρι να ολοκληρωθούν οι δικαστικές διαδικασίες εκεί, να δικαστεί για τα αδικήματα της ληστείας μετά φόνου που έχει διαπράξει ακόμη και να εκτίσει την ποινή που θα του επιβληθεί και στη συνέχεια να εκδοθεί στη χώρα μας». Ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξει μία μέση λύση, όταν ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία στη Ρουμανία, δηλαδή η δίκη του, να εκδοθεί προσωρινά στην Ελλάδα να του απαγγελθούν οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει στη χώρα μας, να καταδικαστεί και να επιστρέψει και πάλι στη Ρουμανία για να εκτίσει την ποινή που θα του έχει επιβάλει η ρουμανική δικαιοσύνη…

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Αντ. Ρουπακιώτης θεωρεί τη λύση αυτή πιθανή και σημειώνει: «Ολα τα ζητήματα είναι ανοιχτά γιατί μιλάμε για συνδυασμό διατάξεων διαφόρων συμβάσεων».

Ικανοποίηση κ. K. Σημίτη

Την ικανοποίησή του για τη σύλληψη Πάσσαρη και τις προσπάθειες της ΕΛ.ΑΣ. εξέφρασε ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. O κ. Χρ. Πρωτόπαπας προσέθεσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει οτιδήποτε για να επιτευχθεί η γρήγορη έκδοση του κακοποιού. Αντιφατικές σε ό,τι αφορά την ανάμιξη της ΕΛ.ΑΣ. στη σύλληψη του Πάσσαρη ήταν οι δηλώσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. O εκπρόσωπος Τύπου κ. Θ. Ρουσόπουλος χαρακτήρισε μεν θετικό το γεγονός της σύλληψης, υπογράμμισε όμως ότι η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη και «η ΕΛ.ΑΣ. έκανε όσο καλύτερα μπορούσε τη δουλειά της». O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Πρ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι «ο τρόπος διαφυγής του εγκληματία και η όλη διαδικασία σύλληψής του εκθέτει ανεπανόρθωτα την πολιτική ηγεσία και όχι τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.». O κ. M. Εβερτ σημείωσε ότι δεν πρόκειται για επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ., ενώ ο τομεάρχης Δημόσιας Τάξης κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης είπε ότι ο Πάσσαρης συνελήφθη Κυριακή,το γεγονός ανακοινώθηκε Τρίτη και «αυτό δείχνει ότι η ΕΛ.ΑΣ. δεν είχε πάρει μυρωδιά».

Σύνορα: τα περάσματα και τα κυκλώματα…

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. O Κώστας Πάσσαρης δεν θα πρέπει να δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να βγει από την Ελλάδα μέσω της ελληνοβουλγαρικής μεθορίου, αν είχε, όπως φαίνεται, κάποιους συνεργάτες «από την άλλη μεριά».

Τα σύνορα με τη Βουλγαρία, παρά τα αυξημένα μέτρα φρούρησης, αποτελούν «χάρτινα τείχη» για το οργανωμένο έγκλημα, που δραστηριοποιείται ένθεν κακείθεν της οριογραμμής.

Οι λαθρέμποροι εκμεταλλεύονται το δύσβατο του έδάφους και μπαινοβγαίνουν με, ευκολία στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα κατά καιρούς στοιχεία και τις πληροφορίες των Αρχών.

Η οροσειρά της Ροδόπης και το Μπέλλες είναι γεμάτα από κακοτράχαλα μονοπάτια στις πλαγιές και τις χαράδρες, μέσω των οποίων πηγαινοέρχονται όσοι εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες.

Σε πόλεις της νότιας Βουλγαρίας όπως το Σαντάνσκι, το Πετρίτσι, το Γκότσε Ντέλτσεφ, υπάρχουν άτομα που κάνουν αποκλειστικά τη δουλειά του οδηγού περασμάτων.

