Η βασίλισσα Φρειδερίκη μας ξανασυστήνεται στο νέο βιβλίο του Κ. Μ. Σταματόπουλου

Η βασίλισσα Φρειδερίκη μας ξανασυστήνεται στο νέο βιβλίο του Κ. Μ. Σταματόπουλου

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο βιβλίο του «Περί της βασιλείας στη νεότερη Ελλάδα», ο Κώστας Μ. Σταματόπουλος αναφέρεται στον λατινικό όρο damnatio memoriae. Είναι η καταδίκη της μνήμης, η διαδικασία που οργανώνει μια πολιτεία για να σβήσει κάθε ίχνος ζωής ενός ατόμου, έτσι ώστε να φαίνεται ότι δεν υπήρξε ποτέ. Αν επισκεφθεί κανείς το Τατόι, μάλλον θα δικαιώσει τον ιστορικό. Δεν είναι μονάχα το γεγονός ότι κάποιοι μανιακοί έχουν επιχειρήσει να ξεκολλήσουν με σουγιάδες το χυτό μέταλλο από τα εγχάρακτα ονόματα στους τάφους των βασιλέων, όσο το ότι δεν υπάρχει καμία σήμανση ή επιγραφή που να δηλώνει στον επισκέπτη ποιοι ζούσαν εκεί. Εως σήμερα, το Τατόι υπάρχει εν κενώ.

Ο Σταματόπουλος, ως θεράπων της επιστήμης της Ιστορίας, έχει βάλει ως στόχο να αναδείξει ορισμένα υποφωτισμένα ή σκοπίμως αποσιωπημένα γεγονότα που σχετίζονται με τον θεσμό της βασιλείας στην πατρίδα μας. Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται και το τελευταίο βιβλίο του, από τις Εκδόσεις Καπόν, που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο Κότσεν Χολ της Γενναδείου. Πρόκειται για το τρίτομο «Ημερολόγιο της Βασίλισσας Φρειδερίκης 1938-1967», που κυκλοφορεί μαζί με ένα ωραίο φωτογραφικό λεύκωμα: μια έρευνα που φέρνει στο φως αδιαμφισβήτητα τεκμήρια και αναδεικνύει γεγονότα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να επιχειρείται, με επιστημονικές αξιώσεις, μια νέα αφήγηση εκείνων των δεκαετιών, κατά τις οποίες η Φρειδερίκη υπήρξε κεντρική μορφή.

Η βασίλισσα Φρειδερίκη μας ξανασυστήνεται στο νέο βιβλίο του Κ. Μ. Σταματόπουλου-1

Το Κότσεν Χολ είχε γεμίσει από νωρίς και παρά το γεγονός ότι θέση εξασφάλιζε όποιος είχε φροντίσει να επιβεβαιώσει κράτηση, εμφανίστηκαν δεκάδες άνθρωποι που ήθελαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση. Παρόντες ο Κωνσταντίνος με την Αννα Μαρία αλλά και η βασίλισσα Σοφία με την πριγκίπισσα Ειρήνη, που ήρθαν από μακριά για να συμμετάσχουν σε ένα μνημόσυνο για τη μητέρα τους. Πρώτοι πήραν τον λόγο η Ραχήλ Καπόν και ο δημοσιογράφος και νομικός Αντώνης Παπαγιαννίδης, για να ακολουθήσουν ο ιατρός και συγγραφέας Στέφανος Γερουλάνος, που είχε γνωρίσει τη Φρειδερίκη ως παιδί, ο ιστορικός Ευάνθης Χατζηβασιλείου και, βέβαια, ο Κώστας Σταματόπουλος.

Το ενδιαφέρον της βραδιάς ήταν η ωμή συνειδητοποίηση πως η Φρειδερίκη αγαπήθηκε –και μισήθηκε ακόμα περισσότερο– χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει μέχρι σήμερα μια καταγραφή της ζωής και της δράσης της, όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από 35 τετράδια του ημερολογίου της που εντόπισε το 2017 στα Γενικά Αρχεία του Κράτους ο ιστορικός. Μαζί με μαρτυρίες που ο ίδιος συνέλεξε, το ημερολόγιο συνιστά μια πηγή πρώτης ύλης που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Αποτελεί, συνεπώς, μια τομή στην ιστοριογραφία, που αξίζει το ενδιαφέρον μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή