Υποπτο για κορωνοϊό κρούσμα στον Ευαγγελισμό

Υποπτο για κορωνοϊό κρούσμα στον Ευαγγελισμό

1' 41" χρόνος ανάγνωσης

Συναγερμός σήμανε χθες το απόγευμα στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, για ενδεχόμενο ύποπτο κρούσμα του νέου κορωνοϊού, όταν προσήλθε στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου ασθενής με συμπτώματα γρίπης ύστερα από πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για άνδρα περίπου 30 ετών, ο οποίος είχε επιστρέψει πριν από λίγες ημέρες από ταξίδι στην Κίνα και εμφάνισε συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του κορωνοϊού. Ο ασθενής υποβλήθηκε σε εξετάσεις σε απομονωμένο χώρο στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου, ενώ κλινικά δείγματα εστάλησαν στο εργαστήριο μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο είναι ένα από τα εργαστήρια αναφοράς για τον κορωνοϊό. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αναμένονταν αργά χθες το βράδυ.

Σημειώνεται ότι ο Ευαγγελισμός είναι ένα από τα 13 νοσοκομεία «υποδοχής» κρουσμάτων του κορωνοϊού 2019-nCoV, τα οποία διαθέτουν υποδομές και εξοπλισμό για να νοσηλεύσουν σε συνθήκες απομόνωσης ασθενείς με τη νόσο, και οφείλουν να ακολουθούν συγκεκριμένο πρωτόκολλο διαχείρισης των περιστατικών, αφού ενημερώσουν άμεσα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει ο ΕΟΔΥ, τα νοσοκομεία οφείλουν να ορίσουν συγκεκριμένους επαγγελματίες που θα εμπλακούν αποκλειστικά στη νοσηλεία των ασθενών με κορωνοϊό, αλλά και να έχουν ιατρικό εξοπλισμό (στηθοσκόπια, θερμόμετρα, πιεσόμετρα) και φορητά ακτινολογικά και διαγνωστικά μηχανήματα αποκλειστικής χρήσης για τον κάθε ασθενή με κορωνοϊό. Κάθε άτομο που έρχεται σε στενή επαφή με τον ασθενή θα πρέπει να εφαρμόζει απλή χειρουργική μάσκα, οφθαλμική προστασία/προστασία προσώπου, καθαρή μη αποστειρωμένη αδιάβροχη ρόμπα με μακριά μανίκια, γάντια και να τηρεί μέτρα υγιεινής των χεριών.

Πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Υγείας εξουσιοδότησε τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας να προχωρήσει σε άμεσες προσλήψεις με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, για να ενισχύσει τόσο τα νοσοκομεία όσο και τα εργαστήρια και τις πύλες εισόδου της χώρας μας για την καλύτερη αντιμετώπιση εμφάνισης του κορωνοϊού και στη χώρα μας.

Στα μέσα της εβδομάδας, αυστηροποιήθηκε η επιτήρηση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», με τη θερμομέτρηση με υπέρυθρα θερμόμετρα επιβατών από πτήσεις που φτάνουν απευθείας από την Κίνα, ενώ έχουν αναρτηθεί αφίσες με πληροφορίες για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν οι ταξιδιώτες, ενώ μοιράζονται και σχετικά φυλλάδια.