Εναντι αδράς αμοιβής μεταφέρουν στην Ελλάδα ή παραλαμβάνουν στη βουλγαρική μεθόριο, με σκοπό να προωθήσουν στα ενδότερα τη χώρας τους, όσους έχουν λόγους να μη μετακινούνται μέσω των νομίμων οδών.

Δεν είναι ασύνηθες το φαινόμενο αλλοδαπές που απευλαύνονται από την Ελλάδα στη Βουλγαρία να επιστρέφουν την επομένη μέσω των περασμάτων στην περιοχή του Σιδηροκάστρου ή της Ορεστιάδας.

Για τους Ρουμάνους ήταν ένα σοκ…

Της Ελενας Καρανάτση

Το ενδιαφέρον του ρουμανικού έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου μονοπώλησε η σύλληψη του Πάσσαρη, ενώ συγκλονισμένη είναι η κοινή γνώμη της Ρουμανίας από την αιματηρή ληστεία σε ανταλλακτήριο του Βουκουρεστίου.

«Για τους πολίτες της Ρουμανίας το έγκλημα στο ανταλλακτήριο ήταν πρωτόγνωρο. Δεν έχουν συμβεί παρόμοια περιστατικά και για το λόγο αυτόν η είδηση προκάλεσε σοκ στο Βουκουρέστι», λέει στην «K» ο σύμβουλος Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στη ρουμανική πρωτεύουσα κ. Αλέξης Γεωργιάδης. Σύμφωνα με δηλώσεις Ρουμάνων αξιωματούχων, υπήρχε από την αρχή η υποψία ότι ο δράστης μπορεί να μην είναι Ρουμάνος διότι σπανίως καταγράφονται στη χώρα τους ληστείες μετά φόνου.

Η είδηση, όμως, έκανε και το γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων Associated Press και Reuters, που αναφέρονται στον «πλέον καταζητούμενο Ελληνα εγκληματία, του οποίου η ικανότητα να διαφεύγει της σύλληψης οδήγησε στην παραίτηση του πρώην αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Ιωάννη Γεωργακόπουλου».

Η σύλληψη του Πάσσαρη κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα των ρουμανικών εφημερίδων, οι οποίες αφιέρωσαν εκτενέστατα ρεπορτάζ όχι μόνο στα όσα διαδραματίστηκαν στο Βουκουρέστι, αλλά και στο ιστορικό της δράσης του στην Ελλάδα. Ειδικότερα, η εφημερίδα Cotidianul αναφέρει ότι «παρακολουθούμενος από την Interpol για τη δολοφονία τεσσάρων αστυνομικών, ο εγκληματίας του ανταλλακτηρίου είναι Ελληνας». Μια άλλη ημερήσια εφημερίδα της Ρουμανίας, η Evenimentul Zilei, γράφει στην πρώτη σελίδα ότι «δράστης της ληστείας είναι Ελληνας δολοφόνος».

Η εφημερίδα Ziua αφιερώνει ολόκληρη τη δεύτερη σελίδα της στον Πάσσαρη, επισημαίνοντας ότι «σύμφωνα με την αστυνομία, ένας από τους λόγους που ο Πάσσαρης έκανε τη ληστεία είναι ότι είχε ανάγκη από χρήματα». Πιο λακωνική, η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία ρουμανική εφημερίδα Aderavul περιορίζεται να ανακοινώσει ότι «συνελήφθη ο δράστης της ληστείας του ανταλλακτηρίου».

Πάντως, η χθεσινή κοινή ανακοίνωση της ηγεσίας της ρουμανικής και της ελληνικής αστυνομίας, αλλά και οι δηλώσεις του υφυπουργού Εσωτερικών της Ρουμανίας κ. Τόμας Ζαχαρίαν για σημαντική συνδρομή της ελληνικής αστυνομίας στη διαλεύκανση της υπόθεσης, έρχονται να αμβλύνουν τις όποιες αρνητικές εντυπώσεις και αμφιβολίες σκιάζουν το ποσοστό «συμβολής» των ελληνικών Αρχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή