Θύμα καταιγίδας η Σάμος

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαν να μην έφθαναν οι πυρκαγιές, που τα τελευταία χρόνια έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος των πανέμορφων δασών της Σάμου ήρθαν και οι κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις να προσθέσουν νέα προβλήματα Οι ηλικιωμένοι δεν θυμούνται να έχουν δει «τόσο πολύ νερό», και έτσι πρέπει να είναι, αφού το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ οι απογυμνωμένες από βλάστηση ορεινές περιοχές δεν κατάφεραν να συγκατήσουν την ορμητική ροή των υδάτων.

Εκατοντάδες σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, οι οδικοί άξονες του νησιού έκλεισαν από τις κατολισθήσεις, η αγροτική παραγωγή και τα δίκτυα της ΔΕΗ και του OTE υπέστησαν ζημιές, ενώ κλειστό παρέμεινε χθες για πολλές ώρες το αεροδρόμιο, τα σχολεία δεν λειτούργησαν.

«Το πρόβλημα ξεκίνησε χθες γύρω στις 3.30 τα ξημερώματα, λόγω της έντασης των βροχοπτώσεων», λέει στην «K» ο αντινομάρχης Σάμου, κ. Μανώλης Γερογλής. «Από εκείνη την ώρα οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού βρίσκονται στους δρόμους, ενώ τα συνεργεία της νομαρχίας και των δήμων, αλλά και δυνάμεις του στρατού και της πυροσβεστικής προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές».

Οι μεγαλύτερες καταστροφές

Σύμφωνα με τις αρχές του νησιού, τις μεγαλύτερες καταστροφές υπέστησαν το Καρλόβασι, το Κοκκάρι, ο όρμος Μαραθόκαμπου, ο κάμπος Βουρλιωτών, το Ηραίον, το Βαθύ και η Πάνδροσος. «Από τη μιάμιση τα ξημερώματα δεχθήκαμε εξήντα κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από σπίτια, καταστήματα και αποθήκες, κυρίως στην περιοχή Καρλοβασίου, ενώ απεγκλωβίσαμε και δεκάδες συμπολίτες μας», λέει ο υποδιοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Σάμου, επιπυραγός Κωνσταντίνος Κούκης. Σύμφωνα με τον κ. Γερογλή, ζημιές υπέστησαν και οι αγροτικές καλλιέργειες (θερμοκήπια, σιτηρά, ελιές), ενώ σημειώθηκαν εκτεταμένες κατολισθήσεις στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του νησιού.

Οι χθεσινή βροχόπτωση ήταν η σφοδρότερη που έχει γνωρίσει η Σάμος τις τελευταίες δεκαετίες. Το ύψος της βροχής στο μετεωρολογικό σταθμό Πανδρόσου έφθασε τα 440 χιλιοστά και στο σταθμό Βουρλιωτών τα 429 χιλιοστά στο διάστημα από τα μεσάνυχτα ώς τις 7 π.μ., τη στιγμή που το μέσο ύψος των βροχοπτώσεων το Νοέμβριο είναι 110 χιλιοστά…

«Ελπίζω τα πράγματα να πάνε καλά. H διαδικασία των αποζημιώσεων και της αποκατάστασης θα κινηθεί αμέσως», δήλωσε από το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εσωτερικών κ. Κώστας Σκανδαλίδης.Οι κάτοικοι πάντως της Σάμου εκτιμούν ότι αιτία για τις πλημμύρες είναι οι πυρκαγιές, που κατέκαψαν τα τελευταία χρόνια μεγάλο μέρος των περίφημων πευκόφυτων δασών του νησιού. Οι γεροντότεροι θυμούνται πλημμύρες πριν από 20 ή 40 έτη, όχι όμως σε τέτοια έκταση. «Οι πυρκαγιές τον Ιούλιο του 2000 έκαψαν χιλιάδες στρέμματα δάσους. Τώρα δεν έμεινε τίποτα να συγκρατήσει τα νερά», λένε. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι στην περιοχή Καναπτσέικα, όπου δημιουργήθηκαν χθες μεγάλα προβλήματα, το διερχόμενο ρέμα έχει μπαζωθεί για την κατασκευή χώρου στάθμευσης, ενώ η οδός Γορτυνίας, κεντρικός δρόμος στο Καρλόβασι, έχει κατασκευαστεί επάνω σε παλιό ρέμα, με αποτέλεσμα συχνά να δημιουργούνται προβλήματα στα σπίτια της περιοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή